1. Ödül, DIVE, Uni.xyz Uluslararası Proje Yarışması

1. Ödül, DIVE, Uni.xyz Uluslararası Proje Yarışması

Ayşe Nur Haldan, Yunus Emre Akdemir, Saranda Pelingu, Nejla Altom ekibinin Uni.xyz tarafından düzenlenen DIVE  yarışmasında Orphic projesi 1. ödülü kazandı.

Proje Raporu

Uni.xyz tarafından düzenlenen DIVE yarışmasına 2021-2022 güz yarıyılında Gazi Üniversitesi Mimarlık bölümü AtölyeDüşleDüşün ekibi tarafından yürütülen Seç&Yarış teması kapsamında katıldık.

Projenin başlangıç noktası, adanın uygun kullanımı, sürdürülebilirliği ve minimum hasarı korurken en fazla faydayı elde etmesiydi. Adaya bir tekneyle yaklaşırken ilk fark edilen şey, kişinin ekilmemiş bir araziye adım atacağının göstergesini veren uzun ağaçlardır. İskeleye ulaşıldığında, dar bir yol ziyaretçileri, her biri çeşitli maceralara açılan yollara ayrılan bir meydana götürür. Eğer yolları karıştırırsa, meydanda yer alan info deski yardımcı olmaktan mutluluk duyacaktır.

Her insanın kendi yerleri keşfetme ve hatıra kazanma yolu vardır. Kişinin ruh haritasını ve adanın doğal değerlerini bir araya getiren bu projede, yalnızca kişinin kendi öz merakıyla keşfedilebilecek değerler barındırıyor. Projenin ruhu, tüm ada gezisi boyunca sunulan sayısız deneyimde bulunabilir. Birçok çeşitle (yirmiden fazla olmak üzere), her biri içgüdülerini takip ederek seçtikleri rotaya göre kendi deneyim permütasyonlarını oluşturabilir.

Projede kullanılan mimari sunuşlar adaya yakışan ve saygı duyan verilerdi. Zemin kaplamasından malzeme kullanımına kadar her şey, tasarım ve takip aşamaları boyunca adaptasyonu daha iyi sürdürmek için sahaya göre seçildi. Projede görülebilecek en yegane karar, farklı kombinasyonlarda birbirine yapışarak gerekli tüm alanları oluşturan ve kendini tekrarlayan altıgen birimlerdir. İki kattan oluşan projede zemin katta 14 adet altıgen, üst katta 36 adet altıgen ünite kullanılmıştır. Tüm altıgenler eşkenardır. İki metre kenar uzunluğuna sahip olarak 10,3 m2 alan kaplar. Zemin katta bulunan birimler dalış ve ofis birimleridir. Üst kata çıkıldığında medya tiyatrosu, sergi alanı/sanat galerisi ve kafe üniteleri bulunabilir. Her birinin tuvaletler ve depolama alanları gibi temel yan üniteleri vardır. Üst kata çıkan sirkülasyon, merdivenle rampa ve asansörle olmak üzere üç farklı şekilde yapılabilmektedir.

Zemin katta yapılabilecek aktiviteler arasında adanın etrafında dolaşmak, etrafı çevrili manzarayı izlemek, çimenlerin üzerinde oturmak ve dalış olarak sıralanabilir. Ziyaretçilerin o anda elde etmek istedikleri deneyime göre hangisini sevdiklerini seçmeleri için çeşitli yollar mevcuttur. Zemin katta iki iskele ve yandaki adaya bağlı bir köprü bulunmaktadır. Ziyaretçiler için tanımlanmış bir rota üzerinde bir zam için gitmek için izin verir. Üst kat anıtsal deneyimi taşırken, zemin kat daha çok doğa ile ilgilidir. Ziyaretçilerin rampadan yukarı çıkarken karşılaştıkları ilk şey, ziyaretçilerin sitenin doğal güzelliklerine bakmalarını sağlayan gözlem güvertesidir. Bir sonraki birim ise, ziyaretçilerin batık şehir Shi Cheng’i sanal düzenlerle deneyimlemelerini sağlayan medya tiyatrosu. Batık şehre dalmaktan hoşlanmayan ya da dalmayı bilmeyenler için özel tasarlanmıştır. Yolu takip eden ziyaretçiler, uzun ve dar bir şekle sahip sergi alanına yönlendirilmektedir. Bu serge düzeni, ziyaretçilerin eserleri daha iyi deneyimleyebilmeleri için bölümlere ayrılacak şekilde tasarlanmıştır. Resimlerden başlayarak Shi Cheng kentinden getirilen mini heykellere kadar. Ve sergi alanını küçük bir hediyelik eşya dükkanıyla bitirmek, insanların bu geziyi daha iyi hatırlamalarına yardımcı olmaktadır.

Taşıyıcı sistem emprenye ahşaptan yapılmıştır. Bu da nemli hava ile daha iyi uzlaşmasına yardımcı olur. Ana taşıyıcı, doğal görünümlü yapı ile uyumlu 6 ayaklı kavisli bir şekle sahiptir. Her altıgenin kendi kereste ve çerçeveli sistemi vardır, birimlerin duvarlarını ve çatılarını taşıyabilir. Dayanıklılığın artmasına yardımcı olmak için, tabanda kullanılan malzeme propilen katkılı betondur. Her birimin altına yerleştirilen sık kereste deseni, ziyaretçilere daha sonra ne olacağını bilmeden dolaşma hissi veren orman etkisini artırmaya yardımcı olur.

Etiketler

Bir yanıt yazın