EAA Database, gün bazında güncellenen bir blog olarak EAA - Emre Arolat Architects bünyesindeki üretim süreçlerini görünür kılmayı amaçlıyor.
Bu süreçleri konjonktürel bağlam ve zihinsel angajmanları ile ilişkisi içinde, gerçek zamanlı olarak okuyucuya aktaran EAA Database, “Akıntı, Kavram/Kuram ve EAA Süreç” olmak üzere üç ara yüzden oluşuyor.
“Akıntı”, önü alınamayan bir akışın – metanın, yerden bağımsızlaşmış sermayenin, niceliksel olarak artan bilginin ve sürekli yenileri üretilerek dolaşıma sokulan imgelerin akışının- karakterize ettiği bu zamanı betimleyen ana kavram olarak öneriliyor. Mimarlık üretimi yapılan ekonomik sistem ve bununla bağıntılı sosyal, politik ve kültürel koşullara dair bilgiler “Akıntı” bölümünde bir araya geliyor. Bu bilgiler EAA – Emre Arolat Architects’in birlikte çalıştığı işverenler ve yatırımcılar hakkında çıkan haberlerden, gayrimenkul sektörünü etkileyen gelişmeler ve mimarlık dünyasındaki olaylara; Türkiye’de yaşanan önemli gelişmelerden, dünyadaki ekonomik, politik ve sosyokültürel olaylara uzanan bir çeşitlilik gösteriyor.
Kavram/Kuram bölümü, EAA – Emre Arolat Architects’in tasarım süreçlerinde tartışılan konular ile direkt ya da dolaylı olarak ilişkili kavramsal referansların bir araya getirildiği bir sütun olarak ofisteki mimarlık üretiminin zihinsel bağlamını ortaya koyuyor. Bu bağlam mimarlık kuramı ve eleştirisi ile olduğu kadar coğrafya, sosyoloji, kültürel teori, felsefe ve sanat alanlarıyla da ilişkileniyor. “Kavram/Kuram” sütunu EAA – Emre Arolat Architects için zamandan bağımsız bir “referans kütüphanesi” görevi görürken güncel çalışmaları konu etmesi bakımından zamanın kavramsal üretim peyzajını da göz önüne seriyor.
“EAA Süreç” bölümü ise EAA – Emre Arolat Architects’in tasarım ve üretim süreçlerinin günlüğünü tutuyor. Tasarımın nasıl başladığı, ele alınan durumun ve konunun nasıl kavrandığı, hangi zihinsel angajmanlar, tartışmalar, motivasyonlar altında yönlendiği, nasıl sonuçlandığı ve sonrasında bir yapı olarak yaşamına nasıl devam ettiği; EAA – Emre Arolat Architects içindeki tasarım toplantıları, işveren görüşmeleri, çeşitli proje aşamaları üzerinden kayıt altına alınıyor ve paylaşıma açılıyor. “Akıntı” ve “Kavram/Kuram” sütunlarında biriken haberler, bilgiler ve referanslar “EAA.Süreç” sütunundaki anlatılar için bir kaynak işlevi görüyor. Gün bazında gerçek zamanlı olarak güncellenen bölüm, yapıyı bir obje olarak görmenin ötesinde onu gerçekten “okumak” ve anlamak için bir kaynak, EAA – Emre Arolat Architects’in ofis içi paylaşımları için ise bir ortam.
Haberler, bilgiler ve referanslar üç sütuna birbirinden bağımsız olarak zaman sırasına göre yapıştırılıyor. “Tarihe git…” butonu yardımıyla sayfanın istenilen zamandaki durumuna geri dönülebiliyor. EAA – Emre Arolat Architects’in mimarlık üretimi etrafında oluşan bu öznel ‘zaman’, tasarımın geri dönüşlü hafızası olma niyeti taşıyor.