Hocalara Acil Çağrı

Sayın Hocam,
Ben eski bir akademisyenim. Hem vakıf hem de devlet üniversitelerinde çeşitli pozisyonlarda çalıştım. Kredisiz kimsenin girmek istemediği, devam zorunluluğu olduğu halde yoklama almadığım derslere de girdim, 12 öğrencili bir diploma jürisinde 50-60 izleyicinin çıt çıkarmadığı kritik sürecinde, jüri başkanlığı da yaptım. İdarecilik de yaptım, stüdyo da temizledim, çocuklar masaları falçatayla rezil ettiler diye marangozlarla beraber yeni masa tablalarını da vidaladım.

Buraya kadar cepte.

Şimdi maddeler

1. Şu çocuklara pahalı malzemeler aldırmayın. Schöller’de çizim istemeyin. İnce kâğıda çizsinler. Önemli olan sanat eseri tablo çıkartmak değil. Tamam A4 fotokopi kâğıdı olmasın ama pahalı kâğıt istemeyin. MARKA TELAFFUZ ETMEYİN.
2. Kağıtların arkalarını kullananları terslemeyin
3. Fotoblok çıktısı filan kesinlikle istemeyin.
4. Bristol kaplamalar bantlar filan bunları aklınızdan çıkartın.
5. Şu rapido meselesini zorlamayın. Yok artık öyle şey. Bitti.
6. Lazer kesim maket meselesini iyi belledi bu öğrenciler. Ancak onlar da piyasayı manipüle ediyor. Onun kolaylığı ve hassaslığı büyülüyor ama elle yapılmış basit çalışma maketleri isteyin. CNC kesime para verdirtmeyin. Marangoz kapılarında ezilen büzülen olmalarını engelleyin.
7. Toplu arazi maketi yapacağız diye öğrencilerin PARA TOPLAMASINI engelleyin. Tek maket iyidir bir tane çok uygun fiyatlı olarak yaptırtın TÜM DÖNEM BOYUNCA HER ÖĞRENCİ ONU KULLANSIN. Kendi kısmını yapsın getirsin. Bu çok eski bir yöntemdir. Siz de kullanmışsınızdır.

8. Her hafta maket istemeyin. Maketten kaçtıklarını biliyoruz. EĞER 3 BOYUTLU GÖRME YETENEKLERİNİ GELİŞTİRMELERİ GEREKİYORSA isteyin. Maket bu işe yarar. İstenmediği halde maket ihtiyacı duyardık biz. Şimdi daha farklı modelleme yöntemleri var.

Bak sen şu işe. San Fransisko’da Silikon Vadisi’nde tasarım stüdyosu olan biri Aşk101 filmi senaristi gibi Z kuşağına yatırım yapıyor diyenler olacaktır. Sana ne diyenler de…

Tüvidır’da kocaman bir maket gördüm ve onu yapan çocuklar poz vermişler fotoğrafta. Sonra işte ona külfet/getiri oranı çok iyi değil diye yazdım. Geçti gitti.

Ayrıca www.mimarol.com isimli sitenin de sahibiyim. İki gün sonra o site üzerinden İSİMSİZ bir e-posta aldım. Çocuk para filan istemiyor benden. Neler yazmış, okuyunca fena oldum. Üniversite adı yazmayacağım, o halden anlamaz hocanın adını da iletmeyeceğim. Hatta o e-posta bende saklı. Bunu burada ifşa etsem asıl tribünlere oynuyor olurdum. Ne cevap verdiğimi de ifşa etmeyeceğim.

Halden anlayan hocalar yok mu? Var. Onlara lafım yok ve tabii ki hatta bu yazıdan sonra daha da dikkatli olacaklardır. Ne kadar şaşırtıcı olsa da yazdıkları, bu çocuk hikâye anlatıyor, yalan söylüyor olamaz. Yahu hocaysan eğer sana ve dersine verilen değer çocuğun para harcamasıyla veya kullandığı malzemenin kalitesiyle ölçülmemeli. BAŞTA SEN YARATICI OL ve öyle bir ödev ver ki artık malzemeden, şahen bir iş olsun. Laflar hazırladım ama kimle nasıl muhatap olacaksın, taa buradan.

Zamanında ben okulda herkes gittikten sonra sınıfta bırakılan cetvel ve sadece üçte birini kullanmış kâğıt karton varsa, artmış yapıştırıcı varsa, makas ıvır kıvır ne varsa çöplükçü gibi toplar odama getirir ve öğrencilere ihtiyacı olan gelip alabileceğini söylerdim. Bazen biri evde unutur bir şeyi gelir sonra geri koymak şartı ile alır kullanır. Diğer hocalara telkinde bulunurdum ama illa zorlayan olursa bir tarafı kullanılmış Schöller marka kağıtların atılmadan arkasını benim dersimde kullanabilirsiniz derdim.

Neyse. Hocalara diyeceğim şudur.

Diploma için her türlü taklayı atan, özel ders ayağına rüşvet teklif eden, onu bunu araya sokan öğrenci olabildiği gibi o gün, o derste AÇ OTURAN öğrenci de var. Abartmıyorum, gerçekten var. Onun cebine para koyamazsınız, onuru kırılır ama MİMARLIK PAHALI BİR EĞİTİMDİR temelini hele hele şu ekonomik durumda az da olsa onu dertlerine çare olacak düzenlemelere gitseniz çok makbule geçecek.

Hatta ilk fakülte toplantısında hangi derslerde öğrencilerin ne gibi masrafa girdiklerini listeleyin. Hem ödev yükünü hem de çalışma yükünü hafifletecek ve DAHA İYİ BİR MİMARLIK EĞİTİMİNİ, DAHA AZ MADDİ KÜLFET ile verebilecek yollar bulun.

Bilgisayar teknolojilerini eğitimde daha iyi kullanın. BIM’e geçişi daha verimli hale getirin.

Öğrenciler de mümkünse okul gereçlerini iyi kullansınlar. Maket yaparken MASALARI PARÇALAMASINLAR. Çıldırıyorum onu görünce.

Bunlar siz saygıdeğer hocalarımın yapabileceği işler. Eğitimde BIM nasıl kullanılır gibi zor bir konuda da yazı yazmak isterim ama çok çalışmam gerekiyor hazırlık için. Siz şu acil çağrıya cevap verin de…

Lütfen, durum çok vahim.

Etiketler

Bir yanıt yazın