Konya'nın obruklar diyarı Karapınar ilçesindeki Çıralı Obruğu saklı bir medeniyete ev sahipliği yaparken, Obruk Gölü'nü çevreleyen karstik oluşumların birer doğa harikası olduğu bildirildi.
Prof. Dr. Hatim Elhatip, ”Obrukların bir özelliği de yaz başlarında koyu lâcivert ve yeşil olan renginin yaz ilerledikçe çivit mâvisi, berrak bir renk almasıdır” diye konuştu.
Aksaray Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatim Elhatip, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karapınar’ın kuzeyini ve kuzey batısını çevreleyen ‘Obruk Platosu’ üzerinde çok sayıda obruk ve obruk gölü bulunduğunu söyledi.
Obrukların karstik karakterli oluşumlar olduğunu belirten Prof. Dr. Elhatip, “Yer altında zamanla eriyen kalker taşlarının boşluk oluşturması ve bu boşluğun zamanla çökmesi sonucu bir kaç metreden başlayan ve birkaç yüz metreye ulaşan obruklar meydana gelmektedir. Obrukların yer altı sularıyla dolması veya yer altı mağaralarının tavanlarının çökmesiyle de obruk gölleri oluşmaktadır” dedi.
Obruk Platosu’nda 20’den fazla obruk ve obruk gölü bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Elhatip, “Obruk Platosu’ndaki obruk ve obruk gölleri jeolojik oluşumları bakımından hepsi birer doğa hârikasıdır. Obrukların bir özelliği de yaz başlarında koyu lacivert ve yeşil olan renginin yaz ilerledikçe çivit mavisi, berrak bir renk almasıdır” diye konuştu.
DOĞA HARİKASI OBRUKTAKİ SAKLI MEDENİYET
Obruk Platosu üzerinde yer alan ve içinde barındırdığı yerleşim alanlarıyla dikkati çeken Çıralı Obruk Gölü’nün Karapınar’ın 31 kilometre kuzeybatısında Akviran yaylası yakınında bulunduğunu anımsatan Prof. Dr. Elhatip, şunları kaydetti:
“Yaklaşık 250 metre çapında olan kalker tabakası içerisindeki gölün kenarları 80 metre yüksekliğinde dik bir çanak şeklinde. Derinliği 35 metre olan gölün çevresinde ise dik falezler üzerinde küçük mağara ve kovuklar bulunmakta. Su seviyesi Hotamış bataklığına bağlı olarak değişen gölde, 2000’li yıllardan sonra bölgedeki sulak alanların kurumasına bağlı olarak, su seviyesinde düşme yaşandı.”
Çıralı Obruk Gölü’nün saklı bir medeniyete ev sahipliği yaptığını ve göl çevresinde doğa harikası oluşumların bulunduğunu vurgulayan Prof. Dr. Elhatip, şöyle devam etti:
“Obruk içindeki göl çevresinde çok sayıda insan yapımı mağara ve yeraltı şehri bulunmaktadır. Burası M.Ö. yaşamış olan bazı medeniyetlere ev sahipliği yaparken, Roma dönemine ait yerleşim kalıntıları ile kaya mezarları yer almaktadır. Burada bir şehir kurulmasının nedeni ise göl suyunun tatlı olması ve kalkerli taşlara çok kolay şekil verilmesidir. Çıralı Obruk Gölü içerisinde karstik oluşumların bulunduğu doğa harikası sarkıtlar keşfedilmeyi bekliyor. Uzun bir süreçte oluşan bu sarkıtlar, kireçli suların, damlarken tane tane kristalleşmesiyle oluşmakta. Obruk gölü üzerine düşen ışığın bu sarkıtları aydınlatmasıyla birlikte karstik şekiller doğa harikası bir görünüme kavuşuyor.”
Prof. Dr. Elhatip, Çıralı Obruk Gölü’nün jeolojik oluşumuyla, yer altı şehirleri ve mağaralarıyla, yerli ve yabancı turistler için ideal bir yer olduğunu sözlerine ekledi.