'İstanbul Kültür Mirası ve Kültür Ekonomisi' projesi kapsamında 18 ayda 18 kitap hazırlandı. Ayrıca Arkeoloji Müzesi'nin arşivi ile 800 İstanbul haritası dijital ortama taşındı. Böylelikle semtlerin tarihsel değişimi izlenebilecek.
Uzun zamandır İstanbul’u anlamak ve kentin geleceğiyle ilgili planlar yapabilmek için kapsamlı bir envanter çalışması yapılıyordu. İstanbul kültürü üzerine yapılan bu inanılmaz envanter projesinin ürünleri ve sonuçları artık ulaşılabilir durumda.
39 ilçede 500 bin evrak tarandı
2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti kapsamında yürütülen ‘İstanbul Kültür Mirası ve Kültür Ekonomisi’ projesi toplamda 18 kitaptan oluşuyor. Projenin sunduğu veriler ve bilgilere sadece kitaplar üzerinden ulaşılmadığının altını çizmekte fayda var. İstanbul’un kültür, sanat sektörü ve tarihi kültürel miras değerlerine ilişkin hazırlanan, çoğu sektörde ilk olma özelliği taşıyan kitaplardaki bilgilere, verilere ve tablolara aynı zamanda internet ortamandan ulaşmak da mümkün: www.istanbulkulturenvanteri.gov.tr
Hangi kültür değerlerine sahibiz sorusunun cevabı veren ‘İstanbul Kültür Mirası ve Kültür Ekonomisi’ projesi için, İstanbul’da, dünyada ilk kez kültür envanteriyle ilgili verileri aynı kaynaktan sunabilen bir envanter yazılımı hazırlandı. Yani verileri tek bir sistemin içinde bulmak mümkün. Koruma Kurulları’nın arşivlerinin tümünü dijital hale getiren projede, 39 ilçedeki 500 bin evrak tarandı ve 38 bin 292 adet tescilli envanterin 28 bini fiş sistemiyle değerlendirildi. İstanbul İl Kültür Müdürlüğü adına yürütülen proje; Kültür Bakanlığı, Türkiye Bilimler Akademisi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü işbirliğiyle hayata geçirildi. Proje sayesinde İstanbul kültür sektörünün ekonomik değerinin hesaplanabilmesi artık mümkün. Kültür envanteri çıkarılacak şehir sırasında ise İzmir var.
Projenin başardıkları
* İstanbul Deniz Surları ilk kez kayda girdi.
* 60 bin fotoğraf, 150 bin web sayfası içinde sisteme alınarak değerlendirildi.
* İstanbul Arkeoloji Müzelerinin 40 yıllık taşınmaz arşivi dijitalleştirildi.
* İstanbul’da halk kültürünün dünü ve bugünü ile yaşam ve kent kültürüyle ilgili bilgiler sunuldu.
* 1776-2010 yılları arasında İstanbul için yapılmış olan 800 harita paftası dijital olarak kullanılabilecek veri haline getirildi. Bu sayede herhangi bir binanın yok oluşu veya herhangi bir semtin tarihsel değişimi ve yitip giden dokusu izlenebilecek. Aynı zamanda tarihten günümüze suyolları haritaları kullanılabilecek şekilde dijitalleştirildi.
* 1923’ten bu yana İstanbul hakkında yazılan tüm kitap ve tezlerin künyesi çıkarıldı.
Kitaplar hangileri?
Birçok yazarın ve öğretim görevlisinin derlediği, yazdığı kitaplar İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları tarafından yayımlandı. Projede şu kitaplar yer alıyor: ‘İstanbul’un Tarihî ve Doğal Miras Değerleri’, ‘İstanbul’da Özel Kültür Politikası ve Kentsel Alan’, ‘İstanbul’da Medya’, ‘Yaratıcı İstanbul-Sektörler ve Kent’, ‘Efsane Şehir İstanbul’, ‘İstanbul’da Eğlence’, ‘İstanbul Kültür ve Sanat Sektörü’, ‘İstanbul’da Arkeoloji-İstanbul Arkeoloji Müzeleri Belgeleri’, ‘İstanbul’da Kültür Turizmi İçin Yenilikçi Stratejiler’, ‘Ayasofya Müzesi Kültür Envanteri’, ‘İstanbul’da Kentsel Mimari’, İstanbul’un Manileri Manilerin İstanbul’u’, ‘İstanbul’un Festivalleri’ ve ‘Kültür Ekonomisi Envanteri İstanbul 2010.’ Sonuncu kitabın aynı zamanda İngilizce baskısının olduğunu da belirtelim.