Asmalımescit esnafı Beyoğlu'ndaki masa kaldırma operasyonunun Başbakan Erdoğan'ın ziyaretinden sonra yapıldığını savunuyor. Erdoğan, Kars'taki İnsanlık Anıtı'nı gördükten sonra kaldırılması talimatını vermiş, heykel yıkılmıştı.
Beyoğlu’nun eğlence mekânlarından Asmalımescit’teki kafe ve restoranlara ait sokakta bulunan sandalye ve masaların, zabıta ekiplerince kaldırılması tepkilere neden oldu.
Uygulamanın Beyoğlu’nda Mis Sokak’ın da aralarında bulunduğu benzer durumdaki birçok sokakta hayata geçirileceği düşünülüyor. Asmalımescit’teki işletme sahipleri yaşananların ardından işlerinin azaldığını belirtirken “Sıfır noktasına geldik, büyük sıkıntı içindeyiz, bu şekilde işimiz çok zor” dediler. BEYDER Başkanı Tarkan Konar da uygulamanın içki karşıtlığından çok bölgedeki sermayenin el değiştirmesinden kaynaklandığını düşündüklerini söyleyerek şu an var olan işletmelerin ilçeyi terk etmek zorunda bırakılacağını savundu. Beyoğlu Belediyesi ise söz konusu uygulamanın izinsiz olarak yapılan işgallere yönelik olduğunu açıkladı.
İddialara göre Başbakan Erdoğan 15 Temmuz’da Berat Kandili akşamında Beyoğlu’nda araçla geçerken Cuba Cafe’nin önünde çok fazla masa olması nedeniyle buradan geçemedi. Ardından bölgede kontroller başladı.
Beyaz sınır çizgileri çekildi
Bir diğer iddiaya göre de Beyoğlu Belediyesi, mekânların önündeki masalara sınır getirmek için bir ay önce çalışmalara başladı. Dışarıya masa koymak için izin alan Asmalımescit kafelerinin önüne beyaz sınır çizgileri çekildi. Ancak masa kaldırma operasyonunda izin alan işletmelerin de masalarının kaldırılması tepkilere yol açtı.
Yaklaşık bir haftadır Beyoğlu zabıta ekiplerince sabah-akşam düzenli olarak yapılan “masa kaldırma” operasyonları sonrasında Asmalımescit sokaklarında hafta sonu zirveye ulaşan insan trafiği iyice azaldı. Asmalımescit’te ismini vermek istemeyen bir işletme sahibi, Başbakan Erdoğan’ın geçen hafta ilçeye yaptığı gezinin bu kararda etkili olabileceğini belirterek “Başbakan burada içki içilmesini istemiyormuş” diye duyum aldıklarını öne sürdü. İşletme sahibi “Dışarıdaki masaların kaldırılmasından sonra işler çok azaldı. Masaların kaldırılacağını belediye haber vermişti; ancak bu kadar çabuk olacağını beklemiyorduk. Zaman verilebilirdi” dedi.
Baskın gibiydi
Asmalımescit’te kafesi olan işletme sahibi şunları söyledi: “Hem sigara yasağı var hem masalar kaldırıldı. Bu koşullarda insanlar buraya niçin gelsinler? Belediye bizi buraya yatırım yapmamız için yönlendirdi. Şu anda 15 kişi çalıştırıyoruz. Böyle giderse çalışanların çoğunu işten çıkarmamız gerekecek. Eğer dışarı masa koyamazsak burayı börekçi veya kokoreç dükkânı yapmayı düşünüyoruz. Baskın gibi masa kaldırıldı. Turistler ilk defa böyle bir şeyle karşılaştıklarını söylediler.” Beyoğlu Belediyesi’nden yapılan yazılı açıklamada ise “İlçemizde söz konusu kontrolsüz yol işgallerine yönelik belediyemizin yaptığı denetleme çalışmaları tamamıyla izinsiz olarak yapılan işgallere yöneliktir” denildi.
Sermaye el degiştiriyor
Beyoğlu Eğlence Yerleri Derneği (BEYDER) bugün 18.30’da söz konusu uygulamayı Galatasaray Meydanı’nda protesto edecek. Uygulamaya tepki gösteren dernek başkanı Tarkan Konar operasyonun altında başka nedenler yattığını düşünüyor.
Beyoğlu Belediye Başkanı’nın daha önce “Asmalımescit ve Şişhane bölgesini canlandırdık, tinercilerden arındırdık” derken bugünkü uygulamasının çelişki yarattığını belirten Konar, ilçe için daha büyük projeler düşünüldüğünü ifade etti. Haklı bir uygulamanın farklı yönlere kaydığına dikkat çeken Konar şöyle devam etti: “Uygulamanın Beyoğlu Belediyesi’nin inisiyatifinde olduğunu düşünmüyorum. Bu, sadace kapı önünde içki içilmesi gibi inanç meselesiyle ilgili bir şey de değil. Beyoğlu’ndaki esnafın, işletmelerin, yani ticari hayatın sermayenin el değiştirmesi söz konusu. Operasyon bunun ilk adımı. Esnaf günden güne daha fazla bir darboğaza itiliyor. Beyoğlu’nda şu an var olan işletmelerin, esnafın bir biçimde bölgeyi terk etmeleri gerekecek. İnsanlar bir şekilde dükkânlarını kapatmak, devretmek zorunda kalacak.”