OMA Tarafından Tasarlanan Taipei Sahne Sanatları Merkezi Tamamlandı

OMA Tarafından Tasarlanan Taipei Sahne Sanatları Merkezi Tamamlandı

OMA / Rem Koolhaas ve David Gianotten tarafından tasarlanan Taipei Sahne Sanatları Merkezi tamamlandı. Sahne sanatları merkezi hareketli Shilin Night Market’te bulunuyor. 

Taipei Sahne Sanatları Merkezi on yıldan fazla bir süredir inşaat halindeydi. OMA’nın 2009’da yılında açılan yarışmayı kazanmasının ardından binanın inşaatı 2012’de başlamıştı. Proje, Tayvanlı mimarlık ofisi KRIS YAO | ARTECH ile birlikte Rem Koolhaas, David Gianotten ve Proje Direktörü Chia ju Lin tarafından yürütüldü.

Bina, küresel bir forma sahip olan Globe Playhouse, Grand Theatre ve merkezi bir küpün içine takılı Blue Box’tan oluşuyor. Küp şeklindeki kütle, üç tiyatronun sahnelerini, arka ve destek alanlarını barındırarak, Grand Theatre ve Blue Box’ın bir Süper Tiyatro oluşturmak üzere birleşmesini sağlıyor.

Bir iç ve bir dış kabuğa sahip küresel 800 kişilik Globe Playhouse, küpün üzerine kenetlenen bir gezegeni andırıyor. İki kabuk katmanı arasında ziyaretçileri oditoryuma getiren dolaşım alanı bulunuyor.

Şekli biraz asimetrik olan ve standart tiyatro tasarımına meydan okuyan Grand Theatre, farklı performans sanatları türleri için 1.500 kişilik bir tiyatro alanı. Bunun karşısında ve aynı seviyede,  deneysel performanslar için 800 kişilik Blue Box bulunuyor.

Biletli veya biletsiz ziyaretçiler, tiyatronun altyapısından ve tipik olarak gizli olan üretim alanlarından geçen bir Public Loop aracılığıyla tiyatroya giriyor. Public Loop boyunca uzanan pencereler vasıtasıyla ziyaretçilerin tiyatronun içindeki performanslara ve tiyatrolar arasındaki teknik alanlara bakmaları sağlanıyor.

Bütüncül peyzaja sahip bir meydan oluşturmak için merkezi küp yerden kaldırılmış.

“Tiyatro sanatının çok uzun bir geleneği var. Çağdaş performans tiyatrolarının giderek daha standart hale geldiğini, geleneksek iç mekan tasarım ilkeleriyle yapıldığını gördük. Tiyatronun tarihine katkıda bulunmak istiyoruz. Taipei’de üç oditoryumu belirli bir şekilde birleştirdik. Bu mimarinin tiyatroda yapabileceklerimizin genişletilmesi açısından nasıl bir etkisi olacağını merak ediyoruz.”
Rem Koolhaas

Mimari form olarak, Taipei Sahne Sanatları Merkezi, ön ve arka tarafı olan tipik performans merkezlerinden farklı olarak birden fazla yüze sahip.

Mart-Mayıs 2022 tarihleri arasında Taipei Sahne Sanatları Merkezi’nde test performansları yapıldı. Tiyatro resmi olarak 7 Ağustos’ta halka açılacak.

OMA’nın Taipei Gösteri Sanatları Merkezi Temelleri Atılıyor

Kürenin Kamusallaşması

Etiketler

Bir yanıt yazın