Gazze'deki politik istikrarsızlığın sürmesine rağmen, şehrin ekonomisinin gelişmesiyle birlikte, gayrimenkul ücretleri da yüksek seviyede.
Gayrimenkul ile ilgili “en önemli üç şey, güzergah, güzergah, güzergah” deyişine inanıyorsanız, İsrail’in denizden kuşatmasının sürdüğü Gazze sınırında bir konutun en kötü yerlerden biri olduğunu düşünebilirsiniz. Küçümsenemeyecek roket atışı, bomba riskleri ve politik istikrarsızlık söz konusu, fakat konut fiyatları sabit. Reese Erlich, Gazze’deki gayrimenkul alım satım işiyle uğraşan kişilerin görüşlerini aldı:
Reese Erlich: Pahalı konutlar ve apartman daireleri sıralanmış geniş bir sokakta, gayrimenkul komisyoncusu Essam Mortja büyük bir güven içerisinde yürüyor.
Essam Mortja: Burası dünyanın en güzel yeri. Gayrimenkul piyasası her ülkede ağır darbe almasına rağmen burada yükselişte.
Mortja çok iyimser, kendi evini de piyasada satışa koymak üzere. Üç yatak odalı ve iki banyolu evi 900.000 Dolar ediyor. Bu kadar yüksek fiyatlı olmasının sebebi nedir?
Mortja: Akdeniz’e harika bir manzarası var. Bütün dünya burada gayrimenkül sahibi olmak istiyor. Temiz ve güvenli bir yer, ayrıca Gazze’deki en iyi yerleşim alanı.
1,6 milyon nüfusa sahip, en yoğun yerleşim alanlarından Gazze, 362,5 kilometrekareye sıkışmış durumda. Bu durum da, Manhattan ve San Fransisko’da olduğu gibi, kısıtlı alana yüksek talep ile birlikte yüksek fiyatları beraberinde getiriyor. Ancak sadece yurtdışında karlı işler yapmış olan az sayıdaki iş adamı ve profesyonel bu rakamı karşılayabiliyor.
Suhail Halima’nın seyrettiği alanda bir forklift çok sayıda beton bloğu indirmekte. Zengin iş adamları şehrin içerisindeki bu ürünlere 1 milyon Dolar ödediler. Halima gayrimenkül fiyatlarının geçen seneye göre yüzde 20 arttığını tahmin ediyor.
Suhail Halima: Amerikan Doları ve Ürdün Dinarı değer kaybetti. Altın ise her zamankinden daha yüksek fiyatlı. Böylece gayrimenkul iyi bir yatırım seçeneği olarak görülüyor.
İsrailli otoriteler, sürekli Gazze’yi bombalıyor ve tank gönderiyorlar ve bunun Filistin saldırılarına gerekli bir cevap niteliğinde olduğunu belirtiyorlar. Halima ise ileride gerçekleşebilecek bir saldırı ihtimalinin bile gayrimenkul piyasasını etkilemediğini söylüyor.
Halima: İsrail ordusu 1,6 milyon Dolar değerindeki depomu yıktılar. Depoyu tekrar inşa ettik, fakat arsa değerini kaybetmedi.
Arsa zengin kesim için uygun bir yatırım olsa da, yılda ortalama 800 Dolar geliri olan diğer Gazzeliler, bu tip yatırımları karşılayacak durumda değil. Ayrıca, üç hafta süren ve Ocak 2009’da sona eren İsrail ile yaşanan savaş sonrası, konut stoğu önemli ölçüde zarar gördü ya da yıkıldı.
Eski başbakan yardımcısı Ziad el Zaza, Hamas Hükümeti’nin yardım sağlamaya çalıştığını belirtti.
Ziad el Zaza: Hükümet, savaşta çiftlik ve evleri yıkılan kişilere toplamda 69 milyon Dolar yardımda bulundu. Ayrıca son dönemde, alt gelirli kesime düşürülmüş fiyatlarla arazi satışı gerçekleştirdi. Böylece arazi sahipleri kendi paralarını apartman yapmak için harcıyorlar.
Yine de hükümetin bu çabaları kısıtlı ve çoğu Filistinli için ev sahibi olmak sadece bir hayal.
Gazze’nin lüks yerleşim alanına döndüğümüzde ise gayrimenkul komisyoncusu Mortja yüksek fiyatlı konutlar için daha çok müşteri bulmayı umuyor. Bu sebeple Amerika’da yaşayan Filistinlileri cezbetmek adına bir web sitesi oluşturmuş.
Mortja: Gelin ve yatırım yapın. Burada daha çok kazanacaksınız. Gayrimenkule yatırım yaptığınızda sadece birkaç hafta içerisinde kar yaptığınızı göreceksiniz.
Mortja gerçekten iyimser fakat politik istikrarsızlık hala bir tehdit ve kimse gerçekten gayrimenkul fiyatlarının ne zamana kadar yüksek seviyede kalacağını söyleyemiyor.