Facebook'un Menlo Park'da yer alan yeni merkezine duyduğu tutkuyu anlamak istiyorsanız sadece kapılarına bakın.
Sosyal iletişim ağı Facebook, ilk çalışanlarının önümüzdeki 5 hafta içinde ayak basacağı 9 binadan oluşan yeni kampüsü için tamamen karmaşık bir garaj kapısı hazırlamayı planlıyor.
Garajlar, silikon vadisi tarihinde oldukça önemli bir yer tutuyor. Hewlett-Packard (HPQ), Apple (AAPL) ve Google (GOOG)’ın hikayeleri garajda, Facebook’unki ise kurucusu Mark Zuckerberg’in Harvard’daki yurt odasında başlıyor.
Zuckerberg ve şirket için başlangıç noktası olarak “garaj”, mazlum grupların kendin-yap projeleri, yaratıcılık, işbirliği ve kavgacı kültürümüz adına oldukça güçlü bir sembol. Şirket, 23 hektarlık eski Sun Microsystems kampüsü ile bu alana komşu olan yaklaşık 9 hektarlık parselde önümüzdeki 5 yıl içinde başlayacak olduğu restorasyon ve inşaatlarla gerçekleştireceği inovasyonlar aracılığıyla güçlenmeyi umuyor.
Bu yenilikler bir garaj kapısının çok daha ötesine geçiyor. Facebook’un ilk projelerinden biri özel ofisleri oluşturan ve anti-sosyal bir labirenti andıran iç duvarları yıkmak.Böylece Facebook’un son evi için Zuckerberg de dahil olmak üzere herkesin hücreler olmadan, 9X18 m’lik masalarda çalışabileceği açık alanlar yaratmak.
Projenin denetleyicisi olan Facebook Küresel Gayrimenkul Tesis Müdürü John Tenanes ana fikirlerini, “Amacımız Facebook çalışanları için verimli, düşük maliyetli, eğlenceli, kültürümüzü destekleyecek ve önümüzdeki 10-15 yıla aktarabilecek bir çalışma ortamı yaratmak.” şeklinde ifade ediyor.
Bu tasarımda sadece ikonik Facebook mavisine rastlamıyorsunuz. Şirket kasıtlı olarak diğer renklere de yer vermiş. Facebook’un iletişim tasarımcısı Everett Katigbak “Burada oldukça uzun saatler harcıyoruz. Burası bizim için bir nevi ev ve bu nedenle buraya bir ev havası kazandırmak için çaba sarfediyoruz. Böylece bu kurumsal yapı içerisinde kendimizi çalışıyor gibi hissetmiyoruz,” diyor.
Gelecek yılın başlarında 100 milyon Dolar’lık potansiyel değer ile halka arza gitmesi beklenen ve Apple’ın Cupertino’daki gösterişli “uzay gemisi” bina planı ile Google’ın Mountain View’deki teknik açıdan oldukça karmaşık yeni “yeşil bina”sı gibi Facebook’un ilk gerçek kampüsü de şirketin geleneğini yansıtacak ve şirketin başarısını temsil edecek.
Şirketin ve diğerlerinin görüşüne göre, ilk daimi evini oluşturması Facebook için önemli bir kilometre taşı. Stanford’da girişimcilik dersleri veren Steve Blank, başlangıç için yol üzerinde ucuz ve kiralık bir binaya taşınmak yerine, yeterli büyüklükte bir mekan tasarlamayı tercih eden yönetim ekibi ve kurucuların kendi fikirlerini yansıtabildiğini belirtiyor.
Pazar Araştırma Firması Inside Network’un kurucusu Justin Smith, yeni kampüsün herkesin bir arada çalışmasına imkan sağlamasından ötürü iç iletişim ağında kolaylık sağlayacağını söylüyor. Aynı zamanda şirket kendini 2’ye hatta 3’e katlayarak kurumsal geleneğini muhafaza etmeye devam ediyor.
Yeni Facebook kampüsü bazı harika olanaklarla birlikte (2 kafeterya, ücretsiz gurme yemekleri servisi, bar, bisiklet mağazası ve fitness merkezi gibi) Tenanes’in dediğine göre iş birliğini geliştirmeye ve Hacker etiğine (Facebook için bağımsızlık, yaratıcılık, tutku ve eğlence gibi anti otoriter duygularla gelişen “hacker” olgusu, olumlu çağırışımlar besliyor) yönelik araştırmaları da içeriyor.
Facebook, yeni kampüsünü çevreleyen caddenin ismini bile “Sosyal Ağ Çemberi”nden “Hacker Yolu”na çevirmiş.
Facebook’un Palo Alto’daki şu anki geçici evinde gerçekleştirilen son röportaj sırasında, Tenanes’in işlediği esas konu ise Facebook’un yeni çalışma ortamını anlatan bir animasyon filmi olmuş. İki erkek ve bir kadın arasında geçen bir tartışmayı işleyen bu animasyonda 3 Facebook çalışanı, Facebook’un uzun çalışma masaları arasındaki koridorda, portakal doldurulmuş büyük bir panda’nın yanında, Albert Einstein’in dil çıkaran posteri de dahil olmak üzere çalışanların çeşitli posterler astığı duvarın önünde ayakta duruyor.
“Biz burada fısıldayarak konuşmayız.” diyen Tenanes Facebook’un bu tarz spontane etkileşimler için bir konteynır yaratmaya çabalandığını belirtiyor ve ekliyor: İnsanlar eğleniyor, fikirleri hakkında konuşuyor. Bence bu harika bir gelenek”.
20 ila 30 Facebook çalışanından oluşan ilk ekip 15 Haziran civarında Menlo Park’a taşınacak. Restorasyon, 2011 yılı boyunca devam edecek ve bu aşamada Facebook’un merkez ofisinde görev alan 1.500’den fazla çalışan 2011 yılının sonuna kadar aşama aşama Menlo Park’a taşınacak.
Facebook, kısmen işçi komitesi güdümünde olan restorasyonun maliyetini açıklamıyor.
Verilere göre aşırı büyüme sonucunda Facebook, 2013’ün ortalarına doğru 3.600, 2016-2017 yıllarında ise 9.400 çalışana ulaşacak.
Sun’un eski kampüsü uzak konumundan ötürü eleştirilmiş olsa da Facebook çalışanlarına rahat bir üs temin etmeyi hedefliyor. Kampüsteki en önemli öğe 9 binadan oluşan kümeyi birbirinden ayıran, hafif kavisli merkez omurga olacak. Tenanes, merkezdeki tasarım ekibine ilham vermesi adına ağaçlar ve kafe masalarının sıralandığı Barselona Bulvarı’na ait fotoğrafları taşıyor ve böylelikle merkezi bir cadde yaratıyor.
Facebook’un ana ulaşım aracını, arabalar yerine kaykaylar ve bisikletler oluşturuyor. “Garaj Kapısı” ise, üzerinde konferans salonlarının, kafelerin ve bisiklet mağazasının yer alacağı ana caddede devreye giriyor.
“Bu, binaları dışa dönük bir hale getirmek için gerçekçi bir yol.” diyen Tenanes ekliyor: Bina avludan dışarıya taşıyor içinde ne olup bittiği farkedilebiliyor. Yan kapıyla temasa geçilerek yeni sinyaller yaratılıyor ve enerji ortaya çıkıyor”.
– 1 milyon metrekare büyüklüğündeki kampüs 9 binayı ve 1 fitness merkezini içeriyor.
– Facebook, 84 Otoyolu boyunca 400.000 metrekarelik bir parselde belki daha sonra elektrikli tramvay ile bağlantısı sağlanacak olan 2 tesis daha inşa etmeyi planlıyor.
– Binaları birbirine bağlamak için yeni bir asma köprü
– İki adet kafeterya, hamburger, taco ve pizza satın alabileceğiniz küçük dükkanlar, butik kahve dükkanı
– Çamaşırhane hizmetleri
– Muayenehane
– Facebook Sun Microsystems’deki her bir kapıyı tekrar kullanıma açacak.
– Çalışanların %40’ı transit geçiş ile ulaşımını sağlayacak.
– Cadde ismi, “Sosyal Ağ Çemberi”nden “Hacker Yolu”na çevrilecek.