Güneş Evi 3 yaşında

Enerji mimarlığı ilkeleri ile inşa edilen Türkiye'nin ilk Güneş Evi üçüncü yılını doldurdu. Güneş Evi üçüncü yılında on binlerce kişiye ulaştı, uluslararası alanda ilgi gördü.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi tarafından Sümerpark Ortak Yaşam Alanı içinde inşa edilen ve Türkiye’nin ilki olma unvanını elinde bulunduran Güneş Evi Eğitim ve Uygulama Parkı, üçüncü yılını doldurdu. Öğrencilerin, ev kadınlarının, üniversite çevrelerinin ve uluslararası platformların ilgi odağı olmayı başaran Güneş Evi, on binlerce kişiye yenilenebilir enerji kaynakları ve ekoloji hakkında bilgi vererek ilham kaynağı oldu. Güneş Evi Eğitim ve Uygulama Parkı’nda, Enerji Mimarlığı İlkeleri, Enerji-Ekoloji Eğitim Programı, Kadınlara Yönelik Elektrikli Ev Aletleri ve Kullanım Yöntemlerinden Tasarruf ve tam 4 bin üniversite öğrencisinin dahil edildiği Kendine Yetebilen Teknolojiler Programı uygulanarak birçok alanda bilimsel, eğitsel ve pratik çalışma yürütüldü. Kendine Yetebilen Teknolojiler Programı kapsamında pek çok proje hayata geçirildi. GMR Güneş Arabası, Güneş Enerjili 1 HP Asenkron Motor ile Bilgisayar Kontrollü Damla Sulama Projesi, Güneş Fırını, Güneş Ocağı, Oksi-Şelale Projesi, Çok Amaçlı Güneş Enerjili Yaş Meyve ve Sebze Kurutma Sistemi, İnsan Gücünden 1 bisiklet yardımı ile 1 evin tüm aydınlatma ihtiyacını karşılama projesini hayata geçiren Güneş Evi, yenilenebilir enerji alanında akademik çalışmalara da ilham kaynağı oldu.

ON BİNLERCE KİŞİYE ULAŞILDI
“Enerji ve Ekoloji” adına benimsenen ve sürdürülen eğitimler ile binlerce anaokulu, ilköğretim, lise ve üniversite öğrencisine, her meslekten yurttaşa ulaşıldı. Güneş Evi, okul öncesi çocuklara; teorik eğitim sonrasında basit deney setleri ile yenilenebilir enerji kaynakları potansiyelleri ve küresel ısınma konusunda bilgiler verdi. Güneş Evi, öğrencilere ve ziyaretçilere bölgenin ve kentin güneşlenme şampiyonu olması sebebi ile güneşin nasıl bir yaşam ve enerji kaynağı olduğunu, güneş enerjisinin yaşam, ısı, ışık, aydınlatma, su ısıtma, enerji türlerinde kullanılabilmenin yansıra elektrik enerjisi üretmede de günümüzde nasıl kullanıldığını kavratmayı amaçladı. Güneş Evi kurulduğu 21 Haziran 2008 tarihinden bu yana 196 okuldan 656 öğretmenin ve 52 gönüllünün desteğini de alarak 28 bin 957 öğrenciye ulaştı.

ULUSLARARASI ALANDA İLGİ GÖRDÜ
Diğer yandan Güneş Evi Avrupa’dan Asya’ya, Orta Doğu’ya ve Afrika’ya kadar uluslararası alanda da büyük ilgi gördü. Avusturya, Hollanda, Almanya, Kore, Tanzanya, Mısır, Suriye Irak ve daha birçok ülkeden ziyaretçiye ev sahipliği yaptı. Bilim çevrelerinden pek çok kişi, üniversitelerden akademisyenler ve uluslararası düzeyde heyet ve delegasyonlar Güneş Evi’ne büyük ilgi gösterdi. Güneş Evi kurulduğu günden bu yanan 21 bin 634 ziyaretçi, heyet ve delegasyona ev sahipliği yaptı. gunesevi.org web sitesini 20 Haziran 2011 tarihi itibari ile 277 bin 883 kişi ziyaret etti. Güneş Evi Eğitim ve Uygulama Parkı Sorumlusu Gültekin Aydeniz, Güneş Evi’nin sahip olduğu özellikler ve eğitim anlayışı ile kentte, bölgede ve Türkiye genelinde büyük bir farkındalık yaratacağını söyledi. Aydeniz, Güneş Evi’nin sadece Türkiye’de değil benzer dünya ülkelerinde de bir değişim ve dönüşüm rüzgarı yaratacağını ifade etti.

Etiketler

Bir yanıt yazın