Japonya’da Düşük Bütçeli ve Az Yer Kaplayan Bir Kentsel Konut Prototipi

Nori Architects tarafından Japonya’nın Aichi bölgesinde Toyota şehrinde çocuklu genç bir aile için tasarlanan bu konut projesi, sınırlı bir bütçeyle yeni bir kentsel konut prototipi sunacak şekilde hayata geçirilmiş.

Dar bir arsa üzerinde yer alan ve neredeyse iki komşu bina arasında sıkışıp kalan yapının tasarımında açıklık ve mahremiyet kavramları öne çıkarılmış. Ofis, ev sahiplerinin isteklerini yerine getirmek için, ana cephe için ikinci bir kaplama görevi gören ve aralarında korumalı bir teras oluşturan metal mesh malzemeden bir perde tasarlamış.

Tasarım ekibi proje için mahremiyetten ödün vermeden aydınlık ve samimi bir atmosfer yaratmaya çalışmış.

İç mekan, üç farklı seviyede kendini göstererek, alanı genişletiyormuş izlenimi verecek şekilde planlanmış. Zemin seviyesinde, mutfak ve yemek bölümü ile bazı yardımcı alanlarına yer verilmiş. Bir sonraki kat, 2 m’lik bir kot farkı ile gevşek bir şekilde bağlanmış. Merdivenle ulaşılan ilk alanda oturma odası ve tuvalet yer alırken, üst katta uyku alanları planlanmış. Ana yatak odası, teras boşluğunun dikey ekseninde oluşturulmuş ve etrafında mesh ile çevrelenmiş metal zeminli bir verandaya açılır şekilde tasarlanmış.

Kısıtlı bir bütçeye dayanan projenin amacı, yeşil ve mavi gökyüzünün küçük sıçramalarını içeriye getirerek, hayat dolu keyifli bir ev tasarlamak olmuş. Geniş bir açıklık ile binanın güneydoğu tarafı açılarak boş araziyle görsel bir bağlantı oluşturulmuş. Kuzeydeki bölüm “şehre uzaklık hissi vermek” üzere girişe giden küçük bir yol oluşturan opak bir duvarla kaplanmış.

Yıl boyunca konfor ve enerji tasarrufu sağlamak için proje genelinde iyi düşünülmüş bir dış kaplama ve ekipman kullanılmış. Malzeme paleti, ana karakter olarak düşük fiyatlı ekipmanla birlikte metal, cam ve keresteyle sınırlandırılmış. Sonuç olarak, ahşap iskeletin, temelin, boruların ve kabloların açığa çıkmasına izin veren sıcak ve davetkar bir ortam sağlanmış. Tüm yapı, mal sahipleri tarafından kolayca onarılabilecek veya değiştirilebilecek basit bir yerleşim planına sahip olacak şekilde hayata geçirilmiş.

Proje, Japonya’daki genç bir ailenin gereksinimlerini karşılayan düşük bütçeli ve az yer kaplayan bir kentsel konut prototipi olarak öngörülmüş.

 

 

Etiketler

Bir yanıt yazın