İlk tırpan STÖ’lere

Hükümet, mühendis ve mimar odalarının yargıya başvurma da dahil çeşitli yetkilerini kısıtlamak üzere harekete geçti.

Yeni oluşturulacak Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı’nın görevlerinin ilk sırasında meslek odalarının mevzuatını hazırlama maddesi yer alıyor. TMMOB konuyu değerlendirmek üzere meslek odalarının başkanlarını toplantıya çağırdı.

Hükümet, açtığı davalar ve yaptığı değerlendirmelerle kamu yararının denetiminde önemli rol oynayan mühendis ve mimar odalarının yetkilerini elinden almak üzere harekete geçti.

Yeni oluşturulan Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı’nın görevleri arasında “meslek odalarının mevzuatını hazırlamak” ilk sıraya yerleştirildi. Bakanlık bünyesinde çok kapsamlı yetkilerle Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü oluşturuldu. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Başkanı Mehmet Soğancı, “Mesleki Hizmet yerine TMMOB Genel Müdürlüğü deseler, ancak o kadar olur” dedi.

Yeni bakanlık yapılanması kapsamında Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan Orman, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname’de (KHK) Bakanlık’ın ilk görevi “Yerleşmeye, çevreye ve yapılaşmaya dair imar, çevre, yapı ve yapım mevzuatını hazırlamak, uygulamaları izlemek ve denetlemek, Bakanlık’ın görev alanı ile ilgili mesleki hizmetlerin ve bu meslek gruplarının kayıtlı oldukları meslek odalarının mevzuatını, norm ve standartlarını hazırlamak, geliştirmek, uygulanmasını sağlamak, ilgililerin kayıtlarını tutmak” olarak yer aldı.

KHK ile Bakanlık bünyesinde meslek odaları ile ilgili mesleki hizmetler genel müdürlüğü de oluşturuldu. Genel müdürlüğün görevleri arasında da “mesleki yeterlilikleri ile kuruluş yeterliliklerini değerlendirerek bunlara tescil ve yeterlik belgeleri vermek, Bakanlık’ın görev alanına giren konularla ilgili olarak mimarlık ve mühendislik meslek kuruluşlarına ilişkin mevzuat düzenlemelerini yapmak ve denetlemek” sıralandı.

Konuyu değerlendiren bir oda başkanı “Hükümet TMMOB’nin gücünü kırmak için yapısında ve mevzuatında değişikliklere gitmeyi düşünüyor. Bunların arasında seçim sisteminin nisbi temsile dönüştürülmesi, TMMOB’nin parçalanması var. Diğer taraftan en sakıncalı konu, kamu adına dava açma yetkisinin, örneğin ‘Meslektaşlarının haklarına zarar verilmesi dışındaki konularda dava açamaz’ şeklinde kısıtlanmasıdır. KHK’de buna dair açık bir ifade yok ama ilk maddedeki ‘Mevzuatı Bakanlık düzenler’ hükmü, yasa değişikliğiyle beraber buraya kadar gidebilir” diye konuştu.

TMMOB Başkanı Soğancı da şunları söyledi:
“Çevre, Orman ve Şehircilik Bakanlığı’nın KHK’sinin daha birinci maddesinde, Bakanlık’ın görevleri arasında ‘İlgili meslek odaları hakkında düzenlemeler yapmak’ sayılıyor. Bunun ayrıntısında yeni oluşturulan mesleki hizmetler genel müdürlüğüne üyelerin kayıtlarını, sicillerini tutmaya kadar görev ve yetkiler veriliyor. Bunların tamamı bizim örgütlenmeye ilişkin. Genel müdürlüğün adına TMMOB yazsanız, TMMOB Genel Müdürlüğü olur. Yani, genel olarak bir meslek örgütünün yapacağı işleri yazıyor o maddelerde. Bu anayasanın 135. maddesiyle de çelişir. Ama oraya gelmeden geçen hafta sonu yönetim kurulumuzda tartıştık, yarın da 23 oda başkanıyla ortak bir toplantı yapacağız. Devletin buna yönelmesinin arkasındaki nedenler nedir? Bunu tartışacağız. Değerlendirmemizi de cuma günü açıklayacağız.”

Soğancı, bu konuyu CHP’nin, diğer muhalefetin, sivil toplum örgütlerinin de değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

Etiketler

2 yorum

  • omer-yilmaz says:

    Genel seçimlerde kullanılan oyların %50’ni alan iktidar partisi %59’la temsil ediliyor. Seçimlerde oy kullanma oranı %87. Bu da iktidar partisinin Türkiye’nin %43’ünün oyunu alarak %59’la temsil edildiği anlamına geliyor.

    Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi’nin 2010 yılında yapılan seçimlerinde kullanılan geçerli oyların %58’ini alan ÇDTM yönetim kurulu ve delege listesinin koşulsuz %100’ünü belirliyor. Bu şubeye 1 Eylül 2010 tarihinde kayıtlı üye sayısı 15428. Oy kullanan üye sayısı 1914. Bu durumda sandığa gitme oranı %12.

    Yani şu anda yönetimde olan ÇDTM mimarların sadece %7’sinin oyunu alarak yönetimin ve meclisin %100’ünü belirlemiş durumda.

    Odalara nisbi temsil geliyor diye korkmalı mıyım acaba? Demokrasi anlayışımız sadece eldeki kaleleri korumak üzerine mi kurulmalı? Bunun çalışmadığın anlamanız için AKP’nin oy oranı %70’e mi çıkmalı.

  • mustafa-suphi-altun says:

    Bir müteahhit beyefendi iktidar olsaydım Mimarlar Odasını kapatırdım şeklinde bir görüş bildirmişti vaktiyle…Yoksa insanımızın genel kanısı bu yönde mi acaba ? Meslek Odalarının teknik ve mesleki sorunları bir miktar gözardı edip gereğinden fazlaca politika yapmaları böyle düşünen insanların ekmeğine yağ sürmekten başka bir şeye yaramadı ne yazık ki.Mimarlar Odası UIA’nın talep ettiği Teknik Odayı halen kuramamıştır.Serbest Mimarlık Dernekleri yanılmıyorsam UIA’ya Mimarlık Meslek Örgütü olmak için başvurmuş ama reddedilmişti bu anlamda.

Bir yanıt yazın