Bademli Köyü oteli için karar zamanı

Çanakkale Gökçeada'ya bağlı Bademli Köyü 2004 yılında SİT alanı ilan edilerek koruma altına alınmış tarihi bir Rum köyü.

Ancak şu günlerde köy sakinleri seçim hengamesinde köylerinin önlerine dikilen beş katlı otelin bir oldu bittiye getirilmesinden endişeliler. Çünkü otel ne köyün tarihi taş yapı dokusuyla, ne de iki katlı inşa izniyle uyum sağlıyor. Otel, deniz kıyısında adeta bir duvar gibi yükselerek köyün manzarasını kapatıyor. Masi Otel için, Gökçeada Belediyesi tarafından 21.12.2010 tarih ve 21 sayılı ek yapı ruhsatı ile 101 Ada 23 Parsel’de, köyün ve Gökçeada’nın genelde tek katlı ve iki katlı evlerden oluşan mimari dokusunu tamamen bozacak şekilde bir inşaat izni verilmiş. Gökçeadalılar, “İnşaat izninin kaç metrekare zemine uygulanacağı ve ne kadar yükseklik için verildiği, inşaatın kurallara uygun yapılıp yapılmadığını bilmediklerini, inşaata ait bilgilerin yer aldığı bir tabelanın dahi alanda bulunmadığını” söylüyorlar. Yıldırım İnşaat’ın oteli ise hızla ilerliyor. Konu, Çanakkale Mimarlar Odası ÇED (Çevre Etki Değerlendirme) Komisyonu’na havale edildi. Bu hafta değerlendirilecek.

OTEL İNŞAATI İÇİN ‘SİT’ İPTAL EDİLDİ
2004’te söz konusu otelin ‘ev’ olarak inşaatına başlandığı, sonrasında teşvik alıp butik otel haline getirildiği belirtiliyor. 2006’da ise otel alanının ‘SİT’ ilanı iptal edilerek, iki kat için alınan inşaat izni beş kata çıkarılmış. Gökçeada-Imbros Gönüllüleri yapının durdurulması, eski iki katlı haline döndürülerek adanın ve köyün dokusuna uyumlu hale getirilmesi için henüz geç olmadığını düşünüyor. Ayrıca otel bu haliyle kalırsa ileride benzer taleplere emsal olabilecek denilmekte.
Gönüllüler, “Amaç birilerinin yaptığı işi durdurmak değil, Gökçeada’nın korunarak gelişmesini biz de isteriz” diyorlar.
Bir Gökçeadalı, “Burada evler taş yapılmak zorundadır. Çatısından kapısına kadar yapılan her işlem SİT kurulunun denetiminden geçer. Restorasyon için proje sunsanız 2 yıldan evvel karar çıkmaz. Betonarme otele nasıl kat izni verildi anlayamıyoruz” dedi.

MEVZİ İMAR PLANI DA İPTAL EDİLMELİ
Gökçeadası Belediyesi meclisinin kararıyla alınan mevzi imar uygulama planının da halkın fikri sorulmadan hazırlandığını ifade eden gönüllüler, bu eksikliğin dahi mevzi imar planının iptali için yeter ve yasal bir gerekçe olduğunda hemfikir. Onlara göre otel tam bir “ucube”.
Yetkililerden taleplerini, ek yapı ruhsatı olarak verilen ruhsatın iptali için İdare Mahkemelerinde iptal davası açılması ve inşaatın yürütmesinin durdurulması, inşaatın yıkılarak eski hale getirilmesi, Gökçeada Belediyesi meclis kararı ile alınan mevzi imar uygulama planının iptali şeklinde sıralıyorlar. İnşaatın mevcut yasalara ve deprem vs diğer tüm yönetmelik ve mevzuata, hatta verilen ruhsata uygun olup olmadığının tespitinin yanı sıra otel yerinin SİT alanından çıkarılması kararının iptali de önemli. “Aksi halde görevlerini yapmayan, yetkilerini kullanmayan kişilerin hukuki ve cezai sorumluluklarının doğacağını hatırlatıyoruz” diyorlar.

Etiketler

Bir yanıt yazın