ARKİV Ağa Han Ödüllü İpekyol Tekstil Fabrikası’ndaydı

23 Aralık 2010 tarihinde Kalebodur sponsorluğunda gerçekleşen ARKİV Buluşmaları Edirne'de bulunan İpekyol Tekstil Fabrikası'nda yapıldı. Buluşmalarda ARKİV'deki projelerin mimarlarının ağzından anlatılması esas alınıyor.

Proje mimarlarından Emre Arolat liderliğinde gerçekleşen buluşmaların onuncusuna katılanlar arasında Yalçın Ayaydın, Aydın Ayaydın, Yaşar Ayaydın, Hicran Tekin, Boğaçhan Dündaralp, Elif Özdemir, Alexis Şanal, Nil Aynalı, Yasemin Şener, Trakya Üniversitesi’nden Veyis Özek, Şennur Akansel ve Gülay Dalgıç, Edirne Belediyesi’nden Mesude Şenol ve Yaşagül Ekinci, Kalebodur’dan Asiye Bodur ve Pelin Özgen, Arkitera Mimarlık Merkezi’nden Ömer Yılmaz, Emine Merdim Yılmaz, Gökçe Aras Engin ve Pınar Koyuncu vardı.

İpekyol Tekstil Fabrikası’nın Eğitim Odası’nda gerçekleşen Buluşma’nın ilk konuşmacısı AMM’den Ömer Yılmaz oldu. ARKİV’in kuruluş amacı ve Buluşmalar’ın niteliğini anlattı. Ağa Han Ödülü başta olmak üzere mimarlık alanında verilen ödüller hakkında kısa bir konuşma yaptı.

Daha sonra söz İpekyol Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın’a geçti. Öncelikle projenin işvereni olan İpekyol markasını tanıttı. Daha sonra bir fabrika yaptırmaya karar veriş süreçlerinden bahsetti. Bu fabrikayı projelendirmesi için, önceden aralarında dostluk bulunan Emre Arolat’a teklif götürdüklerini söyledi.

EAA’nın İpekyol için bir öneride bulunduğunu ve finansal verilere aldırmadan hemen kabul ettiklerini anlattı. Sonuçta ortaya çıkan yapının bir kimliği olduğunu vurgulayan Ayaydın mimara teşekkür ederek sözlerini tamamladı.

Konuşma sırası son olarak Emre Arolat’a geldi. Arolat, işverenini önceden tanıdığını yeniden belirtti. İpekyol’u bir işveren olarak çok rahat ve kaygan olmayan bir zeminde hissettiren bir kuruluş olarak tanımladı. Açık fikirli, net ve işine sağlam baktığını da ekledi. Bütün bu özellikleriyle, işverenin mimarın tasarımlarına izin veren bir yapıda olduğuna işaret ettiğini söyledi.

Emre Arolat ARKİV Buluşması için bir sunum hazırlamayı uygun görmediğini anlattı. İpekyol Tekstil Fabrikası’nın kafa karıştırmayan bir proje olduğunu ve yapının gezildiğinde kolayca anlaşıldığını söyledi.

Kazandıkları Ağa Han Ödülü dolayısıyla son zamanlarda sık sık yayınlarda karşımıza çıkan EAA kurucu ortaklarından Emre Arolat, bu durumun kimilerine göre mimarlık camiasında yüz kızartıcı bir durum olarak değerlendirildiğinden bahsetti. Oysa bu durumun mimarlığın toplumda daha çok konuşulmasına neden olacağını savundu.

Arolat, Baumeister’ın Kasım 2008 sayısında yayınlanan fabrika yapısı için “işçileri eve gitmek istemiyor” cümlesinin EAA’nın başına bela olduğunu esprili bir dille anlattı.

Mimar bu fabrikada çalışan bir işçinin yoğun iş temposu arasında bir an için kafasını kaldırdığında nefes alabilmesinin önemini açıkladı. Dünya standartlarında olabilmek adına İpekyol için kalitenin önemini anlatan Arolat, işçinin kaliteli ürün üretmesi için işinden keyif alması ve çalışılan mekana da aynı kalitenin yansıması gerektiğinden bahsetti.

Emre Arolat, fotojenik yapılar tasarlamak yerine sosyal anlamda hikayeyi sorunlaştıran yapılara ihtiyaç duyulduğunu anlattı.

Birçok projesinin aksine Arolat, İpekyol Tekstil Fabrikası’na her gelişinde içinin rahatladığını belirtti. Buluşma öncesi eski defterlerini karıştırken İpekyol için tasarladığı bir aydınlatma elemanının çizimlerini bulan mimar, yapıda çizdiği gibi uygulanmış aydınlatmayı gördüğünde duyduğu memnuniyeti anlattı.

Projenin neredeyse ilk açıldığı günkü gibi korunduğunu ve çalıştığını söyleyerek kendisi için olan değerinden bahseden Arolat konuşmasına son verdi.

Buluşma’da sorulan tek soru bir basın mensubundan geldi. Adalet Bakanlığı’nın mimardan bir cezaevi projesi tasarlamasını istese nasıl yapacağı soruldu.

Daha önce kadınlar ve erkeklerin ayrı ayrı kullanması zorunlu olan bir havuzu içeren bir projeyi tasarlamaya başladığını, ancak böyle bir projeye imza atmaya gönlü el vermediği için hemen bıraktığını anlatan Arolat, cezaevi tasarlamayacağını söyledi.

Buluşma, yapının gezilmesinin ardından sona erdi.

ARKİV Buluşmaları Hakkında
Kapalı oturumlar halinde iki haftada bir düzenlenen buluşmalarda her oturumda farklı bir proje geziliyor ve tartışılıyor.

Buluşmaların kaydedildiği videolar, ARKİV’de ilgili projelerin başlıkları altında yayınlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın