Tabanlıoğlu’na Uluslararası Bir Ödül Daha

Tabanlıoğlu Mimarlık'ın Kazakistan'da gerçekleştirdiği Astana Arena Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri'nde Asya-Pasific Bölgesi'nin En İyi Kamusal Yapısı seçildi.

Tabanlıoğlu Mimarlık, Levent Bahçe projesinin 2011 Uluslararası RIBA (Britanyalı Mimarlar Kraliyet Enstitüsü) Ödülü’nü kazanmasının sevinci ardından, bu hafta da Astana Arena ile bir uluslararası gurur daha yaşıyor.

Pekin 2008 Olimpiyatlarına sahne olan “Kuş Kafesi Stadyumu”nun yer aldığı Çin’de gerçekleşen ödül töreninde Asya-Pasifik bölgesinin en iyi kamusal yapısı ilan edilen 30.000 kişilik Astana Arena, şehir için simgesel bir yapı, yeni başkentin gelişen çağdaş yüzü ve sporun evrenselliğinde Kazakistan halkının dünya halklarıyla buluşma noktası olarak tanımlanıyor.

Astana Arena, bulunduğu coğrafyanın sert iklim koşullarına uygun olarak, FIFA ve UEFA kriterleriyle tasarlandı. Stadyum’un yeşil alanını korumak, iklimsel faktörlerden etkilenmemek ve farklı etkinliklere ev sahipliği yapmak üzere istenildiğinde 15-20 dakika içinde tamamen açılıp kapanabilen hareketli çatı sistemi sayesinde Arena futbol müsabakaları dışında basketbol, tenis gibi spor müsabakaları, konser, fuar ve kutlamalar gibi farklı amaçlar için de rahatlıkla kullanılabiliyor. Sembol İnşaat tarafından eksi/artı 40 derecede çalışılarak gerçekleştirilen yapıda, prefabrika olarak imal edilen çelik konstrüksiyonlar gibi, kullanılan malzemenin çoğu Türkiye’den temin edildi.

Açıldığı 2009 yılında, UEFA Başkanı olan Platini’nin “Avrupa’nın en güzel stadı olarak nitelediği, Astana Arena binlerce kişiyi biraraya getiren sosyal bir değer, büyüklüğü, kapsamı ve mimari tasarımıyla çağdaş simgesel bir yapı.

Bu yıl mimari, tasarım dünyası ile yatırım ve gayrimenkul sektörünü temsilen farklı disiplinlerden 54 üyesiyle jüri başkanlığını Lord Bates of Langbaurgh’nun üstlendiği, uzun yıllardır dünya gündeminde önemli bir değerlendirme platformu olan International Property Awards (Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri ) Bloomberg Televizyonu ve Google başta olmak üzere, International Herald Tribune, New York Times, Frankfurter Allgemeine gibi prestijli medya grupları tarafından destekleniyor. Bu yıl Asya- Pasific bölgesinde 21 farklı ülkeden 150 gruba ait 700 projenin nomine edildiği yarışmanın sonuçları 31 Mayıs gecesi Shaghai’da gerçekleşen törende ilan edildi. Bu prestijli ödülü Tabanlıoğlu Mimarlık adına ortaklardan Melkan Gürsel Tabanlıoğlu ve Özdem Gürsel birlikte aldılar. International Property Awards Başkanı Stuart Shield törende “Dünyanın bu coğrafyasında sunulan yüksek standart son değerlendirmenin çıtasını çok yükseltecek ve ödül tarihinin en ilginç finallerinden birini hazırlayacak” .

Etiketler

1 Yorum

  • omer-yilmaz says:

    Öncelikle tebrik ederim. Sonra yine ödül meselesinin altının tıpkı çılgın projeler gibi boşaldığını hatırlatmak isterim. Tabanlıoğlu bence aldığı ödülleri hakediyor ama biz de yayıncılar olarak işimizi hakkıyla yapmak zorundayız. Bu eleştiriler biraz da bunun için, umarım sözümün meclisten dışarı olduğu dikkate alınarak okunur eleştirilerim.

    Ödül sayısını hesaplamaya çalışalım birlikte. Ödülün web adresini de vereyim başlamadan: http://www.propertyawards.net

    x1 Başlangıç
    x2 Ticari / Konut
    x6 Bölge (Asya Pasifik de bunun için de.)
    x4 Ana kategori (Mimarlık / İç Mimarlık / Gayrimenkul Geliştirme / Emlak)
    x9 Kategoriler (http://www.residentialpropertyawards.net/index.php/Tools/2011-Winners/Asia-Pacific-Architecture-Winners-2011.html)
    x9 adet ödül.

    Bunları birbirleri ile çarparsak hesaplaması güç bir sayı ortaya çıkıyor. Yani zaten başvuru yapıyorsanız kazanmamanız pek mümkün görünmüyor.

    Bir de bu ödüllere başvurunun ücretini öğrenmek lazım. Sitede açıkça fiyat belirtilmediğine ve de ücretsiz olduğu da söylenmediğine göre ciddi bir ücreti söz konusu olmalı.

Bir yanıt yazın