Deniz Hasırcı, Zeynep Tuna Ultav, Melis Örnekoğlu Selçuk’un hazırladığı "Sözlü Tarih Yöntemiyle Türkiye’de Mobilya ve İçmimarlık Tarihi Okumak: Fikret Tan" kitabı, 1960’lardan 2000’lere uzanan üretimiyle Türkiye’de içmimarlık mesleğine farkındalık kazandıran Fikret Tan’ın yaşamı ve tasarımları sözlü tarih yöntemiyle günümüze ulaşıyor. Kitap, İzmir Ekonomi Üniversitesi Yayınları'ndan çıktı.
Türkiye’de tasarım, özelikle de mobilya ve içmimarlık tarihinin izlerinin bilinmesi amacıyla dönem tasarımcılarının ve yapıtlarının günümüze taşınması büyük önem taşıyor. Ülkemizde mobilya ve içmimarlık tarihine yönelik çalışmalar yok denecek kadar az bulunurken, İzmir Ekonomi Üniversitesi, DATUMM: Dokümantasyon ve Arşivleme – Türkiye’de Modern Mobilya (datumm.org) proje ekibi bu eksikliğin giderilmesinde önemli bir rol oynuyor.
Türkiye tasarım, mobilya ve içmimarlık alanında çok değerli katkıları bulunan İçmimar Fikret Tan ve yarattığı ekol kayıtlardaki yerini alıyor. Yarattığı iç mekânlar ve mobilyalar özellikle İzmirliler tarafından ayırt edilen, kentteki mobilya sektörünü büyük ölçüde etkileyen Tan, özellikle sabit mobilyalarıyla şekillenen iç mekân tasarımlarıyla da kullanıcı dostu alanlar yarattı.
Deniz Hasırcı, Zeynep Tuna Ultav, Melis Örnekoğlu Selçuk’un titiz çalışması sonucu 1960’lardan 2000’lere uzanan üretimiyle Türkiye’de içmimarlık mesleğine farkındalık kazandıran Fikret Tan’ın yaşamı ve tasarımları sözlü tarih yöntemiyle günümüze ulaşıyor.
Sözlü Tarih Yöntemiyle Türkiye’de Mobilya ve İçmimarlık Tarihi Okumak: Fikret Tan, içmimar Tan’ın hayal gücünün sınırsızlığıyla oluşan tasarımları, İzmir’e kazandırdıkları, tanıklarının anlatımıyla hafızalardaki yerini alıyor.