Bir kültür mozaiği: Sakıp Sabancı Müzesi

Doğunun estetiğiyle batının modernliğini tek bir çatı altında toplayan Sakıp Sabancı Müzesi, ziyaretçilere bir kültür mozaiği sunmaya devam ediyor.

Müze şimdilerde ise daha çok yeni olan Karşıdan Karşıya sergisinin heyecanını yaşıyor.

Uzun yıllar Sabancı ailesi tarafından sürekli konut olarak kullanılan Atlı Köşk, aynı zamanda Sakıp Sabancı’nın zengin hat ve resim koleksiyonunu da içinde barındırmış.1998 yılında da içindeki koleksiyon ve eşyalarla müzeye dönüştürülmek üzere Sabancı Üniversitesi’ne tahsis edilen köşk, modern bir galerinin eklenmesiyle 2002 yılında ziyarete açıldı. Müzenin sergileme alanları 2005 yılındaki düzenlemeyle genişletilerek, uluslararası standartlara uygun hale gelmiş. Açıldığı günden bu yana sergilediği Picasso İstanbul’da, Cengiz Han ve Mirasçıları, Salvador Dali gibi koleksiyonların yanı sıra Osmanlı hat sanatının 500 yıllık örneklerine, başta nadir el yazması Kuran-ı Kerim’ler olmak üzere kıtalar, murakkaalar, ferman, berat ve menşurlarla doğu ve batıyı yansıtıyor. Erken dönem Türk resminin seçkin örnekleriyle Osmanlı İmparatorluğu’nun son döneminde İstanbul’da çalışmış yabancı sanatçıların eserleriyle ise geçmişi ve günümüzü bütün ayrıntılarıyla ziyaretçilerle buluşturuyor. Müze şimdilerde ise M.Ö 3 binde Kiklad Adaları ve Batı Anadolu’nun birbirleriyle ilişkilerini yansıtan ‘Karşıdan Karşıya’ sergisinin heyecanını yaşıyor. Boğaziçi’nin eşsiz manzarasına da sahip olan müze, her yıl ortalama 250-300 bin kişi tarafından ziyaret ediliyor.

TÜRKİYE’NİN TAM DA OLMAK İSTEDİĞİ YER
Zengin koleksiyonu kabul ettiği kapsamlı uluslararası geçici sergileri, örnek eğitim programları, yapılan çeşitli konser konferans ve seminerleriyle çok yönlü bir müzecilik anlayışını yaşatan Sakıp Sabancı Müzesi, bahçesinde ise Roma, Bizans ve Osmanlı dönemlerinden günümüze ulaşmış eserler sergileniyor. Aynı zaman da Atlı Köşk adıyla da anılan müze bu lakabı ise bahçesinde bulunan iki ayrı at heykelinden alıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın