Bilgesu Yıldız - Burçin Ece Ertürk, 2020 AMORF Doğaltaş Proje ve Tasarım Yarışması'nda LAVA isimli projeleri ile ödül kazanmıştı. Bilgesu Yıldız ve Burçin Ece Ertürk ile yaptığımız söyleşide yarışmanın kendilerine sağladığı faydaları anlattılar. Bilgesu Yıldız, yarışma sonrasında Yurtdışı Eğitim Bursu Ödülü ile NABA Academy User Experience Design programına uzanan yolculuğundan da söz etti.
Ege Maden İhracatçıları Birliği tarafından öğrenci, profesyonel ve sınırsız olmak üzere 3 kategoride düzenlenen AMORF Doğaltaş Proje ve Tasarım Yarışması‘na başvuru için son tarih 22 Ağustos 2022. Yarışmanın öğrenci kategorisinde para ödüllerinin yanı sıra Üretim Desteği, Yurtdışı Eğitim Bursu Ödülü ve Ürün ve İş Geliştirme Mentörlüğü de veriliyor.
2020 yılında LAVA isimli tasarımları hem üretilen hem de yarışma sayesinde yurtdışı eğitim ödülü kazanan Bilgesu Yıldız ve Burçin Ece Ertürk ile söyleşi yaptık.
2020 pandemi yılı olması sebebiyle hepimiz evlerimize çekilmiştik. Bu süreçte yeteneklerimizi canlı tutmak amacıyla birçok tasarım yarışmasına katıldık. AMORF Doğaltaş Yarışması da bunlardan biriydi. En yakın arkadaşım ve ben kendimizi geliştirmek, birlikte vakit geçirmek ve tabii ki iyi bir ürün tasarlamak amacıyla bu yarışmaya katıldık. İkimiz yarışma konusunu anladıktan sonra beyin fırtınası yaptık ve bir ısıtıcı tasarlama kararı aldık. Ürünü tasarlarken olabildiğince doğadan esinlenmek istedik. Volkanik dağ formundan esinlendik ve aynı zamanda volkanik bir taş olan bazalt taşını kullanarak ürünü tutarlı hale getirdik. Bazalt taşı ısı kapasitesi en yüksek olan taşlardan biriydi, malzeme araştırmamızı iyi yapmıştık…
Ürünün üretimi veya montajı gibi konularda ürünümüzde eksik bulunmasını istemediğimizden piyasada bulunan ısıtıcıları iyice inceledik. Ürünün en önemli kısmı ise ürünün artık mermerler kullanılarak yapılabilir olmasıydı. Ayrıca ürünümüzü teknoloji ile buluşturarak tasarladığımız ürünü uzaktan mobil app yardımıyla kontrol edilebilir şekilde tasarladık. Bu tasarımla “Mermer Artıklarının Değerlendirilmesi” kategorisinde LAVA adlı ısıtıcımız ile öğrenci kategorisinde özel ödül kazananı olduk.
AMORF Doğaltaş Yarışması’nı kazandıktan sonra hayatımızda birçok şey değişti diyebiliriz. Yarışmayı kazandıktan sonra bize sunulan özel ödül ile birlikte Reyhan Sezgin ile tanıştık. Özel ödülümüz iş geliştirme ve ürün üretim desteğiydi. Reyhan Hanım Sezgin Marble kurucu ortağı olarak tüm birikimini bizlere aktardı. Mermer sektöründe nasıl bir iş modeli yaratabiliriz, kendi markamızı nasıl kurabiliriz ve bunun gibi birçok yararlı bilgi… Kendisiyle tanışmak ve ondan bilgi almak ufkumuzu genişletti. Ardından ürünümüz LAVA’nın sergileneceğini ve üretim desteğinin de yine Sezgin Marble tarafından yapılacağını öğrendik.
Ürünümüzü ürettik ve Efes Antik Kenti’nde gerçekleşen ödül töreninde sergiledik. Bu görkemli tören yaşadığımız en gurur verici anlardan biriydi. Deneyimli ve başarılı birçok kişi ve bizler gibi yarışmacılarla tanıştık. Aynı zamanda ürünümüzü sergileme imkanı elde ettik ve ürünümüzü üretirken üretim hakkında birçok şey öğrendik. Daha sonrasında yarışmanın kazananları olarak bizlere yurtdışı eğitim imkanı sunuldu, bizleri en mutlu eden haber de bu olmuştu. Yarışma sonrasında sosyal medyadan bizi ve tasarladığımız ürünü paylaşarak bizleri sürekli gururlandıran, hem LAVA’nın hem de bizim tanınırlığımıza katkı sağlayan tüm AMORF Doğaltaş Yarışması ekibine teşekkür ederiz.
Yurtdışı eğitim bursu imkanını değerlendirmeyi en başından beri çok istiyordum. Hemen dil kursuna başladım ve bu konuda kendimi geliştirmek için yola koyuldum. Sonrasında burs imkanını değerlendirebileceğim okulu seçtim ve burs başvurumu yaptım. Her zaman yaşamayı hayal ettiğim ülkeyi ve kariyerimde ilerlemek istediğim programı seçtim. Mülakatlar, dil sınavları, belgeler derken zor bir süreç geçirdim ama buna değdi… NABA Academy User Experience Design master programından kabul aldım. Bu süreçteki en büyük destekçilerim hayallerimi gerçekleştirmem için her zaman yanımda olan ekip arkadaşım Burçin ve ailem oldu. Bursla ilgili bilmediğim her şeyi rahatça danışabildiğim Ege İhracatçılar Birliği çalışanları ve Reyhan Hanım da gizli kahramanlarım diyebilirim. En zor kısımlar geçtikten ve Ticaret Bakanlığı tarafından eğitim bursum kesinleştikten sonra geriye vize, uçak bileti gibi tatlı telaşlar kaldı…
Zaten bir tasarımcı kendini geliştirmek ve yeteneklerini canlı tutmak için katılabildiği tüm yarışmalara katılmalı. Bir yarışmaya katılmadan önce yarışmanın konusunu ve jürinin beklentisini iyi anlamak çok önemli. Tüm bunları anladıktan sonra iyi bir araştırma yapıp anlaşılır bir paftayla yarışmaya katılmanızı tavsiye ederiz. En önemlisi ise ürününüzün özgün olmasıdır… Yapılan bazı hatalardan biri de yarışmaya yanlış kategoriden katılmak. Tasarladığımız ürünün yarışmanın hangi kategorisine ait olduğuna dikkat etmeliyiz. Bu sene AMORF Doğaltaş Yarışması’na katılacak veya katılmayı düşünen herkese söylemek isteriz ki AMORF Doğaltaş Yarışması kazananı olduğunuzda sadece para ödülü kazanmayacaksınız. Bu yarışma sizlere yeni bir çevre, vizyon ve gelecek verecek. Şimdiden tüm katılacaklara başarılar dileriz.
“AMORF Doğaltaş Yarışması sayesinde Lucid tasarlandı ve üretildi”
6 yorum
Kesinlikle katılıyorum…
…ve hemen bugün çalıştığım şantiyeden istifa ediyorum 😉
Bilmem anlatabildim mi.
aynen. gerçek real üretim yapan iyi ya da kötü 1 mimarlık işi olması 1 insanın değerli bir yer. şantiye değerli bir yer kötü de olsa 1 ofis içi değerli 1 yer. olay sadece yarışına indirgenemez ve kazanamazsan da en azından kendin gelişirsine indirgenemez bu sadece real mimarlık işsizliğine nefis bir ilkel toplumlarda kılıf hasır altı ediş 🙂 gerçekleri görmeme sanatı yarışın demek 🙂
Yoo ben onu demek istemedim 🙂 🙂
Yarışmalara katılmayı gerçekten istiyorum ama çalıştığım için vaktim yok ve sabah akşam yarışmaya çalışma lüksüm yok demek istedim. 🙂
Yarışma konusu önemli bence. Olduğundan büyük anlam atfetmeyelim ama itibarsızlaştırmayalım da. Tabi ki en önemlisi dengeli bir mesleki gelişim.
Bu lükse sahip olanları tebrik etmekten başka yapacak bir şey bulamıyorum şu an.
kaldırımlarında standart yok iken bu kadar çok emeğin sadece bireyselde gelişime harcanıyor olması sorunu sorgulamaya değer- itibarsızlaştırmak benim iç niyetim değil sizin benim yorumum algılayışınız.. bir ülkede mimari standartlar oturmamışken bu kadar genç enerjinin yarışmalarda harcanışı güzel oyalanmaca evet lüks belki doğru kelime de lüks konfor taşır 🙂 yarışma projeleri çalışıp estetik yoksunu standart yoksunu şehirlerde yürümek oldukça hastalıklı 🙂
Tabii ki de katılmıyorum. Her bireyin mesleki yolculuğu kendine hikayesi kendi ile değerli. 😉
Mesleki sonsuzluğu yakalamak yarışmalarla kriter olamaz 🙂
Parametreler çalışıyoruz değil mi son yıllarda: o kadar çok başarı – kendini geliştirme ve yaratıcılık arttırma metodu var ki her birey bunu kendi tanımlayacak cesarette ve sevgide ve herşeyden önce enerjide olabilmeli. Yarışmalara inananlara ve abartılı derecede yarışma meraklısı olanlara tek cümle kurucam 🙂 opera binası mavişehir projesine ne oldu? aaa huzur evi mi olacak yoksa ne olacakmış o proje? diyeceklerim bu kadar… 🙂