Dik Yamaçtaki Ev: Rolo House

Dik Yamaçtaki Ev: Rolo House

Alain Carle tarafından tasarlanan Rolo House Montreal, Kanada’da bulunuyor.

Fotoğraflar: Félix Michaud

Quebec’in Laurentian bölgesinde bulunan ve dik bir yamaçta yer alan proje, geniş, kayalık çıkıntılarla çevrili. Projeden önce ev sahipleri, dağlık arazinin sarp kayalıkları boyunca uzanan dolambaçlı yürüyüş parkurlarıyla birbirine bağlanan çeşitli dağınık ve parçalanmış keyif alanları oluşturmuş. Bu ilk kullanımların organik ve geçici doğasının getirdiği özgünlükler, projenin başlangıcına yön vermiş.

Bu nedenle, projenin kavramsal sınırları, sahiplerinin yıllar içinde geliştirdiği bu geçici kullanımlar ile şekillenmiş. Tasarımcı, konutun konumunu mevcut “yaşam tarzlarının” bir kısmını sürdürmek için halihazırda işgal edilen kayalık arazinin kıvrımları boyunca yeniden organize ediyor. Mimari, çevresine hükmetmek veya alanını yeniden yapılandırmak yerine, manzarayı gözlemliyor ve müdahaleden önceki orijinal durumuna saygı gösteriyor.

Proje mekanları, alanın topoğrafyasını korumak için arazide görülebilen aksları takip ederek iki hacme bölünmüş. Bu parçalanma, programı da iki hacme bölmeyi mümkün kılmış: günlük işlevler ve gece işlevleri. Camlı geçit ve açık teras, ufkun nefes kesici manzarasını sunan iki hacmi birleştiriyor.

Mekansal konsept açısından proje, programatik olarak parçalanmış ve planlar katmanlaşarak dikey bir aksta konumlanmış.

Bu strateji ile projenin zeminde kapladığı alan sınırlandırılmış ve alanın neredeyse hiç değişmemiş doğal drenaj yapısı korunmuş. Yapıştırılmış lamine ahşap kullanılarak inşa edilen yapı, yüksek tavanlara sahip ve oranları çevredeki ağaçları hatırlatan “iç peyzajlar” barındırıyor.

Bu, sadeleştirilen iç mekanın tekrarlanan teması ve cazibesi haline geliyor. Böylece çevredeki manzara için bolca yer kalıyor. Destekleyici sütunların ritmi, dikey bölmelerde ufka doğru açılıyor ve dış panoramayı küçük “seçilmiş resimler”e bölüyor. Geniş çatı, küçük yapıların tüm dış çevresini kaplıyor ve kışın karı, yazın ise güneşi itiyor.

Yapının yerleşimi basit ve belirgin; kayalık yamacın kalıcılığı ve ağırlığı aksine, müdahale hafifliği ve geçiciliği ifade ediyor.

Projenin dikeyliği stratejik – alan ve sakinleri arasında hassas bir koruma arzusuna cevap veriyor. Proje, ormanların ve doğal sistemlerin yok olması ve bu alandaki sürekli yayılmanın aksine Montreal’in eteklerinde bir dağ zirvesi manzarasını koruyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın