Neticede sanat icra etmek için de olsa para kazanmak için çalışmak durumundayız. Hele de bizler gibi yeni nesil mimarlar için. Odamızın belirlemiş olduğu ve duyumlarıma göre bazı şehirlerden kaldırılan en az bedel tarifesi kaldırılırsa ne olur?
Mimarlık mesleğinin yavaş yavaş gündem dışı kaldığının, müteahhitlerin projeyi istedikleri gibi çizdiklerinin bilincinde ve mecburiyetindeyiz. Yani tam olarak öyle olmasa da öyle sayılırız. Mimarlık mesleği gerçekten toplumlar için çok önemli rolleri tek başına üstlenmektedir.
Bir toplumun kimliği o toplumu tanımayan bir kişi için dışarıdan bakan bir göz olarak yalnızca mimarisi ile anlaşılır.
Bu sözü az önce uydurdum. Ama hepimizin bildiği terimler ve kurgular üzerine olduğu da apaçık ortada. Şimdi proje tasarımı ile ilgili fiyatlandırma tarifesini hazırlayan Mimarlar Odası ve en az bedel hesabının ortadan kalktığını farkederek bir şeyler karalayalım.
Bir proje geldi ve müşteri nasıl bir şey çıkacağından ziyade projenin ne kadara malolacağını soruyor. Bu çağımızda daha da artan bir sıkıntı. Müşteri proje bedelini ne yapacak? Gerçekten çok saçma ve üzerinde düşünülmesi gerekiyor. Bu da neyse diyelim. Proje bedelini inşaatı yapıp daireleri satınca ödemeye kalkışanlar da yok değil! Yahu sen satarsın satamazsın, bu projeyi uygularsın uygulamazsın. Bu sana kalmış. Mimar projesini sanatsal yönler haricinde elbette para kazanmak için çiziyor.
Ben bildiğiniz üzere (bilmeyenler için de söylemiş olayım bari) Gaziantep’te yaşıyorum. Gaziantep için önemli kişilerden ve Mimarlar Odası Yönetim Kurulu’nda yöneticilerden biri “Hiç kırım yapmadan proje teklifi verdim. 2 yıl boyunca sizce kaç proje çizdim?” diye soruyor ve bu sorusuna cevap olarak hiç cevabını veriyorsa işte bu noktada bir sıkıntı vardır demektir.
Bu söylediğim mimar da öyle bizim gibi eften püften mimar değil arkadaşlar. Ciddi ciddi 30 yıllık bir mimar yani. En az bedelin ortadan kalktığı şehirlerde 1.000 TL’ye apartman projesi çiziliyor diyen de kendileri!
Yani meslektaşlarımızda da suç var arkadaşlar. Biz de yaşamıyor değiliz aynı durumları. Bir projeye minimum kar ile teklif veriyoruz. Sonra bir bakıyoruz ki bizim verdiğimiz ve hatta kurtarmaz dediğimiz meblanın yarısına tamam deyip proje çizen arkadaşlara rastlıyoruz.
Şimdi lafı da yazıyı da daha fazla uzatmadan bir sonuca gidelim. Bu böyle gitmez… Meslek nasıl düzelir? Neler yapmak gereklidir? Kırım yapmak, ama acımasız şekilde!
Mezun sayısının da yeni açılan mimarlık ofislerinin de sayılarının fazlalaşması mesleği nasıl etkiler? Koskoca T.C. Devleti, biricik Devlet’i Aliyyemiz, nasıl olur da 23 adet mimar alır son KPSS’de? Gelin bu soruları Odamız’a beraber soralım.