Almanya’da Mülteciler için Toplu Konut Projesi

Almanya’da Mülteciler için Toplu Konut Projesi

Ortak inşaat girişimi Wolle+'nın, Tübingen'de Neckar nehrine yakın bir konumda bulunan konut projesi, çok farklı yaşam standartları ve gelir düzeylerine sahip farklı sosyal çevrelerden ve kültürel geçmişlerden gelen insanların biraradalığı için yeni stratejiler ve konut konseptlerine odaklanıyor.

Konut sosyoloğu Dr. Gerd Kuhn’un da içinde bulunduğu sosyal açıdan güvenilir konut projesi Wolle+, doğrudan mültecilerin konut ve sosyal ve iletişim gereksinimlerine karşılık veriyor, ancak aynı zamanda Herkes İçin Konut‘un uyarlanabilir konseptini takip etmek istiyor.

Kompleks, Haus am Park‘tan ve hemen önündeki Brückenhaus‘tan oluşuyor. On iki farklı konut birimi ile Haus am Park, ana yerleşim odağını sağlarken, Brückenhaus, zemin katta bölge sakinlerine de açık olan bir mahalle merkezi sunuyor. Üst kat tek ebeveynli aileler için bir dizi konut topluluğu ile tamamlanıyor.

Tasarım ekibinde bulunan SOMAA ve Yonder, Haus am Park’ı ortaklaşa geliştiriyor, Tübingen’den ise Simon Maier sorumlu. Haus am Park’da farklı konut türlerinden oluşan maksimum bir karışım hedeflenmiş. Çatı katında sahipleri tarafından kullanılan daireler, diğer katlarda mültecilerin yanı sıra tek başına yaşayanlar için mikro konut birimleri, zemin katta Kit-jugendhilfe derneği tarafından bakılan reşit olmayan mülteciler için daireler bulunuyor ve hepsi on iki kişiden oluşan bir grup tarafından sahipleniliyor ve finanse ediliyor.

Başlangıçta mülteciler tarafından kullanılan dairelerin bir kısmı on yıl sonra sahiplerine devredilecek, diğerleri ise beş ila on yıl daha sosyal konut statülerini koruyacak. Buna karşılık, Tübingen şehri belediyeye ait araziyi aşırı ısınan piyasa fiyatının altında satmış. Bir bütün olarak projenin iddialı sosyal gündemi, belediye tarafından bir konsept prosedür olarak düzenlenen ihale prosedüründe sözleşmenin Wolle+ inşaat grubuna verilmesinde belirleyici olmuş.

Güçlü mimari yapıda taşıyıcı elemanlar minimuma indirilmiş. Bu, değişen yaşam gereksinimlerine uyum sağlamak için çok yönlü kat planları ve konut kullanımlarına olanak tanıyor ve bu nedenle uzun vadeli sürdürülebilirlik yaratıyor. 6 odaya kadar mülteciler için bir daire açık bir çatı katına dönüştürülebiliyor, mikro konut birimleri bir öğrenci dairesi oluşturacak şekilde birleştirilebiliyor.

Çekirdek yalıtımlı prefabrike beton elemanların dış duvarı, birincil taşıyıcı bileşeni oluşturuyor. Bunun, binanın yapısındaki temel konumu, tek tip beton formatların düzenli ileri geri hareketi ve bunların bir duvar örgüsüne benzer şekilde cephede kat kat dengelenmesiyle ifade ediliyor.

 

Biçimsel katılık, seçilen mekansal öğeler üzerindeki konsantrasyon ve birkaç farklı malzemeye indirgenmesi, kısıtlı bütçe dahilinde bile tüm kullanıcılara eşit olarak fayda sağlayan bir mekansal kalite ve karakter yaratıyor. Ekstra yüksek, içeri çekilmiş giriş alanı mekansal bir cömertlik sunuyor. Ham beton, yeşilimsi mozaik karolar ve beyaz boyalı tırabzan, merdivenlerde hafif zarafet ve güçlü sağlamlık arasındaki atmosferik çerçeveyi oluşturuyor.

Dairelerde, tüm odalarda geniş, tabandan tavana açıklıklar, aydınlık, samimi bir atmosfer yaratıyor ve binanın kuzeyindeki yemyeşil ağaç popülasyonunu iç mekana taşıyor. Geniş balkonlar Neckar Nehrine bakıyor ve daireleri kendi dış mekanlarıyla genişletiyor. Tırabzanların hafif, dalgalı, beyaz kaplaması, metal sacın ince perforasyonu sayesinde hem mahremiyet hem de manzaralar oluşturuyor.

Sadece çatı terasları en üst kat sakinlerine ayrılmış. Bunun dışında, cadde katı dairelerinden lüks çatı katlarına kadar olağan hiyerarşi, Herkes İçin Konut için uygun bir mimari çerçeve sağlamaya yönelik sofistike, eşitlikçi bir tasarım ilkesine yol açıyor ve bu da çok çeşitli sakinlerin bir arada yaşamasına izin veriyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın