“Multipor Yangına Karşı %100 Güvenli Bir Yalıtım Çözümü Sağlıyor”

Yapı Malzemesi Söyleşileri serimize Arkitera Yapı Malzemesi Ödülü alan firmalarla devam ediyoruz. Sıradaki konuğumuz Kaba Yapı Bileşenleri kategorsinde, Multipor ürünü ile ödüle layık görülen Türk Ytong'un Genel Müdür Yardımcısı Tolga Öztoprak oldu.

Ezgi Can Cengiz: Multipor ürünüyle, Taşıyıcı Sistemler, Altyapı Bileşenleri, Kaba Yapı Bileşenleri kategorisinden Arkitera Yapı Malzemesi Ödülü aldınız. Bize ürününüzden bahsedebilir misiniz?

Tolga Öztoprak: Multipor, tamamen mineral esaslı, çevre dostu bir ısı yalıtım ürünü. Binalarda dış duvarların mantolamasında, tavan ve teras ısı yalıtımında, ısıtılmayan hacimlerin tavanlarında, binaların konsol döşemelerinin ısı yalıtımında kullanılan, tamamen yanmaz özellikte bir ısı yalıtım ürünü. A1 sınıfı yanmazlık belgesine sahip olan Multipor, yangın durumunda mutlak bir emniyet sağlıyor, en yüksek sıcaklıklarda bile herhangi bir zehirli gaz veya duman çıkarmıyor. Mineral olması nedeniyle, nefes alan bir yalıtımı uygulamasına olanak sağlıyor. Bu özelliği ile duvarlarda küf ve mantar sorununu engelleyerek, sağlıklı bir yaşam ortamı sunuyor.

A1 Yanmazlık sınıfında olmasıyla dikkat çeken Multipor’un ısıl geçirgenlik katsayıları bakımından muadil ürünlerden farkı nedir?

Multipor’u muadil ürünlerden öne çıkaran birçok özelliği var. İlki ve en önemlisi yangın güvenliği. Multipor A1 sınıfı “hiç yanmaz” bir yalıtım malzemesi olduğu için yangına karşı %100 güvenli bir yalıtım çözümü sağlıyor. En yüksek sıcaklıklarda bile zehirli gaz veya duman oluşturmuyor. Yüksek binalar da dahil, ilave önlemler alınmadan, yangın yönetmeliklerine uygun cepheler ve ısı yalıtım uygulamaları kolayca ve ekonomik biçimde çözülüyor.

Multipor çevre dostu bir ısı yalıtım ürünü olarak da ayrışıyor. Tamamen geri dönüştürülebilir ve mineral bir yalıtım ürünü olduğu için, çevre kirliliğine yol açan ve insan sağlığına zararlı herhangi bir madde içermiyor.

Yüksek basınç mukavemetine sahip bir ürün olduğunda, darbelere karşı dayanıklı, yüksek kaliteli ve uzun ömürlü bir ısı yalıtımı uygulaması sunuyor. Her iki yüzeyi su geçirmeyecek şekilde özel işlemden geçirildiği için, uygulamada ve kullanımında sudan etkilenmiyor. Her türlü zorlu hava koşullarına karşın yalıtım performansını ve dayanıklılığını koruyor.

Tüketicilerin yalıtıma yönelik en önemli şikayetlerinden biri nefes almayan binalar, yoğuşma ve küf sorunlarıdır. Multipor, mineral esaslı yapısı ve su buharı difüzyonuna açık olması nedeniyle, duvarların nefes almasını sağlayarak, yaşam konforunu etkileyen nem, küf, mantar ve mikroorganizmaların oluşmasını engelliyor. Sağlıklı ve konforlu iç ortamlar yaratıyor.

Ürününüz kullanıcıların hangi sorunlarını ortadan kaldırıyor, hangi soruna çözüm oluyor? Ürünün nasıl bir kullanıcı profili tarafından ne şekillerde kullanılmasını öngörüyorsunuz?

Yangın dayanımı ısı yalıtımında enerji tasarrufu kadar önemli bir konu. Türkiye’de mantolama olarak tabir edilen ısı yalıtım uygulamaları süratle devam ediyor. Ne var ki, bu süreçte enerji tasarruf performansı yüksek, yangına dayanıklı yapı malzemelerinin tercih edilmesi gerekiyor. A1 sınıfı hiç yanmaz Multipor ile sektörde önemli hatta hayati bir ihtiyaca çözüm üretiyoruz. Bugün vatandaşların ısı yalıtımına yönelik öncelikli şikayeti oturdukları yapıların nefes almıyor olması. Bu durumun pek çok sağlık sorununa davetiye çıkardığı uzmanlar tarafından da dile getiriliyor. Bir inovasyon ürünü olarak Multipor yalıtım sektörünün bir adım daha ötesinde.

Multipor çevre dostu bir ürün mü?

Tamamen doğal hammaddeler olan kum, kireç, çimento ve sudan üretilen Multipor, NaturePlus ve IBU (Alman Yapı ve Çevre Enstitüsü) EPD sertifikalarına sahip, yüzde yüz geri dönüştürülebilir bir ısı yalıtım malzemesi olarak özellikle tercih ediliyor.

Alışılagelmiş cephe mantolama malzemelerine kıyasla dış cepheye yapısal uyumu olan Multipor, tasarım açısından neler sunuyor?

Cephede Ytong duvar blokları ile birlikte kullanıldığında hem ısı yalıtımı hem de yangın güvenliğini birlikte çözebiliyorsunuz. Bu tasarım, uygulama ve maliyet açısından önemli avantajlar sağlıyor.

Binalarda yangın güvenliği tasarımda ve uygulamada kritik bir öneme sahip. Avrupa’daki istatistikler, günümüzde bir odadaki küçük bir yangının tam bir yangın haline gelmesi için geçen sürenin yaklaşık 3 dakika olduğunu ortaya koyuyor. 1950’lerde bu süre 15 dakikaydı. Yangının bu kadar hızlı yayılmasının nedeni, binaların geçmişe nazaran daha fazla yanıcı malzeme içeriyor olmasıdır.

Yangına dayanıksız yalıtım malzemeleri, yapının kısa sürede alev almasına, zehirli gazların açığa çıkmasına ve suyla söndürmenin imkansız hale gelmesine neden oluyor. Cephe kaynaklı yangınlarda ısı artışı çok hızlı gerçekleşiyor ve tüm yapı kısa sürede yangının etkisine giriyor. Yangınlarda ölüm nedeninin %40 -60 oranında yanıcı malzemelerin yaydığı toksik maddelerden kaynaklanan zehirli gazlar olduğu kaydediliyor. Malzeme kaynaklı yangınların can kaybı ile neticelenmesinin sebebi budur. Yüksek binalarda yangına dışarıdan müdahale etmek zor olduğu ve cephelere yangın algılama, söndürme sistemleri kurulamadığı için özellikle mantolama ve yalıtım uygulamalarında zor yanıcı A2 sınıfı veya hiç yanmaz A1 sınıfı sertifikalı malzemelerin kullanılmasına dikkat edilmesi gerekiyor.

Ytong her yıl yeni ürünler sunan bir firma, üretim tesisinizden ve Ar-Ge yatırımlarınızdan da biraz bahsedebilir misiniz?

Ortağımız Alman Ytong öncülüğünde önemli Ar-Ge çalışmaları yapıyoruz. Bu çalışmalarımızla, ürünlerimizin kullanıldığı yapıları, ısı yalıtımı, yangın ve deprem güvenliğinde çok üst düzey çözümlerle buluşturduk. Enerji tasarrufunun sürdürülebilir gelecek için taşıdığı büyük önemin bilinciyle öncelikli Ar-Ge hedefimiz enerji tasarrufunu maksimize edecek ürünler geliştirmek…

Türkiye’de halen 6 fabrikamız var. İlk tesisimiz olan Pendik Fabrikası’nı bu yıl sonu itibariyle açmayı hedeflediğimiz Kocaeli, Dilovası tesislerine taşıyacağız. 50 milyon Euro yatırımla devreye girecek olan bu fabrika aynı zamanda dünyanın en büyük Ytong üretim tesisi olacak. Biz de Ar-Ge çalışmalarımızı, bu fabrikamızın bünyesinde kurulacak olan Ytong AR-GE Merkezi’nde artırarak sürdüreceğiz.

Söyleşi için teşekkür ederiz.

Etiketler

Bir yanıt yazın