İdealKent Dergisi işbirliği ile 100. Yıl etkinliği olarak planlanan Kent Araştırmaları Metodoloji seminerleri ile mekâna ve onun öznesi olan topluma veri temelli yaklaşmak ve onu anlaşılır kılmak amaçlanıyor. Başvurular için son tarih 20 Aralık 2022.
İdealKent Dergisi işbirliği ile 100. Yıl etkinliği olarak planlanan Kent Araştırmaları Metodoloji seminerlerinin amacı kenti şekillendiren disiplinlerin her birinin deneyim ve perspektifinin sunmuş olduğu imkanlarla birlikte araştırma metodolojisinin araçlarını birleştirip kenti ve bileşenlerini kapsayıcı bir şekilde anlamak. Bu bağlamda mimarlık, planlama, kent sosyolojisi, yerel yönetimler, kent tarihi, şehir coğrafyası gibi disiplinlerin bir arada kent için üreteceği cevapların neler olabileceği metodolojik açıdan ele alınacak. Kısacası bu programda mekâna ve onun öznesi olan topluma veri temelli yaklaşmak ve onu anlaşılır kılmak amaçlanıyor.
Programın Amacı
Kenti araştırma konusu yapan disiplinlerin kavrayışında metodoloji hiç kuşkusuz çok önemli bir yer işgal etmektedir. Tarih boyu insanın ürettiği en karmaşık yapılardan birisi olması bakımından kentin bütün katmanlarında oluşan yaşam alanlarının anlaşılabilmesi için her bir disiplinin öncelikle kendi yöntemini inşa etmesi, sonra da diğer disiplinlerle bu yöntemle üretilen bilginin entegrasyonunun sağlanıyor olması gerekmektedir. Mimarlık bilgisinin planlamayla, yerel yönetim bilgisinin sosyolojiyle, planlamanın yerel yönetim alanıyla alışverişinin nasıl olacağına ilişkin bazı temellendirmelerin biliniyor olması var olan sorunu anlamak için önemlidir. Bu bilgiye sahip olmanın yolu ise araştırma yöntemlerinden geçmektedir.
Her bilimsel kulvarın kendine has metodolojik farkları olmakla birlikte araştırma kavramının dayandığı temel birtakım postulatlar vardır. Her araştırma çabası bir soruyu sorarak başlar ve var olan momentin ruhuna uygun yeniden bir cevap üretilmesiyle kendi döngüsünü tamamlar.
Bu seminer programının amacı kenti şekillendiren disiplinlerin her birinin deneyim ve perspektifinin sunmuş olduğu imkanlarla birlikte araştırma metodolojisinin araçlarını birleştirip kenti ve bileşenlerini kapsayıcı bir şekilde anlamaktır. Bu bağlamda mimarlık, planlama, kent sosyolojisi, yerel yönetimler, kent tarihi, şehir coğrafyası gibi disiplinlerin bir arada kent için üreteceği cevapların neler olabileceğini metodolojik açıdan ele alacağız. Kısacası bu programda mekâna ve onun öznesi olan topluma veri temelli yaklaşmak ve onu anlaşılır kılmak amaçlanmaktadır.
Bu çalışma seminer programından sonra kitaba evrilerek kalıcı hale getirilecek ve araştırma metodolojisi literatürü açısından önemli bir kaynak eser olarak yayınlanacaktır.
Mimarlık, Şehir ve Bölge Planlama, İç Mimarlık, Kamu Yönetimi (Kentleşme ve Çevre Sorunları ABD), Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Peyzaj Mimarlığı, Sosyoloji, Antropoloji, Arkeoloji, bölümleri başta olmak üzere kent çalışmak isteyen Yüksek Lisans ve doktora öğrencileri Kent Araştırmalarında Metodoloji seminerlerine başvuruda bulunabilir.
Seminer programına kayıt yaptırmak isteyen adaylar özgeçmişleri ve 1 adet niyet mektubu ile aşağıdaki formu doldurarak başvurularını yapabilirler. Adayların, niyet mektubunda programa başvuru gerekçelerini detaylı bir şekilde anlatmaları beklenmektedir.
Kent Araştırmaları Enstitüsü
Nasuh Akar Mah. Prof. Dr. Osman Turan Sok. 4/2 Balgat-Çankaya/ANKARA