1. Ödül, İstanbul Boğazı’nda Dalyanların Yeniden Hayali Öğrenci Fikir Yarışması

1. Ödül, İstanbul Boğazı’nda Dalyanların Yeniden Hayali Öğrenci Fikir Yarışması

İstanbul Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğrencilerinden Alperen İraz, Eren Vardar ve Süleyman Enes Kurt ekip olarak katıldıkları İstinye Üniversitesi tarafından düzenlenen İstanbul Boğazı’nda Dalyanların Yeniden Hayali Öğrenci Fikir Yarışması'nda "Dalyan Çengelköy" önerileri ile birincilik ödülü kazandı.

Dalyan Çengelköy

Çengelköy bağlamında sahile ulaşımın özel mülklerce kısıtlanması, deniz ve manzara potansiyelinin yüksek olduğu bu semtte insanların denize ulaşımının zorluğu üzerine dalyanların, Çengelköy sakinlerini ve ziyaretçilerini denizle buluşturan, denizle ilişkisini kuvvetlendiren bir pratik haline gelmesi amaçlanmıştır. Bununla birlikte balık popülasyonunun İstanbul Boğazı’nda yıllar içinde azalması ekolojik bir sorun olarak dalyanların yok olmasında önemli bir etken olmuştur. Bunun sonucunda dalyanların mevsimsel olarak kullanıldığı da düşünülerek, strüktürün balık avlanma sezonu dışında da bir işlev kazandırabilmek adına balık popülasyonu dengesini sağlamak amaçlı strüktürün su altındaki bölümü yapay resif oluşumu sağlayacak şekilde tasarlanmıştır. Bu yapay resiflerin dalış turizmine de katkı sağlaması amaçlanarak tasarım, belli zamanlarda yapılan dalış etkinlikleriyle insanların suyun altını da deneyimleyebilecekleri şekilde ele alınmıştır. Sonuç olarak dalyanların kendisinin yok olmasına sebep olan ekolojik bir sorunun düzeltilmesine kendi içerisinde katkı sunacak, bununla beraber halkı denizle buluşturmak ve yakınlaştırmak adına dalış turizmi potansiyelini de kullanarak deniz deneyimi anlamında İstanbul Boğazı’na katkıda bulunacak bir tasarım amaçlanmıştır.

Dalyanlar konvansiyonel olarak üretilmiş olan “mimarsız mimarlık” ürünleridir, tasarımda bu ürünlerin strüktürünün temelinde yatan formun özü ön plana çıkartılmış, çapraz dikmelerden oluşan bu strüktürün suyun altında ve üstünde oluşturduğu hacmin potansiyeline odaklanılmıştır.

Dalyanların daha kontrollü kullanabilmesi için hareketli iskele önerilmiştir. Hareketli iskele, halkın denize ulaşmasını sağlayan bir araçtır ve farklı zamanlara göre çeşitli işlevlere dönüşecek şekilde düşünülmüştür. Ayrıca dalış etkinliklerinin takip edilebileceği bir mobil uygulama ile dalyanlara kolektif bir katkı sağlamak amaçlanır.

Dalyanların mevsimsel kullanımları üzerine tasarım programı balık avcılığı dönemi ve diğer dönemler olarak ele alınmıştır. Av döneminde yüzer iskele sahile yanaşıktır ve balıkçıların elde ettiği ürünleri satışa sunduğu bir alana dönüşerek üretimin doğrudan halka ulaşması sağlanır. Diğer dönemlerde ise yüzer iskele dalış grubunu dalyanın etrafında toplamak amacıyla strüktüre yanaşır ve dalış etkinliği gerçekleştirilir.

Etiketler

Bir yanıt yazın