Peyzaj Mimarları Toplumun Geleceği için Önemli Rol Oynuyorlar

Arkitera Mimarlık Merkezi olarak Hong Kong, Abu Dhabi, Dubai, Londra ve Edinburgh'da ofisleri bulunan STRATA Peyzaj Mimarlığı ve Kentsel Tasarım Ofisi'nin direktörü Viraj Chatterjee ile bir söyleşi gerçekleştirdik.

Dilek Öztürk: Öncelikle firmanızdan, ekibinizden ve RMJM’nin bir parçası olmanızdan bahsedelim…

Viraj Chatterjee: STRATA, RMJM grubun altında butik bir peyzaj tasarım şirketi. Hong Kong, Abu Dhabi, Dubai, Londra ve Edinburgh’da ofislerimiz var. STRATA, sadece 5 yıl önce kuruldu ve bu kısa zaman dilimi içinde, TDIC, Aldar, Banyan Tree Hotels and Resorts, Airport Authority of India, Huawei Technologies, China Merchants Bank gibi global ölçekte büyük müşterilerie birlikte dinamik ve oldukça yaratıcı tasarım örnekleri gerçekleştirdi.

Şu anda Hong Kong ofisimizde toplam 50 kişiyiz. Çok disiplinli bir takıma sahibiz çünkü farklı arka planlardan gelen insanların, bir fikre farklı katmanlarda yorumlar katabileceğine inanıyoruz. Katmanlarla çalışma fikrimiz, aslında “strata” kelimesine bir atıf. Esas tasarım ekibinin dışında, güçlü grafik, görselleştirme ve teknik ekipler tarafından da destekleniyoruz. Sanatçılar, çevre mühendisleri ve diğer peyzaj mimarlarıyla işbirlikleri yapıyoruz. Bütünsel tasarıma inanıyoruz.

DÖ: Tasarım süreci sırasında müşteri odaklı mı, konsept odaklı mı çalışıyorsunuz?

VC: İkisi de diyebilirim. Çeşitli beyin fırtınası çalışmalarıyla müşterinin ihtiyaçlarına bakıyoruz. Aynı zamanda, konuya kültürel, mekansal ve entelektüel açıdan da bakarak, üzerine araştırmalarda bulunuyoruz. Sonra projeyi tanımlayabilecek en iyi konsepti oluşturmak ve müşterinin konumuna ekstra değer katmak adına topladığımız tüm bilgileri analiz ediyoruz. Müşteriler de onların kültürüne ve mirasına saygı duyduğumuzu görünce memnun oluyorlar.

DÖ: Şu an ne tür projeler üzerinde çalışıyorsunuz?

VC: Orta Doğu’da, TDIC ile birlikte “Saadiyat Island Cultural District Public Realm” ve Aldar ile birlikte “Yas Island Southern Marina Public Realm” projelerini sürdürüyoruz.

Çin’de Banyan Tree Resorts and Hotels ile Chengdu ve Huangshan’de iki proje üzerine çalışıyoruz. Ayrıca Chongqing şehrinde yerel yönetimle birlikte gerçekleştirdiğimiz bir proje var ve Hong Kong’daki en büyük gayrimenkül şirketlerinden biri olan Sun Hung Kai Holdings ile birlikte Guangzhou’da bir konut projesi gerçekleştiriyoruz.

Hindistan’da Kalküta Havaalanı üzerine çalışıyoruz ve Arun Excello Homes ile birlikte Chennai şehrinde bir konut projesi üzerine çalışıyoruz.

Vietnam’da şehrin en büyük gayrimenkul geliştirme şirketi olan Vina Capital’le Danang şehrinde Danang Beach Resort projesi üzerinde çalışıyoruz.
Ayrıca yarışmalara da katılıyoruz. En son yeni Hong Kong Hükümeti Merkezi için bir heykel yarışmasına katıldık. Başvurularımızdan ikisi de 300 başvuru arasından seçilerek finallere kaldı.

DÖ: Kavramsal bir ofis olmayı nasıl tanımlıyorsunuz? Sizi diğerlerinden farklı kılan nedir?

VC: Tasarım çözümleri sağlamak için fikir olarak gerçekten “tasarıma” odaklanmak.

Tasarımlarımız doğa ve bitki odaklı olmaktan çok “fikir” odaklı olarak gelişiyor. Bazen tüm tasarım süreci ve mekanlar tek bir fikir etrafında şekillenebilir ve etkilenebilir. Biz, kullanıcının da bu fikrin farkında olduğu tasarımlar yapmayı amaçlıyoruz.

Çalışmalarımız birçok farklı kıta, kültür ve coğrafyaya ve sonsuz ilham kaynaklarına yayılıyor.

Projeler üzerinde çalışırken eşsiz bir çalışma anlayışı gelilştirdiğimizi söyleyebilirim. Bu, öncelikle son derece minimalist olan logomuzdan başlıyor. Sonra, bu çalışma sürecimize doğru genişliyor. Çok disiplinli, çok kültürlü ve bilgi birikimi çok derin olan bir ekip olarak, STRATA’da, müşterilerimizin beklentilerini yerine getirirken, çok hızlı bir şekilde yeni fikirler de üretebiliyoruz.

Müşterilerimizin beklentileri yerine getirirken bu tempolu tasarım dünyasının en büyük avantajı olarak, çok hızlı bir şekilde farklı fikirler üretebiliyoruz. Detaylı araştırmalarımız, kaynak havuzumuz ve sanatçılar, çevre mühendisleri ve diğer mimarlık şirketleriyle ortaklaşa yaptığımız çalışmalar, üstün ve eşsiz fikirler üretmemizi sağlıyor.

DÖ: Portfolyonuza baktığımızda, genellikle lüks otel, turizm merkezleri, gökdelen projeleri görüyoruz. Ayrıca daha düşük gelir grubu için de tasarım yapıyor musunuz? Sosyal tasarım gibi…

VC: Bence peyzaj mimarları toplumun geleceği için önemli rol oynuyorlar. Bildiğiniz gibi, bizim öncelikli tasarım aracımız bitki ve ağaçlar. Sera gazlarını azaltarak Dünya’yı daha yeşil yapmaya yardımcı oluyoruz.

Sosyal projelerde yer almak isteriz. Çalışanlarımız geçen sene Hong Kong Gençlik Sanat Programı bünyeisnde bir hayır projesinde yer aldı. Hong Kong dışında yer alan bir çiftlik alanında bir “landart” (arazi sanatı) oluşturdular. STRATA, ayrıca bölgesel ölçekte tasarım yeteneklerini de destekliyor. STRATA, Hong Kong & Shenzhen Bi-City Mimarlık ve Kent Bienali’nde “The Abandoned Furniture” adlı projenin en büyük sponsoruydu.

Tasarımlarımızdaki sosyal entegrasyona inanıyoruz. Bir örnek vermek gerekirse, Chennai’deki konut projesinde orta sınıf ve düşük gelir grubunun olduğu bir alanda, ekonomik durumu ne olursa olsun, her grup için büyük bir merkez park projesi hazırladık.

DÖ: Gelecekte STRATA’yı nerede görüyorsunuz?

VC: STRATA’yı dinamik ve tasarımın sınırlarını zorlayan bir çizgide görüyorum. Kısa zamanda, STRATA Dünya’da hızlı ve dinamik bir şekilde gelişen ekonomisi, tarihi ve kültürüyle ön plana çıkan Türkiye’de de çalışmalar gerçekleştirecek.

Uzun vadede, STRATA ‘yı Afrika ve Güney Amerika’da da çalışmalar yaparken görüyorum. Piyasanın dışında, STRATA ,toprak üzerinde peyzaja müdahale ve bozulmuş alanların iyileştirilmesi üzerinde çalışmayı hedefliyor. Doğal kaynakların giderek azalmasıyla birlikte, tasarıma çevresel bir yaklaşımın gereği de hissedilmeye başlandı. STRATA’nın bu konuda “büyük fikirlerle” doğanın iyileştirilmesine katkı sağlayacağından en ufak bir şüphem yok.

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın