TMMOB Mimarlar Odası Kayseri Şubesi bünyesinde hazırlanan ve uzun bir aradan sonra tekrar yayın hayatına dönen TOL Mimarlık Kültürü Dergisi’nin “Dönüşüm – Afet” başlıklı 14. sayısı yılbaşında üyeleri ile buluştu. Derginin dijital haline buradan ulaşılabilir.
TOL, mimarlık kültürü ile ilgilenen herkesin, ürün, süreç, üretim, eğitim, güzel sanatlar ve diğer disiplinlerle mimarlık ilişkisi üzerine söz söyleyebildiği, mekânın kentsel ölçekten nesneye kadar deneyimiyle tartışıldığı bir mimarlık kültürü dergisidir. TMMOB Mimarlar Odası Kayseri Şubesi bünyesinde hazırlanan ve uzun bir aradan sonra tekrar yayın hayatına dönen TOL Mimarlık Kültürü Dergisi’nin 14. Sayısı yılbaşında üyeleri ile buluştu. Derginin dijital haline www.kaymimod.org adresinden ulaşabilirsiniz.
Editör’den:
TOL MİMARLIK 14.sayısında mimarlık ve kamusallık tartışmaları ile doğrudan ilişkili bir başlığı taşıyor: Dönüşüm – Afet. Bu ikili tema başlığı içerisinde afet, yapılı çevreyi olumsuz yönde etkilerken, dönüşüm ise yıpranan veya afet ile kullanılmaz hale gelen yapılı çevrenin yeniden işlevselleştirmeyi ve afetlere dayanıklı hale getirmeyi amaçlamaktadır. Bundan dolayı afet ile dönüşümü bağımsız olarak incelemek neredeyse imkânsız. Temanın kapsayıcı ve ilişkisel öneminin farkında olarak sayının içeriğine konuyu yaymaya çalıştık.
Tema içeriğini oluştururken çok yakın zamanda şube binasını kentsel dönüşüm mücadelesine kaybeden bir kurum olarak; dönüşümün “Hukuksal, Sosyolojik, Kamusal ve Sanatsal” boyutlarını ortaya çıkarmayı odağımız kabul etmiş ve bu sayede “Dosya” konumuzu belirlemiş olduk. Afet konusuna ise “Büyüteç” bölümünde yer verdik. 2020 yılı Türkiye’de 1940’tan sonra en fazla meteorolojik afet yaşanan yıl olması “Afet” konusunu ele almamız için çok önemli bir veri oldu.
Kent Kültürü bölümünde 19 Mayıs 2022 tarihinde şubemiz tarafından gerçekleştirilen Atatürk Kültür Merkezi CSO Konser Salonu ve Koro Çalışma Binalarına yapılan teknik geziden deneyimler incelenirken, Oda’dan köşemizde ise Ekim ayında gerçekleştirdiğimiz Kayseri MİMFEST etkinliğimize yer verilmiştir.
Okul’dan köşemizde Erasmus deneyimine yer verilirken, Yarışma’dan bölümünde “5 Ocak Parkı ve Yakın Çevresi Kentsel Tasarım Yarışması” kapsamında İkinci Mansiyon Ödülünü alan projenin tasarım süreci incelenmiştir. Serbest Kürsü’de ise şehrimizdeki keşiflerden en az bilineni Kayseri’nin ilk barajı Karakuyu Hitit Barajı yazının konusu olmuştur. Gelecek sayımızda beraber olmak dileğiyle. Keyifli okumalar…
Zafer Tarık TANER – Sayı Editörü