Still

Dominique Coulon & associés, mental bozukluklara sahip insanlar için bir yapı tasarladı.

Bruche Vadis’inin girişinde yer alan Still, ormanların, açıklıkların ve akarsuların dinlendirici bir manzara oluşturduğu vadinin yükselen tepeleriyle bütünleşmiş bir Alsace Köyü’nde konumlanıyor. Yapı, ciddi akıl sağlığı sorunları çeken, bakıma ihtiyacı olan, kaygı çeken, saldırgan davranışlar sergileyen veya başka herhangi bir duyusal bozukluktan muzdarip insanlar için tasarlandı. Bu mimarisinin de belli bir programa göre tasarlanması gerekliliği getiriyor.

Bir açıklığın kenarında, ağaçların arasında yer alan kare şeklindeki bina, manzaraya açılıyor. Belirgin bir yeşil tonda betonun pürüzlü dokusu, yemyeşil çevreyi yansıtarak yapının katı strüktürünü yumuşatıyor. Açıklığa genişçe açılan binanın zemini, ortak ve paylaşımlı alanları barındırıyor. Bu zemin katın etrafında dönen diğer üç kat manzaraya çerçeve kazandıran geniş bir çıkıntı oluşturuyor. Çıkıntı, küçük yaşam birimlerini barındıran üç katın kompakt hacmini vurguluyor. Bina sakinlerinin yolunu kolayca bulabilmesi için bu üç katın planı birbiriyle aynı olacak şekilde tasarlanmış. Tek fark ise, her katta ortak alanda bulunan bir duvarın farklı renkte boyanmış olması. Bu düzenleme, yerleşimin katılığını, renk kullanımı ise hastaların günlük refakatini simgeliyor. Yapı standart bir kat, ortak alan, herkesin ortak kullandığı teras ve 10 yaşam ünitesinden oluşuyor. Dört cephede açıklıklar farklı alanların (bireysel odalar ve ortak alanlar gibi) mahremiyet derecesine göre oluşturulmuş ve yatıştırıcı manzaraya bakması sağlanmış.

İç mekanlar hastaların barınmasından sorumlu dernek ile yakın iş birliği içinde tasarlanarak hastaların ihtiyaçlarını yakından karşılamasına olanak sağlayacak şekilde oluşturuluyor. Kullanıcıların günlük ihtiyaçları düşünülerek mekana aydınlatmalar, renkler, dokular, akustik düzenlemeler ve mobilyalar dahil ediliyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın