Unemori Architects Fukushima’da "depreme tam dayanıklı" bir topluluk merkezi tasarladı.
Sukagawa Topluluk Merkezi 2011’deki depremin ardından şehirde gerçekleştirilen dönüşümün bir parçası. Merkez, Ishimoto Architectural & Engineering Firm işbirliğiyle şehrin için tasarlanmış.
Ofisin kurucusu Hiroyuki Unemori öneriyi şöyle açıklıyor: “Felakete uğrayan bu şehrin yaşayanlarını cesaretlendirmek ve onlara Sukagawa Topluluk Merkezi’nde konaklayabilecekleri, çalışabilecekleri ve öğrenebilecekleri bir mekan sağlamak bizim için önemliydi. Amacımız şehirle sorunsuz şekilde uyum sağlayan bir yapı yapmak.”
Beş katlı topluluk merkezinde bir müze, bir ders salonu, çocuk bakım alanları, kütüphaneler ve kafeler bulunuyor. “Kamusal bir forum” olarak tasarlanmış yapıda birçok sosyalleşme ve çalışma mekanı da mevcut. İç ve dış teraslarla çevrili bina 13.700 metrekare toplam alana sahip.
Topluluk merkezi Japonya’nın kaydedilmiş en büyük depremi olan ve ülkenin doğu kısımlarına büyük zarar veren 2011 Tōhoku Depremi sonrasında şehrin onarımına yardımcı olması için önerilmiş. Gelecek depremlere karşı tam dayanıklı şekilde tasarlanmış ve muhtemel afetler sonrası afet yönetimi için kullanılabilmesi öngörülmüş. Unemori: “Bu yapı şehir için geçici bir sığınma üssü olacak. Depreme tam dayanıklı olmasının yanında afet durumunda dış teraslarıyla da kolayca tahliye olanağı sağlıyor.”
Yapının dış cephesini şekillendiren üst üste dizili döşeme plakaları şaşırtmalı yerleştirilerek merdivenlerle birbirine bağlanan çeşitli saçak ve teraslar oluşturulmuş. Cephe boyunca döşemeleri çevreleyen çelik paneller iç mekana da giriş yaparak mekanları bütünleştiriyor. İçerideki açık plan ve dışarıdan girip mekanda yüzüyormuş gibi görünen çelikle yapının karakteri ortaya çıkıyor.
Zemin kat eğimli bir kotta 2,5 metre yükseliyor ve hepsi dışarıya açılan bir bekleme alanı, bir etkinlik alanı ve bir de kafe içeriyor. Şehirdeki yürüyüş hissini taklit eden rampalar ve eğimli yürüyüş yolları katları birbirine bağlamak ve ziyaretçileri yönlendirmek için kullanılmış.
Birinci katta turuncu halıyla döşenmiş çift kat yüksekliğinde bir çocuk kütüphanesi bulunuyor. İç mekanda açık renkli ahşaptan kitaplıklar, çalışma masaları ve raflar ile sade ve samimi bir atmosfer yaratılmış. Unemori bu tercihi “Rahatlatıcı bir dokunma hissi veren doğal ahşap gibi sade malzemelerle ziyaretçilere sakin bir fon yarattık,” şeklinde açıklıyor. Dalgalı zemine sahip büyük bir çocuk parkı ve tırmanma ağları yapının köşesine yerleştirilmiş. Terasta bulunan ve benzer şekilde tasarlanan bir dış çocuk parkı da buraya bağlanıyor.
Merkezin alt katları, üçüncü ve dördüncü kat boyunca uzanan dev bir çelik strüktüre asılmış. Yapının deprem dayanıklılığı için tasarlanan bu sistemle alt katlarda ihtiyaç duyulan kolon sayısı azalıyor ve yapının olası zemin hareketlerinden korunması sağlanıyor. Ayrıca çelik bir meşle çevrili bu strüktür, kullanıcıların içeriden görebilmesi için binanın bazı yerlerinde açığa çıkıyor. İklimlendirme, duman kontrolü ve ses emici malzeme katmanları hem yapıyı korumak hem de konforlu bir kütüphane ortamı için döşeme içine yerleştirilmiş.
Yapının ayrıca COVID-19 pandemisi sırasında çok sayıda açılır penceresi ve iyi havalandırması ile öne çıktığını söyleyen mimar şöyle noktalıyor: “Japonya’da bir bina inşa ediyorsanız, depreme dayanıklı olmak zorundadır. Deprem dayanıklılığı ve taşıyıcı sistem tasarımı, mimarlık için önemli faktörlerdir.”