6. Ulusal Yapı Kongresi ve Sergisi

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi sekreterliğinde, Antalya ve Eskişehir Şubelerinin iş birliği ve Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile birlikte, “Değişen Dünyada Yapılı Çevre” başlığıyla 7-9 Aralık 2023 tarihlerinde Eskişehir’de 6. Ulusal Yapı Kongresi ve Sergisi düzenlenecek.

Değişen dünyanın hassasiyetlerine yapılı çevrenin adaptasyonunu tartışacak nitelikte belirlenen “Döngüsel Tasarım, İklim Değişikliği, Sayısal Tasarım, Sanal Gerçeklik, Geleceğin Mekânları” ana temaları çerçevesinde Merve Titiz Akman, And Akman, Doç. Dr. Koray Güler, Arda Moltay, Can Tamirci, Prof. Dr. Hayriye Eşbah Tunçay, Ahmet Burçin Gürbüz’ün davetli konuşmacı olacağı kongrede Doç. Dr. Bülent Özmen moderatörlüğünde Prof. Dr. Naci Görür ve Prof. Dr. Mehmet Eryılmaz’ın katılımlarıyla deprem özel paneli gerçekleştirilecek.

Kapanış oturumunda ise Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ve Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in birlikte gerçekleştireceği ‘Katılımcı ve Yaratıcı Yerel Yönetim Deneyimleri’ hakkında söyleşisi yer alacak.

Değişen dünya, çevre ve yaşam koşullarına uyum sağlamak üzere yapı sektörünün önde gelen firmalarının geliştirdikleri ürünlerinin teknik sunumlarla aktarılacağı, Türkiye’nin farklı şehirlerinden üniversite, kamu kurum ve kuruluşlarından katılımcıların bildirilerini sunulacağı, teknik geziler ve kültürel etkinlikleri içeren kongrenin programı açıklandı.

1. Gün, 7 Aralık 2023

2. Gün, 8 Aralık 2023

3. Gün, 9 Aralık 2023

Programda yer alan etkinlikler için kontenjan sınırlı olup kayıt formları aşağıda paylaşılmakta.

 

KYK Yapı Kimyasalları Laboratuvar Gezisi | 8 Aralık 2023 Cuma | 08.00-10.30

Megaron Çatı Teknolojileri Fabrika Gezisi | 8 Aralık 2023 Cuma | 08.00-10.30

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Senfoni Orkestrası Konseri | 8 Aralık 2023 Cuma | 20.00-22.00 (30 Kasım 2023 Perşembe gününe kadar kayıt yaptırılması gerekmektedir.)

Parklar ve Müzeler Gezisi | 9 Aralık 2023 Cumartesi | 14.00-19.45

Kongre programına ulaşmak için tıklayınız.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin kongreye ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Değişen dünyada iklim değişikliği ve sebep olduğu doğa olayları, enerji kaynaklarının yetersizliği, tarım ve maden stratejileri ile ortaya çıkan çevre sorunları, dünyanın ve barındırdığı canlıların geleceğini tehdit etmektedir. Bu durum, ister istemez yapı sektöründeki yaklaşımları da etkilemektedir. Yapı sektörü, tüm araştırma, uygulama ve mesleki eğitim kollarıyla, mevcut ve gelecek durumu iyi değerlendirmek, güçlü ve zayıf kaldığı koşulları ortaya koymak, bu koşulları yapıcı fırsatlara ve yeni olanaklara evirmek durumundadır; bunun için de yenilikçi çalışmalara önem vermektedir. Her geçen gün genişleyen mimarlık disiplinin gündemi ve araştırma-uygulama konuları kapsamında, olağandışı koşullar ve ortamlar için tasarım, geleceğin mekân tasarımı ve adaptasyonu, sanal gerçeklik teknolojileri ve sayısal tasarım, gelecek koşullara dayanıklı yapılı çevrelerin geliştirilmesi ve çözümler üretilmesi ilgi çeken konulardır.

Kongrede, değişen dünyanın hassasiyetlerine yapılı çevrenin adaptasyonunu tartışacak nitelikte “Döngüsel Tasarım, İklim Değişikliği, Sayısal Tasarım, Sanal Gerçeklik, Geleceğin Mekânları” olmak üzere birden fazla ana tema belirlenmiştir. Değişen dünya, çevre ve yaşam koşullarının yapı sektörüne etkisi ve yapılı çevrenin bu koşullara uyumu ile ilişkili olan yapı malzemesi ölçeğinden, mekân, bina, şehir, çevre ölçeklerine kadar yapı sektörü ile ilgili farklı disiplinlerden görüşlerin ve çalışmaların kongreye katılımını sağlayabilmek üzere, aşağıdaki konu başlıkları kongrenin tartışma ortamına dâhil edilmiştir.

1. Yapı Malzemeleri
2. Yapı ve Yapım Sistemleri
3. Yapım Yönetimi
4. Yapı Üretiminde Bilişim: Bilgi Teknolojileri
5. Tasarım Yönetimi
6. Yapı Biyolojisi ve Çevresel Kontrol
7. Yapı Denetimi
8. Yapı Güvenliği
9. Kültürel Varlıklar ve Koruma
10. Evrensel Tasarım
11. Afet ve Risk Yönetimi
12. Mesleki Eğitim

6. Ulusal Yapı Kongresi ve Sergisi’nin, yapı bilimleri, çevre kontrolü, yapım ve malzeme teknolojileri, mimarlık eğitimi, mühendislik ve bilişim sahalarıyla ilgili birçok disiplinden meslek insanlarını, araştırmacıları, akademisyenleri, uzmanları, uygulayıcıları, üreticileri, öğrencileri ve kullanıcıları bir araya getirmesi hedeflenmiştir.”

Kongre Takvimi:

Bildiri Özeti Teslimi: 31 Mart 2023

Bildiri Özeti Değerlendirmesi: 28 Nisan 2023

Bildiri Metni Teslimi: 16 Haziran 2023

Bildiri Tam Metni Değerlendirmesi: 14 Temmuz 2023

Bildiri Metni Son Teslimi: 8 Eylül 2023

Kongre Takvimi: 7-9 Aralık 2023

Etiketler

Bir yanıt yazın