İş Bankası için şube kavramının değişen kullanıcı ihtiyaçlarına göre yeniden konumlanması ile I-AM tarafından tasarlanan yeni nesil temas noktası İş Mekan, İstanbul Nişantaşı’nda bulunuyor.
Tasarımcılar Anlatıyor:
Bankanın fiziksel temas noktalarının, özellikle pandemi sonrası değişen kullanıcı beklentileri, artan dijital kullanım alışkanlıkları, marka değerleri ve pazar dinamikleri de değerlendirilerek belirlenen yeni rol ve fonksiyonlarla yeniden kurgulanması ile tasarlanan İş Mekan, bütüncül bir mekan deneyim sunuyor.
Bankacılık işlemleri dışında, İş Bankası’nın iştirakleri ve fonksiyonlarının da içerisinde yer aldığı bir çalışma ve yaşam alanı olan İş Mekan projesinin tasarım süreci, kapsamlı bir servis tasarımı çalıştayı ile başlatıldı. Bu kapsamda öncelikle, şube bağı zayıf ancak dijital kullanım alışkanlıkları yüksek (İşCep), şehirli & sosyal kitleye odaklanıldı. Bu örneklemi temsil eden kullanıcılarla, bir mekandan beklentilerini anlamak ve deneyim yaklaşımlarını tanımlamak üzere görüşmeler yapıldı. Eş zamanlı paydaşlarla da görüşülerek kullanıcı beklentilerinin nasıl karşılık bulabileceğine odaklanıldı. Görüşmeler sonunda yeni nesil temas noktasının temelini oluşturabilecek 3 başlık öne çıktı: Sosyalleşme ihtiyacı, etkinlik & eğitimler ve alışveriş.
Servis tasarımı metodolojilerinin kullanıldığı çalıştaylarda da kullanıcı içgörülerine de referans olabilecek, mekan içerisindeki fonksiyon modülleri tanımlandı:
• Bankacılık
• İş & Kariyer
• Yeme İçme
• Etkinlik ve Toplumsal Fayda
• Alışveriş
İş Bankası’nın kurumsal renginden farklı olarak, yeni nesil mekanla özdeşleşecek renkler ve illüstrasyonların kullanıldığı İş Mekan, ziyaretçilerini güzel havalarda keyifli vakit geçirebilecekleri, aynı zamanda bankacılılık işlemleri için ATM’lerin de yer aldığı bir dış oturma alanı ile karşılıyor. Cephede kullanılan ahşap paneller, mekânı kurumsal banka mimarisinden uzaklaştırıyor ve Nişantaşı’nın tarihi binaları arasında beklenmedik bir şekilde karşımıza çıkan modern ve keyifli bir yaşam alanı haline çeviriyor.
İş Mekan’ın farklı hizmetler sunan paydaşlarını bir araya getirerek onlara ev sahipliği yaptığı katmanlı yapısı, girişte bulunan karşılama alanı ile ziyaretçilerine kapılarını aralıyor. Girişin hemen yanında yer alan ve İş Kültür yayınlarının satışa sunulduğu Kültür ve Sanat Mekanı alanı, açık renk sergileme ünitelerinin modern ve sade tasarımıyla, sergilenen kitapların renk ve çeşitliliğini ortaya çıkarıyor.
Bu alanın hemen yanında Coffee Department ile yapılan işbirliği ile konumlandırılan Keyif Mekanı ziyaretçilerini sadece kahve içmek için değil kitap okuma, sosyalleşmek, çalışmak için de teşvik ediyor. Mekanın bütününe uygun ahşap malzemeler ve renkli illüstrasyonlar, Keyif Mekanı ‘na canlılık katarak ziyaretçilerin hoş vakit geçirmesini sağlıyor.
İş Kültür yayınlarının karşısında yer alan ve ürün tanıtımlarının yapıldığı dijital ekran ile, Samsung ürünlerinin sergilendiği Samsung House adı verilen Alışveriş Mekanı, ziyaretçilerine satın almak istedikleri ürünlerle ilgili kampanya bilgisi vererek ürünleri yakından inceleme fırsatı sunuyor. İş Bankası iştiraki olan online pazar yeri Pazarama’nın ilk fiziksel deneyim alanı ise, ahşap ve metal sergileme ünitelerinin kendine has, fakat mekanın bütünüyle uyum içinde yer alan tasarımı ile, ziyaretçilere ürünleri online satın almadan önce deneyimleme fırsatı sunuyor.
Çalışma için ayrılan alanda, ziyaretçilerin bireysel çalışmaları veya özel toplantıları için tasarlanan yarı-açık çalışma masaları bulunuyor. Bu alanda kullanılan renkler, hem mekan bütünlüğünü tamamlayacak şekilde, hem de çalışma fonksiyonunu ayrıştıracak nitelikte çeşitleniyor.
İş Mekan içerisinde yer alan bankacılık hizmeti klasik bir şube görüntüsünden tamamen farklı olarak, ATM hizmetinin yanı sıra İş Bankası yetkilisi ile görüşme yapılabilen akıllı masa ile, Dijital Bankacılık Mekanı’nda sunuluyor. Bankacılık ürün ve hizmetlerinin tanıtıldığı dijital ekranın da yer aldığı bu alan, ziyaretçilerin bankacılık işlemleri ile ilgili yetkililerle güvenli ve samimi bir ortamda iletişime geçme rahatlığı tanıyor.
İş Mekan, Keyif, Alışveriş, Çalışma ve Dijital Bankacılık alanlarına ek olarak, ziyaretçilerine rezervasyon yapılarak kullanılabilen kapalı toplantı alanları sunuyor. İş Mekan dijital uygulaması üzerinden rezervasyon ve ödeme yapan ziyaretçi, farklı iki tip toplantı odasından birini tercih ederek yine uygulama aracılığı ile rezervasyon saatinde toplantı odasına giriş yapabiliyor. Küçük toplantı odaları, odaklı çalışmaya uygun masa ve sandalyeler barındırırken, büyük toplantı odaları açık çalışma alanında yer alan koltuklarla uyumlu renklerde, kullanışlı ve rahat bir toplantı alanı oluşturuyor. Aynı zamanda burada yer alan ekranlar, bu odaları tercih eden ziyaretçilere sunum yapma imkanı tanıyor.
İş Mekan’da ayrıca, İş Bankası çalışanlarının toplantı ve çalıştayları için tasarlanan büyük toplantı odası Maxi Ofis bulunuyor. Keyif Mekanı’ndan başlayarak tüm toplantı odaları, İş Mekan içerisinde yapılacak etkinliklere alan açmayı sağlıyor. Kolaylıkla taşınabilecek mobilyalar, farklı gruplara ev sahipliği yapabilen, düzenli bir etkinlik programına uygun olarak farklılaşacak modüler bir yapı sunuyor.
Aydınlık, renkli ve samimi bir çalışma ve yaşam dünyası sunan İş Mekan, farklı fonksiyonların akışkan şekilde birbirine entegre olduğu ve birbirini beslediğini güçlü bir ekosistemi temsil ediyor. İş Bankası’nın dijital yetkinliklerinin fiziksel bir uzantısı olarak, kendi müşterileri, mahalle sakinleri ve gençlerle samimi bir bağ kurarken, mahallenin tarihi dokusunda sürprizli ve modern bir yapı olarak karşımıza çıkıyor.