1. Ödül, MDC’23 – Miniature Design Competition

1. Ödül, MDC’23 – Miniature Design Competition

Merve Nur Aydın ve Melisa Aksoy'un projesi MDC’23 – Miniature Design Competition'da 1.'lük ödülünü kazandı.

Ecosplit; ekolojik bölünme, parçalanma ve modüllenme anlamına gelmektedir. Geleceğin değişen ve gelişen dünyasında kontrolsüz nüfus artışı ve bunun beraberinde gelen küresel problemler dünya ekosistemini tehdit etmektedir. Bu problemlerin önüne geçmek için adımlar atılmazsa bahsedilen tehditler artık kontrol edilemez hale gelecektir. Bu projenin amacı küresel nüfus artışı ve iklim krizlerine, yeni ve geleceği olan tasarım fikirleriyle daha uzun ömürlü kentler oluşturmaktır.

Tasarlanan projede geometrinin en temel hali olan kareden yola çıkılmıştır. Kareler bir araya gelerek modülleri, modüller bir araya gelerek kentleri oluşturmaktadır. Bu modüler sistem kolay uygulanabilirliği ve sürdürülebilirliği sayesinde geleceğin en yaşanılabilir kent biçimi olarak düşünülmüştür. Modüller ihtiyaca göre tekli yaşam biçimlerini, toplu konutları ve gökdelenleri oluşturabilir. Her yere her konuma adapte edilebilmektedir.

Dünya’da iklim krizinin ve kontrolsüz nüfus artışının en yüksek olduğu ülke Çin’dir bu yüzden proje bu bölgede düşünülmüştür. Çin, çelik üretiminde bazik oksijen fırınlı (BOF) sistemi kullanmaktadır. Çelik üretiminde dünyada en fazla karbon salınımı yapan ülkedir. Çelik üretim aşamasında sıfır karbon teknolojisi olan hibrit sistem kullanılarak Çin’deki bu büyük soruna yenilikçi bir çözüm düşünülmüştür. Hibrit sistem çelik üretim aşamasında fosil yakıt kullanmaz ve hurdaların tekrar tekrar geri dönüştürülüp çeliğin hammaddesi olmasını amaçlamaktadır.

Oluşturulan 4 farklı modülde yaşam birimi, sera birimi, akuaponik tarım birimi ve teraslar geliştirilmiştir. Birimlerde mikro ölçekli sürdürülebilir sistemler kullanılarak bütünde ekolojik bir kent geliştirilmesi amaçlanmıştır. Kentte yeşil alanlar arttırılarak biyoçeşitlilik sağlanmış, tarım alanları yapılarak organik yiyecek ihtiyacı karşılanmıştır. Böylece her modül kendi ihtiyaçlarını üretip tüketebilen aynı zamanda ihtiyaç fazlası enerji ve tarım ürünlerini dışarı verebilen sürdürülebilir geleceği oluşturmaktadır.

Etiketler

Bir yanıt yazın