Anadolu Üniversitesi Mimarlık Bölümü, farklı derslerde sürdürülen TCDD Eskişehir Gar Sahası öğrenci çalışmalarını 16 Kasım 2017 tarihinde "Eskişehir Demiryolu Binaları: Endüstri Mirası için Zorluklar ve Fırsatlar" sergisinde buluşturuyor.
Anadolu Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü Öğrenci Çalışmaları Sergisi
Anadolu Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Mimarlık Bölümü, geçtiğimiz üç eğitim-öğretim dönemi boyunca farklı derslerde sürdürülen TCDD Eskişehir Gar Sahası öğrenci çalışmalarını 16 Kasım 2017 tarihinde “Eskişehir Demiryolu Binaları: Endüstri Mirası için Zorluklar ve Fırsatlar” (Railroad Buildings of Eskişehir: Challenges & Opportunities for Industrial Heritage) sergisinde buluşturuyor.
Eskişehir TCDD Gar Sahası ve içinde yer alan Demiryolu Atölyeleri Yerleşkesi, kent merkezindeki istasyonun yakın çevresinde yer alıyor. Enveriye ve Eskişehir İstasyonları arasındaki ana demiryolunun batısında 1888-1894 yılları arasında inşa edilen yapılar; büyük ve taştan bir fabrika ile lokomotif ambarı (günümüzde CER Atölyesi), emtia ambarı, makinistler, hademeler için koğuşlar, bilet alım yeri ve lojmanlar gibi demiryolu binalarından oluşuyor. Kuzeyde ise Vagon Bakım Atölyesi ve bağlı binalar ile tek katlı, bahçeli lojman binaları bulunuyor. Gar sahasının yakın çevresinde ise Kılıçoğlu Kiremit ve Tuğla Fabrikası’na ait binaları da içeren karışık ticari ve endüstriyel işlevlerle bağlantılı alan ‘Eskişehir Fabrikalar Bölgesi’ olarak anılıyor. Son yıllara kadar kullanılan demiryolu binalarının büyük bir kısmı hızlı tren hattı yapımı ve vagon tamir atölyelerinin yeni yerine taşınmasından sonra terk edilmişlerdir. İşlevsiz kalarak bakımsızlıktan metruk hale gelen, kamuya kapalı bu mekânlar halen kentin endüstri mirasının güçlü birer temsilcisidirler. Kentin giderek önem kazanan turizm gelişme bölgesi içindeki tarihi ve simgesel değeri bulunan bu yapıların, günümüz gerçekliğinde kent kimliğinden soyutlanması mümkün müdür? Bir dizi önemli kentsel sorunu barındıran bu bölgedeki Cer Atölyesi ve Lojman Binaları öncelikle 2015-2016 Bahar Dönemi MİM320(A-C), MİM330(A-C) Koruma II ve 2016-2017 Güz Dönemi KOR523 Koruma Projesi I dersleri kapsamında mimarlık öğrencileri tarafından detaylı ölçülendirme ve tanımlamaların yapıldığı çalışmalarla belgelendi. Belgeler fotoğraflar ve video gibi dokümantasyon öğeleriyle desteklendi.
2016-2017 Güz Dönemi Mimari Tasarım Stüdyosu V(A), VII(C) ve 2016-2017 Bahar Dönemi MİM118 Temel Tasarım II(A) dersleri kapsamında Cer Atölyesi’nin de içinde bulunduğu gar sahası ele alınarak; kamusal mekân ve kolektif bellek açısından incelendi. Böylece Cer Atölyesi ve çevresinin geleceği ile ilgili öneri niteliğinde sonuçlara ulaşıldı.
16 Kasım 2017 tarihinde Vagon Tamir Atölyesi’nde açılacak olan öğrenci çalışmaları sergisi, Eskişehir Gar Sahasında bulunan metruk tarihi mekânların geleceğine dair umut ve kaygıların kentliyle paylaşıldığı bir ‘karşılaşma anı’dır. Vagon Tamir Atölyesi’ni kısa bir süreliğine sergi amaçlı kamu kullanımına açmak, aslında toplum hafızasında çok yakın canlı imgeleri olan bu tarihi mekânların kentlinin gündelik yaşamında yeniden yer alması için üretilecek herhangi bir düşünceye kapı aralamaktır.
Sergi Düzenleme Kurulu:
Sergi Yürütme Kurulu:
Tarih: 16 Kasım 2017 /Açılış Kokteyli: 16 Kasım 2017 12.30-14.00
Yer: Vagon Bakım Atölyesi, Ambarlar Sokak, Gar Sahası, Eskişehir