3. Ödül, Kartalkaya Dağ Oteli, Kayak (Doğa) Gençlik Merkezi Öğrenci Mimari Fikir Projesi Yarışması

3. Ödül, Kartalkaya Dağ Oteli, Kayak (Doğa) Gençlik Merkezi Öğrenci Mimari Fikir Projesi Yarışması

Doğukan Cengiz, Ekrem Zengin ve Mete Bezek ekip olarak katıldıkları Kartalkaya Dağ Oteli, Kayak (Doğa) Gençlik Merkezi Öğrenci Mimari Fikir Projesi Yarışması'nda 3.’lik ödülü kazandı.

Proje alanı, Kartalkaya Kayak Merkezi ile D100 Karayolu’nu bağlayan Kartalkaya Yolu üzerinde bulunmaktadır. Alanın yola cephe vermesiyle birlikte Bolu Aladağlar’ın başlangıç noktasında ormana cephesi bulunmaktadır. Arazinin Kuzey cephesinin eğimli bir araziye bakmasından dolayı önü tamamen açık bir manzaraya eşlik etmektedir.

Yapının kullanıcı profilini; günübirlik kalanlar, gençler ve daha uzun süreli konaklamak isteyenler oluşturmaktadır. Kullanıcı profili ve programı düşünüldüğünde; ortak alanlar, temel tasarım kararları üzerinde önemli bir rol oynamıştır. Bu sebeple yapı içerisinde ve dışarısında, ziyaretçilerin kullanımına ait ayrılmış sosyal alanlar tasarlanmıştır.

Bolu iklim şartları dikkate alındığında, yapının bütüncül ve prizmatik bir kütle olarak tasarlanmasıyla birlikte, yapı içerisinde parçalı bir plan işleyişi hakimdir. Aynı zamanda çatı tasarımında da proje alanının bulunduğu iklim ve Bolu çatı tipolojisi dikkate alınarak dik çatı tercih edilmiştir.

Proje alanında bulunan mevcut kot farkı kullanılarak yapının zemin kat hem zemin yapılmış, birinci kat zemini de orman kotuyla birleştirilmiştir. Zemin kat plan düzlemi; kayak odası, restoran, ortak tuvalet gibi genel kullanım ve sirkülasyona ait ortak hacimlere ayrılmıştır. Orman ve kuzeyde bulunan manzara arasında bağlantının güçlendirilmesi amacıyla birinci kat planında ortak alan ile havuz, sauna hacimleri aynı doğrultuda yerleştirilmiştir. Bu sayede ortak alandan bakıldığında orman manzarası, havuz ve saunadan bakıldığında kuzeyde bulunan manzara algılanabilmektedir. Birinci kat ve ikinci kat planında bulunan odalar yapının batı kolunda çözümlenmiş olup özelleşen bir alana ayrılması amaçlanmıştır. Ortak alan galeri olarak tasarlanmış olup ikinci kat koridorundan da algılanmaktadır. Yapının çevresinde bulunan ateş çukuru ve iskele gibi sosyal alanlar da yapının programını desteklemektedir.

Bolu’da geleneksel yapı elemanı olarak ahşap önemli bir yere sahiptir. Yapının uygulanabilirliliğine bakıldığında kaliteli ve üretilebilir ahşap işçiliği de kolay bir şekilde sağlanabilir. Yapının ana taşıyıcı sisteminde ahşap kullanılmasının yanında ve çekirdek, bodrum ve zemin kat planında betonarme ile desteklenmiştir.

Etiketler

Bir yanıt yazın