Başka Kayda Rastlanmadı: Reşad Ekrem Koçu ve İstanbul Ansiklopedisi Arşivi sergisi kapsamında mimar-akademisyen Gürbey Hiz yürütücülüğünde gerçekleştirilecek atölyede, Reşad Ekrem Koçu’nun İstanbul Ansiklopedisi’ni hazırlarken kullandığı özgün dil katılımcılar ile yorumlamaya açılacak.
İki oturumluk atölyede katılımcılar, Koçu’nun İstanbul’u anlatırken sıkça yer verdiği “hâneberduş, nâzende, rezalethâne” gibi kelimeler ile kent sakinleri ve mekânlarına atfettiği bir dizi ifadenin peşine düşecek. Sergide yer alan ansiklopedi maddelerinden hareketle tarihçinin kendine has terminolojisini keşfederken, dili nasıl kullandığını kaydedecek ve ansiklopediyi okumaya eşlik eden bir sözlük oluşturacak.
Herkesin katılımına açık ve ücretsiz programa kayıt için başvuru formunun doldurulması gerekmektedir.
Gürbey Hiz, lisans eğitimini İTÜ Mimarlık Bölümü’nde, yüksek lisans ve doktora eğitimini aynı üniversitenin Mimari Tasarım Programı’nda tamamladı. “Servet-i Fünûn’da Toplumsal Mekânın Anlatılar ile Üretimi: Tahayyüller, İnşalar ve Deneyimler Atlası (1891-1910)” başlıklı doktora teziyle “En Başarılı Tez Ödülü”nü aldı. 2021’de TÜBİTAK Doktora Sonrası Araştırma Bursu kazanarak University of Washington’da bir yıl boyunca Reşad Ekrem Koçu’nun İstanbul anlatılarını kurma pratiğini araştırdı. 2017’den bu yana Kadir Has Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde öğretim görevlisi olan Hiz, üniversitenin Salt iş birliğiyle yürüttüğü Reşad Ekrem Koçu ve İstanbul Ansiklopedisi Arşivi projesinde araştırmacı olarak çalışmaktadır.
https://www.arkitera.com/etiket/baska-kayda-rastlanmadi-resad-ekrem-kocu-ve-istanbul-ansiklopedisi-arsivi/