Conversations: “Eski İstanbul Görüntüleri: Ne Görüyoruz, Neden Seyrediyoruz?”

Conversations seminerleri kapsamında 11 Nisan 2017 saat 16.30’da Saadet Özen tarafından yapılacak olan sunum, İstanbul Çalışmaları Merkezi Ofisi’nde gerçekleşecek.

Özet

Son yıllarda, büyük oranda yeni dijital teknolojilerin etkisiyle eskiden bilinmeyen birtakım İstanbul görüntüleri ortaya çıktı ve dolaşıma girdi. Farklı dönemlerde çekilmiş olan bu manzaralar çok büyük bir ilgi görüyor. Sohbetimizde bazı örnekleri birlikte seyrederken aynı zamanda birkaç soruya cevap arayacağız: Bu görüntüleri kimler, ne için çekti? Biz bunlara baktığımızda ne görüyoruz? En önemlisi, neden seyrediyoruz?

Biyografi

Saadet Özen ortaokul ve liseyi Notre Dame de Sion Fransız Kız Lisesi’nde okuduktan sonra İstanbul Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü’nden mezun oldu. 2011’de Manaki Kardeşler’in Jöntürk Devrimi sırasında çektikleri film ve fotoğraflar üzerine teziyle Boğaziçi Üniversitesi Tarih Bölümü’nden yüksek lisansını aldı. Halen aynı bölümde doktorasını yapan Saadet Özen’in başlıca çalışma alanları geç Osmanlı devrinde görsel malzemenin politik kullanımı (fotoğraf, reklam, kartpostal vb.), turizm tarihi ve yine Osmanlı döneminde endüstriyel gıdaların tüketimi ve algılanışıdır. Bütün bu süre boyunca bir taraftan yayınevlerinde editör ve çevirmen olarak çalıştı, belgesel sinema alanında farklı görevler üstlendi, tarihi görsel malzemenin kullanıldığı çeşitli sergi projelerinde yer aldı. Yayınlanmış iki kitabı mevcuttur: Notre Dame de Sion, 150 Yılın Tanığı (Yapı Kredi Kültür Sanat, 2006 ve Çukulata, Çikolatanın Yerli Tarihi (Yapı Kredi Kültür Sanat, 2014 – Dünya Kitap Dergisi Yılın Gastronomi Kitabı Ödülü). Bunun yanı sıra Amin Maalouf, Fernando Pessoa, Jose Saramago, Paulo Coelho gibi yazarlardan çevirileri vardır. Katkıda bulunduğu filmler arasında Ankara (2011) ve Son Halife (2013, Hacı Mehmet Duranoğlu’yla eş yazar ve yönetmen olarak) yer alıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın