Goethe-Institut ve Federal Çevre, Doğa Koruma, Yapı ve Nükleer Güvenlik Bakanlığı’nın organizasyonuyla düzenlenen sergi, 17 Ocak tarihine kadar İzmir Resim Heykel Müzesi Kültürpark Sanat Galerisi'nde görülebilir.
Sergi metninden:
Kenti kim inşa ediyor? Onun geleceğini kim şekillendiriyor? İklim değişikliği, ekonomik kriz, göç, sosyal kutuplaşma veya demografik değişim karşısında bu soru çok büyük bir etki taşımaktadır.
Yine her zamanki alışılmış uzmanlar, karar mercileri ve yatırımcılar mı bu görevi yapmalı, yoksa yeni aktörler mi inisiyatifi ele almalı? Kentsel dönüşüm süreçlerinde kişisel inisiyatif ve katılımın önemi dünya çapında artmaktadır. Merkeziyetçi uzman faaliyeti olarak şehir planlaması, yeni, çoğu kez formalitesiz aktör konstelasyonu tarafından tamamlanmakta, sızılmakta veya yer yer takas edilmektedir.
Bu zemine dayanarak “Weltstadt – Who creates the city?” projesi, dünya çapındaki Goethe Enstitüleri’ni ve onların partnerleri tarafından hayata geçirilen girişimleri bir ağ ile birleştirmektedir. Hepsi şehir yapımının yerel biçimlerini denemekte ve yeni aktör konstelasyonları içinde kentin geleceği üzerine çalışmaktadırlar. Weltstadt bu yerel girişimlere uluslararası bir vitrin sunmak ve gelişim süreçlerini desteklemek istiyor. Weltstadt bloğu, konuya dayalı gazeteler, bir turne sergisi ve ortak çalıştaylar, değişik Weltstadt yerlerindeki yerel aktörler arasındaki değiş-tokuşun yanı sıra, Almanya ile bilgi aktarımını teşvik etmektedir.
Weltstadt “Kenti kim kuruyor?” ortak sorusunun çatısı altında dünyanın en farklı bölgelerinden projeleri tartışmaya sunuluyor: Bu şekilde Johannesburg ve Seul’daki biçimsel olmayan yerleşim yerlerinin geliştirilmesindeki tecrübeler karşılaştırılmaktadır. Brezilya’da “yeni orta sınıf” aracılığıyla daha fazla söz isteği odak noktasındayken, New York’ta iklim değişimine karşı şehir halkının inisiyatifi, Belgrad ve Riga’da kullanılmayan kent alanlarının tekrar etkili hale getirilmesi için kültürel aktörlerin potansiyeli odak noktasında yer almaktadır. Weltstadt güneybatı Avrupa’nın krizle sarsılmış şehirlerinde ortak yapımın yeni şekillerini ve paylaşımı incelemekte, Bangalore’de de vatandaşların fikirleri bir kitle kaynak platformu üzerinden paylaşılmaktadır. Şehir ve şehre yakın bölgeler arasındakı karışık ilişkiyi, Dakar ve Ulan Bator’daki projeler açıklamaktadır. Bu projeler, göçmenlerin nasıl etkin olduğunu ve kentleri değiştirdiklerini ele almaktadır.