Takehiko Suzuki, Tokyo'daki 40 yıllık bir apartmanın dairesinin iç mekanını yeniledi. Yaklaşık 70 metrekarelik dairede, bir çift ve bir çocuk için yaşam alanı, aynı zamanda bir ofis alanı bulunuyor.
Daire, beş katlı binanın en üst katında, üç tarafı pencereli bir köşe oda. Tüm orijinal iç kaplama soyulduktan sonra, betonarme taşıyıcı duvarın kuzey tarafına ofis, güney tarafına ise yaşam alanını yerleştirilmiş.
Yaşam alanının merkezinde bir yatak odası bulunuyor. Oda, mutfak, oturma/yemek odası, dolap, depolama ve masa alanı ile çevrili. Bu düzen, sakinlerin hareket etmesine izin veriyor ve sakinler arasında bir mesafe hissi yaratıyor.
Aynı zamanda çıkmazların olmadığı yerleşim düzeni, üç yandaki pencerelerden gelen ışığın ve rüzgarın tüm üniteye dağılmasına imkan sağlıyor. Yatak odasının üzerinde bir çatı katı bulunuyor ve burası çocuk için oyun alanı ve depo olarak kullanılıyor.
Yukarıdaki planlamanın hayata geçirilmesinde, mahalle sakinleri tarafından aktif olarak ayarlanabilen alanlar arasında sınır yüzeyleri uygulanmış. Amaç, kişinin tercihlerine göre değişen farklı aktivite, ruh hali ve ayrıca çeşitli ışık, ısı ve ses ortamlarının rahat bir şekilde bir arada bulunmasını sağlıyor.
Bu projede ayarlanabilir sınır yüzeylerinin veya “bağlantı parçalarının” geliştirilmesine odaklanılmış.
1. Çapraz Muso-mado bağlantı parçaları- Muso-mado adı verilen Japon geleneksel çift kafesli bağlantı parçalarına atıfta bulunarak geleneksel dikey olanlar yerine çapraz kafesli bir tane tasarlanmış. Eğimli kafes, sakinlerin hem yatay hem de dikey hareketi üzerinde görüş kontrolü sağlıyor. Ayrıca kafesin açılma oranı, çeşitli aydınlatma ve havalandırma ortamları oluşturmak için hassas bir şekilde ayarlanabiliyor. Sonuç olarak armatürler, “görüş hattını kapatıp rüzgarın içeri girmesine izin vermek”, “ebeveynlerin varlığını hissederek uyumak” veya “armatürleri tamamen kapatıp konsantre olup okuma yapmak” gibi günlük yaşamdaki çeşitli durumlara uyan bir ortam yaratıyor.
2. İskelet gömme kapı – yüzey malzemesini Japon geleneksel Shoji kağıdıyla değiştirerek ışığın kendi içinden geçmesine izin veren bir düz kapı tasarlanmış. Ana malzeme, genel düz kapılarda kullanılan kağıt petek. Normal bir düz kapıdan daha hafif ve geleneksel bir Shoji kapıdan daha sağlamdır, ayrıca petek yapısı benzersiz gölgeler oluşturuyor. Petek kalınlığı, giyinme odasının görüş hattını kontrol ederken aynı zamanda soyunma odası penceresinden içeri alınan dış ışığı ofis tarafına yönlendiriyor.
Işığın ve rüzgarın yumuşak bir şekilde geçmesine izin veren ve sakinlerin görüş hattını ve varlığını hassas bir şekilde kontrol eden bu yeni armatürlerle, planlama düzeninin ötesinde genişleyen ve daralan bir ortam ve bunun sonucunda ortaya çıkan zengin yaşam derecelendirmesini gerçekleştirmeye çalışılıyor.