Teşvik Ödülü, Beton Prefabrike Konut Öğrenci Mimari Fikir Projesi Yarışması

Teşvik Ödülü, Beton Prefabrike Konut Öğrenci Mimari Fikir Projesi Yarışması

Furkan Alpnar ve Cansu Kont tarafından tasarlanan Re-İdeal adlı proje, Beton Prefabrike Konut Öğrenci Mimari Fikir Projesi Yarışması'nda teşvik ödülüne layık görüldü.

RE-İDEAL

İstanbul Maltepe ilçesi İdealtepe Mahallesi geçmişte insanların yazlık olarak kullandığı denize yakınlığıyla bilindiği gibi insanların da birbirine yakın olduğu bir mahalle idi. Ancak kentsel dönüşüm ile beraber bu alan sosyal bir dönüşüm de geçirerek yerlilerinin terk ettiği komşuluk kavramının yok olduğu insanların giderek yalnızlaştığı bir muhit haline geldi.

Önerilen mimari programla beraber devam etmekte olan kentsel dönüşüm sürecini hızlandırmak bununla beraber kaybolan komşuluk bağlarını mahalleye yeniden kazandırmak amaçlanmıştır. Farklı kullanıcı tiplerini bir arada tutmakla beraber konut birimlerinin içe dönük insanların ise dışa dönük olduğu bir program önerilmiştir.

Tek kişilik, iki kişilik, tek çocuklu ve iki çocuklu aileler için modüller planlanmıştır. İç içe geçmiş kapalı ve açık alan ilişkileriyle beraber kullanıcılar arasında da ilişki kurulması böylelikle İdealtepe’nin hafızasında yer alan komşuluk bilincinin yeniden kazandırılması hedeflenmiştir. Alanda avlu öngörülerek kullanıcılar arasındaki karşılaşmalar arttırılmak istenmektedir.

Mimari anlamda mahallenin belleğinde yer alan tek ve iki katlı konut tipolojisi kentsel dönüşümle beraber çok katlı yapı tipolojisine dönüşürken; önerilen programla beraber yine mahalle ve yazlık alan konut tipolojisinin alana yeniden kazandırılması hedeflenmiştir. Aynı zamanda yatay mimariye geçişle birlikte mahallede yapılan ve depreme dayanıksız dolgu alana karşı önlem alınması ve üretilen prototipin yayılmasıyla beraber mahallenin depreme dayanıklı bir hale gelmesi hedeflenmiştir.

İdealtepe yerlilerinin mahalleyi terk etmesindeki en büyük etkenlerden birinin de yüksek kira bedelleri olduğu saptanmıştır. Önerilen programla beraber yapım maliyetlerini asgari düzeye indirmek amaçlanmıştır. Prefabrike beton ile hızlı ve düşük maliyetli konut yapımıyla beraber kira bedellerinin de asgari seviyeye indirilmesi amaçlanmaktadır.

İnsan ilişkilerinde hedeflenen iç içe geçme durumu yapısal anlamda da karşılık bulmuştur. Yapı elemanlarının düğüm noktalarındaki doluluk boşluk ilişkileri sistemin yekpare çalışmasını sağlamaktadır. Prefabrike olarak üretilen temel, kolon kiriş duvar ve döşemelerin aşama aşama birbirlerine mesnetler ve blonlar aracılığıyla monte edilmesiyle modüllerin oluşması ve tüm yapı elemanlarının birbirini desteklemesi amaçlanmıştır. Esnekliği sağlamak modülleri farklı senaryolara hazırlamak amacıyla yapı elemanları arasında “yap-boz” ilişkisi kurgulanmıştır. Yapının tüm bileşenlerinin iç içe geçtiği yap-boz anlayışıyla beraber inşa aşamasının da adım adım ve hızlı bir biçimde olması hedeflenmektedir.

Etiketler

Bir yanıt yazın