Sözcü gazetesinden Mehmet Serbes'in haberine göre 56 yıl önce ODTÜ Mimarlık bölümü öğrencileri tarafından inşa edilen Şehit Yıldıray Kılınç Ortaokulu kapatılıyor.
ODTÜ’lü Öğrenciler İnşa Etti
Kapatılan okulun bir de anlamlı hikayesi var. Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mimarlık Bölümü öğrencilerinin kendi elleriyle inşa ettiği okula kapatma kararı gelmesi köylülerde ayrı bir üzüntü yarattı.56 yıl önce ODTÜ Mimarlık Fakültesi 2. sınıf öğrencilerinin köylülerle beraber inşa ettikleri ve çevre köylerdeki öğrencilerin de eğitim gördüğü öğrencisi, öğretmeni bulunan okulun kapatılması ve taşımalı eğitime geçilmesine köy halkının haklı olarak tepki gösterdiğini ifade eden CHP’li Ömer Fethi Gürer, yetkililere çağrıda bulunarak, “Kırsalda okul demek, köy demek, köy demek ülke demek; köylerde okullar yok edilirse göç artar. Ahırlar boşalır. Tarlalar ekilmez olur. Sonuçta gıdaya erişimde de sorun yaşanır” diye konuştu.
Hazin Hikaye
Şehit Yıldıray Kılınç Ortaokulu mezunlarından Hasan Baysal ise yıllar önce ilçedeki ortaokula giderken 2 öğrencinin yoğun tipide yaşamlarını yitirmesi üzerine, köylülerin, ODTÜ Rektörlüğü’nden buraya bir ortaokul yapılmasını talep ettiğini, Mimarlık Fakültesi 2. sınıf öğrencilerinin buraya gelerek, köy halkı ile birlikte imece usulüyle okulu inşa ettiklerini anımsattı. Baysal, “Okul yüzlerce mezunu ile bölge köyleri içinde önemli bir merkez okul konumunda” dedi.
Okulun 36 Dönümlük Arazisine mi Göz Dikildi?
Öte yandan okul arazisinin değerine de işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Bu arazi de bakımsız halde. Büyük bir ihtimalle birileri tarafından arazisi için ele geçirme noktasında bir girişim olabilir. Okul her yönüyle kullanılabilir durumda. Bu anlamda köy halkı da okulun kapatılmasını istemiyor. Okulun kapatılması, farklı köylerden buraya gelen öğrenciler için de sorun olacak” şeklinde konuştu.
1 Yorum
”Kırsalda okul demek, köy demek, köy demek ülke demek; köylerde okullar yok edilirse göç artar. Ahırlar boşalır. Tarlalar ekilmez olur. Sonuçta gıdaya erişimde de sorun yaşanır”
puhaha baya guldum kim ahirda, tarlada calismak ister? Kim coban olmak ister? Siz cogunuzun coban olmasini ister misiniz?
Ayrica X kusagi kadinlarinin aileleri zamaninda koyden kente goc etmeseydi X kusagi kadinlar okutulmaz cocuk gelin olurdu.
Insanlar elde kalan tarlalari artik muteahhite veriyor ya da nadasa birakiyor kucuk bir kismini ekiyor.
Kim ugrasacak ciftcilikle hayvancilikla?
Birakin bu koy hayati guzellemesini. Sehir candir.