Kentsel Tarım Yapılan Çatıya Ulaşım

Kentsel Tarım Yapılan Çatıya Ulaşım

Bertrand Taquet Architects tarafından tasarlanan Belvedere Merdivenleri Paris’te bulunan Dunois okul grubunda yer alıyor.

Dunois okul grubu, 1970’lerin ikinci yarısında inşa edildi. O zamanlar çok mevcut olan “slab urbanism”in bir örneği olan Chevaleret semtinde bulunuyor. Okul, Paris’in 13. bölgesinin ikonik binaları olan “Piramit” kuleleri ile çevrili.

Fotoğraflar: Antoine Seguin

Okul kompleksi, her kat bir alt kattan geride olacak şekilde bir merdiven şeklinde tasarlanmış. Merdivenler mimarinin ana unsurlarından biri. İşlevsel ancak tasarımında birden fazla olasılık sunan bir öğe. Bu ana unsur, bir mimari alegorisi olarak bile yorumlanabilir. Teknik, kullanım, tasarım, şiir ve mimari düşüncenin diğer tüm bileşenlerine odaklanıyor.

Dunois merdiveni, “Les fourmis qui jardinent” derneği tarafından geliştirilen ve sürdürülen kentsel tarım yapılan çatıya bağımsız erişim sağlıyor. Geniş, yüksek platform, kolay bir yol oluşturmanın yanı sıra tüm yeşil çatıların genel bir görünümünü sunuyor. Bu merdiven, R+2 ve R+4’te bulunan iki çatıyı birbirine bağlıyor. Bu yapı, dikey olarak yerleştirilmiş iki basamak sayesinde iki seviyeyi geçiyor. Bu açı bütüne dinamizm getiriyor.

Merdivenin yapısı bir tripodu yeniden üretiyor ve böylece kendi stabilitesini sağlıyor. Bu, binanın yapısını etkileyecek büyük kancaların oluşmasını önlüyor bunun yerine merdivenin çatıya yerleştirilmesine izin veriyor ve kurulum maliyetlerini azaltıyor. Tripod, yapısal kısıtlamaları karşılamanın yanı sıra binanın mevcut piramit şeklini ve eğimli cephesini yansıtıyor.

Paris’in 13. bölgesindeki kulelerin dikey manzarası arasında, yerel bir kentsel tarım derneği, Dunois okul grubunun çatılarında faaliyetlerini geliştiriyor. Daha önce ayrı olan iki alanı birbirine bağlayan iki katlı bir merdiven, cepheleri bitki örtüsüyle kaplanmış bir okuldan çıkıyor. Beyaz toz kaplı merdivenin basit formu, heterojen bir ortama sığıyor.

Kullanışlı ve kendi kendini taşıyabilen bir nesne olarak üzerine oturduğu plakaların düşük taşıma kapasitesinin neden olduğu hafiflik ihtiyacına cevap veriyor. Amaç aynı zamanda, yoğun kentsel çevrede kentsel çiftliğe işaret eden güçlü bir unsur yaratmak. Erişilebilirlik yönetmeliğine uymak için gerekli olan aydınlatma, merdiven kirişlerinde yer almakta ve doğal ışığın olmadığı dönemlerde neredeyse gerçeküstü bir görüş sağlıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın