Umman’ın Geleceğine Işık Tutacak Tasarım: Sultan Haitham Akıllı Şehri

Umman'da kurulması planlanan akıllı şehrin planı, Skidmore, Owings and Merrill (SOM) tarafından tasarlandı. SOM tarafından tasarlanan 100.000 kişilik akıllı şehir, Sultan Haitham ismini taşıyor.

Ülkenin başkenti Maskat’ın batısında yer alan 14,8 milyon metrekarelik Sultan Haitham Şehri, “uygun fiyatlı, güvenli, kompakt, erişilebilir, konforlu, sağlam, verimli, döngüsel, sağlıklı, akıllı ve sevimli” bir deneyim yaratmaya yönelik on iki temel amaç etrafında geliştirilen toplam 20.000 konut birimi ve iklime dayanıklı doğal unsurlarla 100.000 kişiyi barındıracak.

Renderlar, SOM Mimarlık Ofisine ait.

Proje, bugüne kadar gerçek betonla yapılan dünyanın en büyük 3D baskılı binasının inşasına tanıklık eden daha büyük Vision 2040 girişiminin bir parçası. Proje, 5 kilometrekarelik bir merkez çekirdek etrafında altı mahallenin inşasıyla başlayacak ve daha sonra 2045 yılında tamamlanana kadar 7,5 km boyunca yayılacak.

Farklı tipoloji ve yoğunluktaki “kültüre duyarlı” enerji tasarruflu binalar, bir toplu taşıma ağına yürüme mesafesinde inşa edilecek ve birkaç gölgeli “yayalaştırılmış arterler” ile birbirine bağlanacak.

Şehir yenilenebilir enerji kaynakları ve güneş enerjisi ile beslenecek. Proje, ayrıca, gölgeli alanlar ve halka açık meydanlar içeren yeni bir parka dönüştürülecek ve yeşillendirilecek bir vadi (veya kurutulmuş nehir yatağı) etrafında konumlandırılmış. Devlet ayrıca, bina kümelerinde farklı yaş grupları ve dinler için farklı konut tipleri ve kültürel konaklama yerlerinin dahil edilmesiyle beklenen yeni vatandaş olmayan akınına izin vereceğini söylüyor.

“Bu kentin geleceği, yerel planlama ve mimaride tipik olarak bulunan pasif stratejileri en ileri teknolojilerle dengelediğimiz geçmişiyle çok bağlantılı. Örneğin, doğal hava akışına sahip kendinden gölgeli sokaklar, hava kalitesi ve su yönetimi gibi çevresel faktörleri izlemek için akıllı altyapı ile güçlendirildi. Bu şekilde, düşük teknolojili ve yüksek teknolojili stratejilerin birleşimi, büyümenin sürdürülebilir olmasını ve kültürel mirasa dayanmasını sağlıyor.”
SOM’den Bernhard Rettig

Meinhardt Group (mühendislik) ve MT Planners (peyzaj) da proje ekibinde ortak olarak yer alıyor. SOM, ilk aşamanın 2030 yılı sonuna kadar tamamlanmasını beklediğini söylüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın