ELASTICOFarm’dan Boşluğu Çevreleyen Bir Ev

Stefano Pujatti, Torino Cambiano’da oldukça kendine özgü bir konut tasarlamış. “The Hole with the House Around”, özel parkı olan 1970’lerden kalma mevcut konut yapısının bir uzantısı.

Yeni konut, mevcut yapının üstüne yükselen küp formuna benzer bir hacimler dizisi içeriyor. Sarı renkli metal sütunlar üzerinde yükselmiş hacimler, merkezi kare şeklindeki bir boşluk etrafında kümeleniyor.

Yeni konutun yüksekliği çevredeki ağaçların boylarına kadar uzanıyor ve evlerin bağlandığı yerin etrafında bir odak noktası olarak çalışan merkezi boşluk, “delik”, çevre peyzajına yeni bir perspektif sunuyor.

Stefano Pujatti’in tasarımı, herhangi bir banallığı reddeden, yeni inşa metotlarını benimseyen ve ayırt edici mekansal düzenlemeleri içeren özgünlüğü desteklemek amacıyla arayışlar içine girmiş. Bu çalışma yöntemi, “The Hole with the House Around” projesini tanımlıyor.

Bu projede ELASTICOFarm, yeni bir tipolojiyi geliştiren bir platform olarak 1970’lerin özgün evinden faydalanmayı seçmiş. “Proje özenli bir şekilde özgün binayla ilişki kurarken mümkün olduğu kadar kimliğini koruyarak dikkatlice değiştiriyor,” diyor ELASTICOFarm.

Tasarım, dışarıyla boş ve yükseltilmiş bir avlu ile birleşiyor. Bu çekirdek avlu, erişilebilir olmasa dahi, farklı mekanları birbirine bağlayarak çalışıyor ve böylece ev içerisindeki bölgeyi genişletiyor.

“The Hole with the House Around” her biri belli bir odaya ya da işleve denk düşen hacimlerin çeşitli birleşimlerini içeriyor. Bu birleşimler, yerleşik yerlerin ve boşluğun arasındaki ilişkiyi yaratan avluyu çevreleyen devamlı bir yol boyunca bağlanıyorlar.

Ek binalar, şaşırtmalı bir biçimde ışığı ve renkleri yansıtan kıvrımlı alüminyum levhalarla kaplanmış galvanizli çelik malzemesinde prefabrike konutlardan oluşuyor. Kütleler, 1970’lerin özgün beton strüktüründen en az olacak şekilde destek aldığı için esas olarak uzun çatallı metal sütunlar üstünde oturuyorlar.

Pratik metal bir merdiven yoluyla erişilen evin açık ve asılı tasarımı kullanıcılar ve ziyaretçilere girişten itibaren çıkarken parktan görünüşler sağlıyor. İçeri girildiği zaman ise boş avlunun ve boşluğa doğru uzanan ağaçların manzarası bulunuyor.

Oturma ve yemek alanlarına çıkan birkaç basamağın olduğu alan mevcut yapının çatısındaki terasa erişim sağlayan küçük bir balkona bağlanıyor. Yemek alanından basamaklarla çıkılan stratejik olarak kuzey-doğu köşesine yerleştirilmiş bir mutfak bulunuyor.

Avlunun etrafında saatin tersi yönünde dönen bir yol servis alanına ve yatak odalarına gidiyor ve son olarak giriş kısmına bağlanıyor. Bu sembolik bağlantıyı ağaçların yarattığı örtüyle yaratmak için iç mekan sarı dokunuşlarla yeşil tonlarıyla karışıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın