Britsom Philips, tarafından tasarlanan Villa VD, Flanders’da yer alan minimalist, aydınlık bir kır evinin uzantısı olarak yapılmış.
Waasmunster köyünde ağaçlık bir açık alanda konumlandırılmış evde, kalaslarından cephe kaplaması ve saz çatı uygulaması yapılmış. Bu seçimler yapılırken çevre doku ve iklim ile uyum gözetilmiş.
Ev, kırsal yaşama uygun bir yaklaşımla, 1980’ler tarzında yapılmış.
“Yapılan değişimler, cepheleri çevre bahçeye açarak peyzaj merkezli tasarımın kırsal yaklaşımını anlatmayı hedefliyor.” diye anlatıyor Britsom Philips’in kurucularından Sofie Philips.
Britsom Philips, mevcut evin temel yapı taşı olan merdiveni; banyoları ve kullanım alanlarını barındırmak için kullanarak muhafaza etmiş. Ardından haç biçiminde bir plan oluşturan üçgen formları her yönde iki kat genişletmiş.
Güney yönünde genişleterek elde edilen yapının en uzun bölümü; taştan ada çevresinde konumlanmış geniş bir mutfak, bar ve yemek alanı içeriyor.
Batı tarafında, duvara gömme yapılmış şöminenin yanında ortak yaşam alanı; doğu tarafında ise gizli kapılarla kapatılmış garaj ve bisiklet park alanı bulunuyor.
Çevredeki ağaçlık alanla daha derin bir bağ kurmak için, hem ortak yaşam alanı hem de yemek alanı; yüksek camlı, minimal metal çerçevelere sahip, üçgen pencereler içeriyor. Pencereler, evin çevresindeki bahçeyi sarmalayan avluya açılıyor.
“Evi dört taraftan açarak, haç şeklindeki plan kurgusu ile arazide yeni bir yerleşim oluşturduk. Aynı zamanda bu kurgu, evin içinde yeni bağlantılar kurmamızı sağladı,” diye anlatıyor Philips.
“Yeni, ahşap, yüksek tavanlı odalar ile eski, düz, badanalı tavanlara sahip odalar arasında oluşan ilişki, evin bütününe dinamik bir atmosfer kazandırdı,” diye devam ediyor.
Zemin katta, yatak odası evin merkezine yerleştirilmiş ve çatı pencereleriyle aydınlatılmış.
Villa VD’nin beyaz ağırlıklı iç mekan tasarımı, yüksek tavanlardaki koyu renk ahşap panellerle kontrast oluşturmuş. Depolama dış duvarların içine yerleştirilmiş, bu sayede yaşam alanlarının minimal ve ferah kalması sağlanmış.
Konutta ağırlıklı olarak sürdürülebilir kaynaklar kullanılmış. Isıtma, jeotermal ısı pompası ve güneş panelleri ile sağlanmış.