Art On İstanbul, yeni temsil etmeye başladığı sanatçı Erdal İnci’nin “Kent Manzaraları” isimli sergisini 7 Mayıs – 5 Haziran tarihleri arasında ziyaretçilerle buluşturacak.
Sergide, ağırlıklı olarak hareketi klonladığı GIF formatlı video çalışmalarıyla tanınan Erdal İnci’nin belge niteliğindeki yeni eserleri ve Berlin Duvarı isimli veri görselleştirmesi yer alacak.
Erdal İnci, hareket, mekân, zaman gibi kavramları temel alan, ağırlıklı olarak kamusal alanlardaki performanslarını içeren video işlerini bu kez mimari yapılara ve özellikle de iç mekânlara taşıyor. Bilimsel araştırmalarda da kullanılan 3 boyutlu görüntüleme teknolojisi fotogrametriyi sanatsal ifade biçimi olarak kullanan sanatçı yeni bir belge-görsel anlayışı öneriyor. Sanatçının binaların iç ve dış yüzeylerinin yüzlerce kez fotoğrafını çekerek görüntüleri 3 boyutlu dijital modele dönüştürdüğü bu çalışmalarda, sanatsal müdahaleyi sınırlı seviyede tutması çalışmaların belge niteliğini kaybetmemesini sağlar.
“Kent Manzaraları”, Erdal İnci’nin Beyoğlu’ndaki evinden, yakında kentsel dönüşüme uğrayacak Karaköy Perşembe Pazarı’ndaki küçük işyerlerine kadar izleyiciyi binaların dış yüzeyinden içeriye taşıyarak, bu yapıların gerçekte görülemeyecek açılardan görülmesini sağlıyor. Sanatçı böylece, sanat üretiminde kullanılan fotoğraf ve videonun sınırlarından çıkarak binanın iç yapılarına ulaşır. 3 boyutlu animasyon video çalışmaları ile fotoğraflarını içeren sergi, sanatçının biçimden içeriğe giden yaklaşımıyla şehirler, yapılar, iç mekânlar ve bunların süratle değişimine dikkat çeker.
Sergide yer alan Berlin Duvarı isimli veri-görsel animasyon, şehir dokusunu oluşturan yapılar ve iç mekânlar dışında Batı Berlin’in tamamını sararak burayı kapalı bir iç adaya dönüştüren duvarın üst bir perspektiften görülmesini sağlıyor. Bu çalışmada sanatçı, bilgisayar simülasyonu ile duvarı oluşturan 45 bin adet modüler parçayı teknik verilere sadık kalarak tekrar bir araya getirdi. Yatay yerine, dikey olarak bir araya getirilen yapı, duvarın tamamını tek karede görebilme imkânı sağlarken, fraktal olan yapısıyla da ikonlaşmış L biçimindeki beton modülü yakından görebilmeyi sağlayacak.