Evrenol Architects ekibinin Bir Uygarlık Odağı Olarak Başkanlık ve Şehir Meclisleri Fikir Projesi Yarışması için hazırladığı proje.
Genel Yaklaşım
Master planlamada mevcut sirkülasyonlar ve genel peyzaj kararları korunarak yapı ve mekân kent ölçeğinde bu sistemin bir uzantısı/tamamlayıcısı olarak düşünülmüştür.
Gerçekleştiğinde yapının tüm fonksiyonlarının birbirleriyle iletişim içinde fakat kendi sınırlarını koruyarak farklı düzlemlerden ulaşılabilir ve kullanılabilir olması hedeflenmiştir.
Tüm düzlemler kamusal alanlardan bir sınırlayıcı olmadan görülebilir, ulaşılabilir ve kullanılabilir durumdadır. Bu haliyle yapının açık ve kapalı alanlarıyla kentin doğal bir parçası haline gelmesi, insan ölçeğinde kalması ve kentlinin binayı sahiplenmesi hedeflenmiştir.
Çatı Örtüsü
Geçmişle geleceği birleştiren bir tasarım dili taşıyan yapının, çatı örtüsü estetik ve teknolojik olarak bu bağlamı kuran yapının heykelsi yönünü şekillendiren bir unsur olarak tasarlanmıştır. Çatı örtüsü meydan kotundan başlayıp başkanlık makamının üzerinde en yüksek noktasına ulaşan ve denize doğru yeniden alçalan parametrik bir formdadır. İzmir’in karakteristik rüzgarının yapıdaki yansıması olarak çatı örtüsü deniz tarafında yeniden yüksek noktasına ulaşır.
Çatı kaplaması, rüzgâr ile güneşi kullanarak elektrik enerjisi üretecek şekilde hareketli mikro elemanlardan oluşmaktadır. Rüzgârın yönü ve ışık hareketlerine duyarlı bu elemanlar çatıda bir devinim oluşturarak rüzgârın dinamizmini yapıya dahil etmektedir.
Peyzaj
Genel olarak Konak saat kulesi meydanının ve bağlantılarının mevcut peyzajı korunmuş, yeni yapılacak meydanla bağlantı zeminde spiral kaplamalarla sağlanmıştır. Peyzajda çim ve palmiyelerle İzmir’in genel karakteri yansıtılmıştır. Kule meydanındaki sert zemin ağırlıklı tören alanı niteliği, başkanlık meydanında daha gündelik yaşama dönük çim alanlarla desteklenmiştir.
Hemşeri İletişim Alanları_Zemin Kat
Yapının zemin katı içte kendi meydanını tanımlar nitelikte Cumhuriyet Bulvarı ve Mücibür Rahman sokağına paralel olarak L formunda tasarlanmıştır. Bu şekilde bulvar ile sokak bütünlüğü korunmuş ve sürdürülmüştür. Hemşeri iletişim merkezi ofisleri, nitelikli yayın ve anı nesneleri satış birimleri, info ofisleri bulvar ve sokak ile en yakın ilişkide olması gerekçesiyle bu katta konumlandırılmıştır. Ayrıca saçak altında çok amaçlı kullanılacak amfi tiyatro ve dijital ekran aracılığıyla belediyenin kentli ile dijital iletişimi de sağlanmıştır.
Başkanlık Makamı_Üst Kat
Başkanlık makamı, meydan, şehir ve deniz siluetine hâkim yapının yükselen kısmı olan üst kotta konumlandırılmıştır. Zemin kattaki protokol girişine ilave olarak meydanlardan fonksiyonel bir rampa ile bu kota yaya ulaşımı sağlanmıştır. Yapının üst kotuna çıkan rampa ve merdivenler, peyzaj ve oturma alanları ile birlikte meydanın tamamlayıcı bir unsuruna dönüşmüştür. Bu kottaki açık alanlarla başkanlık makamı ile kentlinin iletişimi kolaylaştırılmıştır.
Şehir Meclisleri Salonu _Alt Kat
Yapının yakın çevresindeki ikonik yapılarla ölçek bağlamındaki ilişkisini koparmamak için şehir meclisleri salonu ve teknik alanları -1 katında konumlandırılmıştır.
1. Belediye meclislerinin önemini vurgulamak için salon simgesel bir yapı olarak düşünülmüştür. Meclis salonu kentlinin erişimi için meydana bir rampa ile bağlanmıştır. Yönetimin demokratik şeffaflık ve katılımcılık niteliğini betimlemek için yapı, meydanın içinden yükselen yarı şeffaf ve tepesinde 12 m çapında açılır/kapanır açıklık olan bir küre olarak tasarlanmıştır. Küresel yapının teknolojik kabuğu aynı zamanda önemli günlerde dijital sanatın yansıtıldığı bir ekran olarak düşünülmüştür.
2. Meclis fuayesi, parti grup odaları, ihtisas komisyonu odaları, meclis komisyon odaları, meclis müdürü odası, çok amaçlı salon ve sergileme salonu bodrum katta ana yapı içerisinde ancak avludan ışık alacak şekilde çözümlenmiştir.