KA Architecture Studio, Tahran metro istasyonunun üzerini tuğla beşik tonozlarla süsledi
KA Architecture Studio, Tahran’da bulunan Jahad Metro Plaza’yı, istasyonun etrafında beşik tonozlardan oluşan bir kümeyle korunan “demokratik bir açık alan” yaratarak tasarladı.
Tahran’ın merkezine yakın işlek bir kavşakta bulunan Meydan-e Jahad metro istasyonunun yeni girişi, onlarca yıldır süren araba odaklı yaklaşımların ardından şehri daha “yaya odaklı” hale getirmeye yönelik bir girişim sunuyor.
KA Architecture Studio, özellikle İran’da kadınlara uygulanan baskılara karşı yapılan son protestoların ardından, metro istasyonunun açık, kamusal bir alan olma rolünün de tanınmasını istemiş. Ofisin kurucusu Mohammad Khavarian’ın anlattıklarına göre, yakın zamanda gerçekleşen bu protest girişimler, Tahran’ın metrolarından birinde başlamış ve buralar Tahran metropolünde hükümet ile halk arasındaki çatışmaların yaşandığı yerler haline gelmiş.
Bu nedenle tasarım sürecinde öncelikli ihtiyacın basit bir metro girişinden üstü kapalı bir kentsel etkinlik alanına, demokratik bir açık alana doğru değiştiğini fark etmişler.
İstasyonun üstünü kaplayan, istasyona giden korunaklı bir rota ve basamaklı bir oturma alanı yaratan beşik tonozların inşasında el yapımı tuğlalar kullanılmış.
Khavarian bu projeye yaklaşırken kullandıkları stratejinin, altındaki alanı gece gündüz özgür ve engelsiz bir girişle tanımlayan bir çatı tanımından yola çıktığını ifade ediyor. Bu çatı, altındaki alanı tanımlayarak Tahran’ın yaz kış sert geçen iklimine karşı, şehrin gençlerinin ve şehirde dolaşan vatandaşların toplanabileceği merkezi bir alan sağlıyor.
Alanın kuzeydoğu köşesi taş döşeme ve sanatçıların, sokak satıcılarının ve halkın kullanabileceği esnek bir alan yaratan, bitki dikmeye elverişli alçak tuğla banklarla tamamlanmış. Şuanda seyyar satıcılar ve dost canlısı gruplar bu alanı birbirlerinin etrafında toplanmak için bir merkez olarak kullanıyor, ayrıca İran’da yasak olmasına rağmen sokak sanatçıları burada müziklerini icra ediyorlar.