Brüksel’deki Modern Aile Evi Dönüşümü: BRDN House

BRDN House, mevcut bir eve modern dokunuşlar ekleyerek, mahremiyet ve işlevsellikle bir araya getirilen bir yenileme örneği sunuyor. Ev, farklı yükseklikler ve mekanlarla zenginleştirilen basit geometrilerin kullanımıyla, sokaktan bahçeye kadar akıcı bir yaşam alanı sağlıyor.

Fotoğraflar Nicolas da Silva Lucas

Brüksel’de bulunan ve 2021 yılında tamamlanan evlerin yenileme projesi, Bauclub Mimarlık Ofisi tarafından yürütülmüş.

Bir aileyi ağırlamak üzere tasarlanan proje, sokaktan bahçeye uzanan ve evin içinde mekansal bir akışkanlık yaratan bir dizi sekans olarak tasarlanmış.

Bu kademelenme, evi daha ortak alanlardan en mahrem alanlara doğru geçmekte. Tüm yeni alanlar, farklı işlevler arasında dolaşırken referans noktası olan mevcut evin etrafında dönüyor.

Müşterilerden gelen talep, alanların genişletilmesi ve mevcut olmayan bahçe bağlantısının iyileştirilmesinden oluşuyordu.

Dönüşümün kapsayıcı olması amaçlanmış ve projenin önerdiği mekanların yeniden düzenlenmesine anlam kazandırılması mümkün kılınmış.

Giriş taşınmış, tanımlanabilir ve üç cepheli bir evin sunduğu durumlardan yararlanıyor. Böylece erişim, yoldan geriye doğru yerleştirilmiş üstü kapalı bir tente aracılığıyla yanal olarak sağlanıyor.

Sokak tarafında, eski oturma odasının yerini alan çok amaçlı (oyun-kütüphane) bir alan bulunuyor. Bu alan, kamusal ve özel alanlar arasında bir tampon görevi görerek geçiş noktası oluşturuyor.

Merkezde yer alan mutfak, tüm farklı alanlar arasında eklemlenme ve buluşma rolü oynuyor.

Birinci katta, mevcut bölümün yatak odaları ve banyoları basitçe yenilenirken, uzantı yan tarafta ek bir yatak odası sunuyor.

İkinci kat, tamamen engelsiz bir çatı katı hacminden yararlanan ebeveynlere tahsis edilirken arka tavan penceresi onlara Kauwberg’in korunmuş doğal parkının açık bir manzarasını sunuyor.

Her farklı alan ve işlev, onları birbirinden ayıran farklı yüksekliklere ve basit geometrilere sahip.

Bir dizi tek eğimli çatı, mekanların doğal ışıkla yıkanmasını sağlarken, yönleri sayesinde onları tanımlıyor.

Buradaki zorluk, mevcut evin kimliğini çağdaş bir evin işlevsel ve enerji gereksinimlerine uyarlayarak korumak olmuş.

Orijinal bina tüm işlevler arasında bir eksen haline geliyor ve tüm alanlardan yeni ve eski okunabiliyor.

Önceden var olan unsurlar ve bunların maddeselliği ortaya çıkarılıyor ve özgünlük, kontrast ve geleneksel tekniklerin geliştirilmesi arzusu öne çıkıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın