Hytta

Hytta

Adam Hofman ve Dominik Ilichman tarafından tasarlanan Hytta, Çek Cumhuriyeti'nde bulunuyor.

Fotoğraflar: Studio Flusser, Julius Filip

Kesintisiz düşünme ve dinlenme ortamı sağlayan bir kabin

“Doğamız gereği yaratıcıyız. Bu sayede hayallerimizi somutlaştırabiliyor ve fikirlerimiz aracılığıyla hayatın tadına varabiliyoruz.” diye anlatıyor tasarımcılar. Fakat, sıklıkla günümüz yaşantısına özgü engellerle karşılaşıyoruz: devamlı gelip duran bildirimler, dijital gürültü ve telefonumuza bakmak için sürekli bir dürtü. Bu dikkat dağıtıcı unsurlar bizi kendi potansiyelimizi tümüyle algılamaktan ve bizim için gerçekten önemli olan şeylerin derinine inmekten alıkoyuyor. Bu sebeplerden dolayı Dominik Ilichman ve Adam Hofman, Hytta’yı tasarladı. Hytta, doğanın ortasında, yaratıcı olabileceğiniz ve önemsediğiniz şeylere kesintisiz şekilde odaklanabileceğiniz modern bir kabin.

Maksimum odaklanma için minimalizm

Tasarımdaki temel kaygı; ilham verici geniş bir alan sağlayan, doğal çevre ile uyum içerisinde çalışan bir mekan elde etmekmiş. Mahremiyet, doğa ve nitelikli bir çalışma alanının kombinasyonundan oluşan mekan; kullanıcıya, gündelik yaşamın kargaşasından uzaklaşabileceği, gerçekten önem verdiği şeylere odaklanıp yeni fikirler keşfedebileceği bir ortam sunuyor.
İskadinav minimalizmi merkeze alınmış ve dikkat dağıtıcı tüm unsurlar ekarte edilmiş. Aynı zamanda Hytta, günümüz standartlarını da bünyesinde barındırıyor. Bu sayede kullanıcıya konforlu ve rahatça konsantre olabileceği bir alan sağlıyor. Ferah veranda ve tüm cephelere yayılmış pencereler sayesinde iç mekan ve çevre arasında bağlantı kurulmuş. Bu şekilde doğa, yaratıcılık ve ilham kaynağı olarak kullanılmış.

Yüzeysel düzenleme

Çam ormanının kenarında güneye bakan yamaçta konumlandırılan Hytta, orman sayesinde çevre kentleşmeden ayrışmış ve bolca mahremiyet elde edilmiş. Plan kurgusu ise önceki av kabininden ilhamını almış ve eski form tamamen korunmuş. Zemin katta; açık mutfaklı bir yaşam alanı, antre, bir banyo, bir çamaşır odası ve dışardan erişilebilen ikinci bir dış mekan banyosu bulunuyor.

Yüksek bir beşik çatıya sahip ana yaşam alanı, yaratıcılık için elverişli bir ortam sağlıyor. Yaşam alanından, banyoya erişim sağlanabiliyor. Banyoda, siyah sıva ve mobilyalar ile ilgi çekici, mahrem bir atmosfer oluşturulmuş. Halatlar ile asılarak zarif bir şekilde ana yatak odasına yükselen mutfaktaki merdiven, zarif sac levhalardan yapılmış. Doğuya bakan bu yatak odasında, geniş pencerelerden sabah güneşi içeri giriyor ve yatağınızın konforunun eşliğinde doğanın uyanışını izleme imkanı sunuyor. Yatak odası, ayrıca iki rahat köşeden ilkine erişim sağlıyor. İkinci köşe, ana yaşam alanının üzerindeki küçük çatı katında konumlandırılmış. Bu alana portatif merdiven ile erişilebiliyor. İki köşedeki ek uyku alanları ile Hytta, altı kişiyi konforlu şekilde ağırlayabiliyor.

Yaşam alanındaki meşe yemek masası, hem yemek alanı hem çalışma alanı olarak kullanılıyor. Bilgisayar monitörü de dahil olmak üzere teknik birimler, kütüphane dolaplarının birinden masanın üzerine doğru kolayca genişletilebiliyor. Çalışma alanının kalitesi, Starlink internet servisi ile üst düzeye taşınmış ve hava karardıktan sonra mavi ışık yaymayan biyodinamik aydınlatma sayesinde uyku kalitesi de üst düzeye taşınmış. Hyatta öncelikli olarak odun ateşiyle yanan demir döküm ocak ile ısınıyor, ek olarak ise ısı kontrolü imkanı bulunan yerden ısıtma sistemi kullanılıyor.

Üst düzey rahatlama için Fin hamamı

Kesintisiz yaratıcılık için bir diğer önemli etken de üst düzey rahatlama imkanı. Bu yüzden Hytta’nın bir kaç metre ilerisinde modern bir Fin hamamı bulunuyor. Bu birim, saunanın keyfini sürerken doğanın tadını çıkarabileceğiniz, hafif eğimli arazi üzerinde konumlandırılmış. 6 x 3.5 metrelik alanda bir dinlenme alanı, bir duş ve bir Fin hamamı bulunuyor. Hytta gibi hamam da, doğayla uyumlu derin kömürleşmiş ahşap kaplamalı cephesi ile İskandinav minimalizminin ruhunu yansıtıyor. İnşaat, topraklama vidaları ile bağlanmış, tesise erişim ise binaya hoş bir hafiflik hissi veren çelik rampa ile sağlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın