Bodrum Katından Atmosferik Bir Kulübeye Dönüşüm Projesi

Bodrum Katından Atmosferik Bir Kulübeye Dönüşüm Projesi

Polysmiths, Londra’da bulunan bodrum katı dairesinde, ormanlık arazideki bir kulübe atmosferi yaratmak için daireyi baştan aşağı yeniledi.

Fotoğraflar: French + Tye

Polysmiths, bodrum katındaki daireyi ormanlık alanda bir kulübe hissi vermesini hedefleyerek baştan tasarladı. Daire Kuzey Londra’da, çalılıklar arasına gömülü peyzaj içerisinde yer alıyor.

Henry David Thoreau’nun romanından adını alan Walden, uzun süre boş kalmasından ve ani su baskını sonrası aldığı hasardan dolayı yoğun bir onarım gerektiriyormuş.

Mevcut bahçe genişletildikten sonra yeni bir yaşam alanı ve mutfak eklemiş. Ayrıca dairenin ön tarafında boşalan alan ekstra bir yatak odası için kullanılmış.

Eklenti yapılması, bir dizi açılı çatı penceresi ve direkt olarak bahçeye bakan pencereler için de alan yaratmış. Bu sayede doğal ışığın kullanımı maksimuma çıkarken yukarıdaki daireden bakma eylemi de en aza inmiş.

“Projede bir çok karmaşık ihtiyaç çözümlendi. Bunlara evin nasıl genişletileceği, yalıtımın nasıl yapılacağı, sel baskınlarından korunma yöntemi ve bahçeyi korurken nasıl iç mekanda doğal ışığın kullanılabileceği gibi sorunlar örnek verilebilir,” diye anlatıyor Polysmiths.

Evin farklı alanlarındaki gün ışığı miktarından iham alan projede; malzemeler ve renk paletleri ile aydınlık yaşam alanlarıyla karanlık yatak odaları ve tuvaletler arası geçişler vurgulanıyor.

Açık gri, ahşap lifli paneller; beyaz duvarlar, soluk ahşap paneller ve cam tuğlalı bir ekranla tamamlanan ana yaşam alanının tavanını çevreliyor.

Mutfaktaki duvarlar ve tezgahlarda, koyu vernikli ahşap; banyoda siyah seramik döşeme uygulanmış. Yatak odaları ise koyu yeşil renge boyanmış.

“İç mekandaki açık renk bitişleri ortak alanlarda kullandık. Ana yaşam alanı ve yemek alanının ferah ve aydınlık olduğundan emin olmak istedik. Şehirdeki bodrum kat apartmanı hissinden uzaklaşıp ormanlık alandaki bir kulübe hissine yaklaşmak istedik,” diye anlatıyor Charles Wu.

“Yatak odaları, banyo ve mutfak, yani özel alanlar; sakin ve huzurlu bir atmosfer yakalamak için, daha loş ortamlar olarak tasarlandı.

Dış kısımda ise Walden, bitkilerle birlikte zamanla büyümesi hedeflenen ahşap çıtalarla kaplanmış. Bir dizi beton basamak ile bahçe katından iç mekana geçiş sağlanmış.

Bahçenin hafifçe yükseltilmesinde, seçilen bitkilerin dağınık ve ince olması, çok gövdeli yarı olgun ağaçlar ve kısa çiçekli bitkilerin kullanılması kritik noktalar olmuş.

Etiketler

Bir yanıt yazın