41 apartman dairesinden oluşan Mercado, Groningen'in şehir merkezine yeni bir soluk getiriyor.
Mercado’nun tamamlanması ve Rode Weeshuisstraat’ın yeni dönüşümüyle, Groningen şehir merkezinin kuzey tarafı yepyeni bir canlanma yaşıyor. Bina, yanında bulunan Stalplein ile birlikte, yayalara ve karşılaşmalara yönelik bir kentsel dönüşüm yaklaşımını temsil ediyor.
Mercado’nun ve Rode Weeshuisstraat’ın kentsel tasarım planları, mimarlık ofisleri De Zwarte Hond ve Loer Architecten tarafından hazırlanmış.
Yeni kentsel gelişim planında Rode Weeshuisstraat artık Grote Markt’ın arka yüzü olmaktan çıkıp, şehir merkezinin kuzey tarafının ön karşılama yüzü haline geliyor. Ayrıca araç girişi kaldırılarak, eski bir mağaza deposunun yerini alan Mercado, daha yoğun bir alana sahip yeni bir kent meydanı için alan yaratıyor. Caddenin dönüştürülmesi, yeni meydanla birlikte bir buluşma yeri oluşturan 6 metre yüksekliğinde şeffaf bir kaide ile birleştiriliyor.
Mercado, ölçek açısından bakıldığında da Grote Markt ile Rode Weeshuisstraat arasındaki bağlantıyı oluşturuyor. Grote Markt üzerinde, Rode Weeshuisstraat’ın kuzey tarafındakilerden daha büyük ölçekli binalar yer alıyor. Mercado bu farklı ölçekleri, yerine göre yükselip alçalarak aşamalı bir şekilde birleştiriyor. Böylelikle, kendi kimliğinden ödün vermeksizin şehir merkezi ölçeğine uyum sağlayan bir yapı ortaya çıkıyor.
Mercado’nun cephesi, seramik üreticisi NBK ve cephe yapımcısı Bijlbouw ile yakın işbirliği içinde çalışılarak, en uygun seramik çeşidi ile kaplanmış. Bu cephe kaplaması sayesinde, bina her mevsim farklı bir renge bürünüyor ve Groningen’in tarihi ve savaş sonrası mimari zenginliğine atıfta bulunacak sanatsal bir dokunuş katıyor. Grote Markt’ın yeniden dönüşümü, cam, prekast beton ve doğal taş ile karakterize edilmiş bir mimariye sahipken, Weeshuis ise süslemeleri ve pastel tonlardaki alçı cepheleriyle dikkat çekiyor. Bej renkli kili ve yarı şeffaf sırıyla Mercado, hem pastel Weeshuis hem de savaş sonrası dönemin taş benzeri malzemeleriyle iyi bir uyum sağlıyor.
Merdiven ve asansörlerin binanın yan tarafına yerleştirilmesiyle zemin kat uzun dönem kullanıma uygun bir hale getirilmiş. Böylelikle kamusal etkinliklere hazır, esnek, açık bir anıtsal meydan oluşturulmuş. Binanın altında termal enerji sistemi için kuyular bulunuyor. Isı pompalarının da eklenmesiyle tüm bina doğal gazdan arındırılarak sürdürülebilir bir hale getirilmiş.
Cephe boyunca devam eden dikey bahçeler 3.800 bitki ile binanın biyoçeşitliliğine katkıda bulunuyor. Güney cephesine tırmanan bitkiler balkonları yeşil bir perde gibi kaplayarak mahremiyet sağlıyor. Binanın kademeli hacmi, rengârenk bitkilerle dolu teraslara mekân oluşturuyor. Mercado için, binaya uygun benzersiz bir renk şemasına sahip özel saksılar tasarlanmış. Hem çatı terasları hem de cephe bahçeleri bir bilgisayar sistemi aracılığıyla sulanıyor ve bir bahçıvan tarafından düzenli olarak bakımları yapılıyor.
Beş yıl içinde Rode Weeshuisstraat, caddenin karanlık tarafından eşsiz bir buluşma alanına dönüşmüş. Kent planı şehrin kuzey merkezine hak ettiği derin karmaşıklığı sağlıyor, Mercado ve Rode Weeshuisstraat’ın yeni tasarımları ise bunu artırıp ileri bir seviyeye taşıyor. Anıtsal kaide, seramik cephe, teraslar ve cephe bahçeleri Groningen merkezine olağanüstü kalite kazandırıyor.